ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:320/762)

ciasto z masą jabłkowo-orzechową i bananami (bez pieczenia) 164

Dziś proponuję połączenie jabłek, orzechów włoskich, bananów i galaretki, czyli zupełnie nowe ciasto. Bardzo smaczne i oryginalne ciasto, na które przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej Mamy. Świetnie się sprawdziło u nas na chrzcinach(...)wszystkim smakowało i ładnie się prezentowało na stole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się tego. Wystarczy jajko przed użyciem sparzyć wrzątkiem (najwięcej bakterii jest na skorupce) a ciasto przechowywać w lodówce. Ciasta bez pieczenia są fajne nie tylko dla tego, że robi się je szybko ale przeważnie są też

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ryż, jabłko i czekolada czyli puszyste placki z resztek. 174

można dosłodzić ciasto, albo więcej dodać czekolady lub też posypać sobie cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wyszło około 15  placków. Pierwsza strona na której się smażą jest równa i gładka, ją to właśnie nazwałam wyjściową. :P Druga z racji jabłek  jest taka pagórkowata, ale to nic. Tak z jednej jak i z drugiej smakują tak samo

Dieta moja pasja
Racuchy korzenne z jabłkami i rodzynkami 136

mleko, przesianą mąkę, sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszałam z ciastem. Do całości dodałam przygotowane jabłka i rodzynki, wymieszałam. Nakładałam łyżką na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Osączyłam na ręczniku kuchennym. Podałam posypane cukrem pudrem

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto kakaowe z brzoskwiniami , które zawsze sie udaje 193

Uwielbiam to ciasto- jest proste w wykonaniu I zawsze wychodzi . Dzisiaj druga odsłona tego ciasta , które wcześniej robiłam z jabłkami . Zapraszam I polecam, przepyszne do kawy I nie tylko :) Zaczynamy: Składniki: 2 i 1/3 szkl mąki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 3-4 łyżki kakao(...)puszka brzoskwiń Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy razem - około 5 mimut :) Ciasto nalewamy do formy. Brzoskwinie kroimy na cząstki. Dodajemy do ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 45-55 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Smaki Edyty
Elegancki murzynek z jabłkami 335

Nasze niedzielne ciasto do kawy, co ważne nie za słodkie, bo takich nie lubimy!. Spora ilość jabłek i masa budyniowa bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem.  Wykonanie bardzo proste i szybkie, więc nie szukajcie sobie wymówek :). Składniki na ciasto na dużą formę 25x40 cm: 8 jaj 5 łyżek kakao 5 łyżek mąki pszennej 3/4 szklanki  cukru(...)pieczenia oraz kakao, dokładnie miksujemy.  2. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia, ciasto kakaowe rozlać po równo na dwie blaszki, wygładzić wierzch silikonową łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30-35 minut. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe  1. Jabłka obrać i zetrzeć na wióra, chwilę smażyć, następnie dodać

Apetyczna babeczka
Babcina szarlotka 173

cała otoczka pięknej jesieni - ciepła herbata, ciepły koc, gruby sweter, zaparowane okna, mgła z rana… Z tym właśnie kojarzy mi się to ciasto! Bo jesień jest cudowna! Foremka 24x25 cm Mus jabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego(...)cynamon. Wlewamy rozpuszczone masło, wodę oraz esencję waniliową. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jabłka zmienią kolor na jasnobrązowy. Gdy znacznie zmiękną i zaczną się rozpadać zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy wodę. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną , mieszamy szybko i energicznie. Odstawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto: Margarynę wyjmujemy odpowiedni wcześniej z lodówki, aby była miękka. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy

VioletoweKucharzenie
Jabłecznik z żurawiną 180

się różni. Było warto więc i Wam polecam. Jabłecznik z żurawiną Drukuj przepis Składniki ciasto ucierane 250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) warstwa owoców 3 duże jabłka 100g suszonej żurawiny szczypta cynamonu budyń 1 budyń śmietankowy 2 szkl mleka 2 łyżki(...)miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa. Krok 4 Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać. Krok 5 Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać budyniem. Na budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie

CoolinarniePL
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 137

jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd, ale smak poczujecie dopiero, jak je zrobicie!:) Można je podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych:)  Wypiekane Pierożki z Jabłkami(...)cynamon i sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać rodzynki. Całość dusić ok. 10-15 minut na małym ogniu. Chodzi o to, żeby jabłka miały formę kostek, ale całość żeby się sklejała. Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram

Kuchnia smaków
Makowiec 196

soli lukier: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 białko jajka cukier puder do ozdobienia ciasta: dowolne bakalie (ja użyłam garści żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Orzechy siekamy (niezbyt drobno). Jabłka obieramy(...)ścieramy na grubych oczkach tarki. Lekko odciskamy nadmiar soku. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po żółtku i mąkę z proszkiem i kaszę manną. Dokładamy jabłka i masę makową. Miksujemy. Dodajemy do ciasta masę makową i bakalie. Mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy delikatnie z ciastem. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Pobite gary Barbary
MURZYNEK Z JABŁKAMI 1158

Wilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt(...)SKŁADNIKI 200 g masła 200 g cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie 3 duże jabłka WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę

cool and minty
Jabłecznik 192

cukru 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek prażonych szczypta cynamonu 5 białek ubitych na sztywną piane z 5-ma łyżkami cukru. Wykonanie: Żłótka utrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść w rękach z kostką pokrojonej margaryny. Następnie połączyć z żłótkami cukrem i śmietaną. Wyrobić ciasto i schłodzić(...)lodówce.  3/4 ciasta rozłożyć na dół blachy a resztę zostawić. Na to położyć prażone jabłka które opcjonalnie możemy posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyc mocno ubite białko.  Na wierzch dodać pozostałe schłodzone ciasto utarte na dużych oczkach na tarce lub ukruszone. Piec 45 minut w 180 stopni. (w razie potrzeby czas można przedłużyć o około 5 minut

Lubczyk i Wanilia
Szarlotka z miechunką 213

razem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica(...)stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.  Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy

Bajeczna Kuchnia
Makowiec warstwowy z jabłkiem 511

Ciasto krucho-drożdżowe przełożone wilgotnym makiem z dodatkiem jabłka. Nie jest to makowiec zawijany, ale składa się z paru warstw, dzięki czemu jest też prostszy do przygotowania. Przepyszne ciasto świąteczne i nie tylko ;) CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 150 g masła szczypta soli MAKOWIEC(...)zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszać. Pianę ubijamy tuż przed składaniem ciasta. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami wlać do przesianej mąki z solą i oraz rozpuszczonym

https:KKuchniaMniam
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 171

Smaczne ciasto, idealnie wpasowujące się w jesienną porę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek.  Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami(...)jajkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy, bakalie i czekoladę. Mieszamy szpatułką lub łyżką, bardzo delikatnie, starając się nie zniszczyć delikatnej struktury ubitych jajek. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone

cool and minty

Proponowane wyszukiwania