ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:315/762)

Murzynek z jabłkami i białą polewą 181

Kochani mam dla Was "stare ciasto" w "nowej szacie " :D  To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą polewą i posypany grubo siekanymi orzeszkami ziemnymi :) Pyszności!!! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 2 szklanki cukru 4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne  1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 szklanki mąki(...)odstawiam do lodówki. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej.  Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą  kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia się składników.   Formę o wymiarach

Ciasteczkowy Potwór
Placek drożdżowy z jabłkami 94

cukier do jabłek (smakowo) 40 g świeżych drożdży 2 jajka 3 żółtka jaj 100 g cukru 150 g masła Przygotowanie Rodzynki moczymy we wrzątku z dodatkiem rumu. Odcedzamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki. Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne wlewamy letnie mleko oraz 100 g mąki. Dokładnie mieszamy(...)jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami. Wkładamy do piekarnika na około 40 min. rozgrzanego

R'n'G Kitchen
Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą 176

oprószenia ciasta mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy, posiekane masło (lub margarynę), jedno całe jajko i 3 żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (ja zawsze robię z niego kulę). Ponad połową ciasta wylepiamy(...)wysmarowaną wcześniej margaryną i obsypaną kaszą manną tortownicę. Tworzymy małe ranty z ciastaCiasto nakłuwamy delikatnie widelcem. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Nasz spód podpiekamy około 15 minut (ma być lekko złoty). Następnie wyciągamy formę z piekarnika, nakładamy łyżką nasze prażone jabłka, lekko ugniatamy. Na wierzch układamy łatki z pozostałej ilości ciasta. Ciasto

Słodkie okruszki
Makowiec japoński 212

wszystkie, bez grama mąki, z jabłkami, pyszny! Wilgotny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy(...)Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez

Domowa cukiernia Ewy
Placek poduszkowiec z owocami 58

miękkość dzięki dodatkowi serka, jest w smaku delikatnie waniliowe, charakteru nadają mu użyte owoce. Zupełnie inaczej smakuje z morelami, inaczej z węgierkami, jeszcze inaczej z jabłkami z cynamonem. Idealnie sprawdza się jako ciasto przeznaczone w plenerowe degustacje. Piekłam je kilkukrotnie, za każdym razem z innymi owocami, ostatnia odsłona była morelowa. Każdą połowę moreli oprószyłam cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)jabłka, to pokrojone w kostkę. Polecam węgierki i jabłka właśnie. Składniki: 100 gram miękkiego masła 70 gram cukru pudru 1 cukier waniliowy szczypta soli 125 gram serka homogenizowanego 1 jajko 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gram mąki 50 gram mielonych orzechów ( można dać 300 gram mąki, bez dodawania orzechów ) owoce - śliwki, morele, jabłka pocięte

Kronika Piekarnika
Jabłkowo cynamonowe ciasteczka 115

więc zrobiłam kilka kg musu jabłkowego i tak sobie wykombinowałam ulubiony typ ciastek, czyli wszystko wymieszać, uformować i upiec. Miśka zachwycona, bo uwielbia jabłka z cynamonem. Ps. cukier tylko do dekoracji, bo zastąpiłam go w ciastach daktylami. Składniki: 250 g mąki, u mnie było to: 100 g gryczanej, 100 g pszennej i 50 g pszennej razowej- może być tylko(...)miski. Moja rada: dodaj najpierw połowę musu jabłkowego i wymieszaj wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz. Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką

greenscarf
Żytnia razowa szarlotka 166

Kruche ciasto starte na tarce - duże oczka. Delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo.  2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000 3 żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy(...)Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Szarlotka kokosowa 154

zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko  się rumieni(...)przykryj ciasto folią aluminiową  studzić na kratce                                                             SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z bezą i kruszonką 202

tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy i cynamon. Wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.  Ciasto wyjąć z lodówki, 1/3 ponownie zawinąć w folię i schować do lodówki. Z 2/3 ciasta formujemy kulę i kroimy na cienkie plastry, układamy na dnie blachy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem. Plastry ugnieść palcami(...)stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Po skończonym cukrze ubijamy 2 minuty, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch wykładamy bezę i równo rozsmarowujemy, a na koniec starte ciasto z lodówki. Pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo nie chciałam

Gotuj z Mąką
Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka 55

wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Grabownicy Starzeńskiej na kruche ciasto z rabarbarem. Poza klasycznymi trzema warstwami: kruchego spodu, podprażonego rabarbaru i słodkiej kruszonki ciasto ma jeszcze jeden mały dodatek. Jest to cienka warstwa dżemu bezpośrednio pod rabarbarem. Niby mały szczegół, ale może zmienić smak całego ciasta. Jeśli wybierzemy słodki dżem, kwaskowaty rabarbar będzie nieco zneutralizowany. Jeśli użyjemy dżemu bardzie(...)kwaśnego, na przykład z porzeczki albo agrestu, smak rabarbaru będzie bardziej wyrazisty. Jeszcze inaczej będzie smakowało ciasto, jeśli pod rabarbarem rozsmarujemy cienką warstwę prażonych jabłek. Możliwości jest sporo, a każda ciekawa, ale równie dobrze można pominąć dżem i cieszyć się smakiem rabarbaru na kruchym spodzie pod kruszonką :) Przepis pochodzi z publikacji „Smak, aromat i zdrowie. Potrawy z Ziemi Brzozowskiej

Trzeci talerz
Tartaletki z jabłkowymi różami 225

czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 45 minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać(...)Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami,żeby całość była wypełniona kwiatem. Piec

Pełny talerz
Jesienne ciasto marchewkowo jabłkowe dla gości 229

Ciasto surówka - jak stwierdzili moi znajomi..no bo co można zrobić z marchewki i jabłka? oprócz wyśmienitej surówki do obiadu można upiec doskonałe ciasto na deser :) Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka(...)połączą należy zmniejszyć obroty miksera i zacząć wsypywać mąkę ze środkami spulchniającymi, następnie marchewkę,  jabłka i rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła - 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej

kawawszklance
Jednoporcjowe ciastko orkiszowe z pekanami. 134

łyżka cukru z kwiatu kokosa szczypta soli małe jabłko łyżka mąki orkiszowej (można użyć dowolnej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka pokruszonych orzechów pekan kilka kawałków suszonego mango łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu)  Orkisz wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem.  Dodać mleko roślinne i wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Nastęnie dodać stopione(...)masło i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję,  wsypać pokruszone pekany i pocięte kawałki suszonego mango. Na koniec pokroić jabłko w kostkę i również dodać do ciasta. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 15 minut do zrumienienia. Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe. Smacznego! Orzechy pekan, mango i orkisz znalazłam

Poranek na słodko
Ciasto kokosowe z jabłkami 159

ciasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ? A On uwielbia kokos... Składniki : 125 g masła 100 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii) 2 duże jajka(...)mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia,  przełożyć do niej ciasto, wyrównać.  Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze  Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić Ponadto na lukier

Proste Potrawy
Ciasto ucierane ze śliwkami i jabłkami 190

Śliwki uwielbiamy wszyscy i czekamy na nie cały rok. To ciasto powstało z resztek śliwek, które nie udało nam się od razu zjeść oraz kilku jabłek :)  Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 300 g śliwek - 200 g jabłek kruszonka(...)przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania