ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:306/762)

Ciasto kokosowe z jabłkami 198

ciasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ? A On uwielbia kokos... Składniki : 125 g masła 100 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii) 2 duże jajka(...)mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia,  przełożyć do niej ciasto, wyrównać.  Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze  Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić Ponadto na lukier

Proste Potrawy
Ciasto ucierane ze śliwkami i jabłkami 231

Śliwki uwielbiamy wszyscy i czekamy na nie cały rok. To ciasto powstało z resztek śliwek, które nie udało nam się od razu zjeść oraz kilku jabłek :)  Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 300 g śliwek - 200 g jabłek kruszonka(...)przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Ajerkuchy, tłusty czwartek w akcji. 269

jabłkami. 😊 2 jajka łyżka cukru szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie odpoczęło. Obrane jabłka kroimy w plastry, jeśli należą  do twardszego  gatunku(...)powinny być góra pół centymetra, te inne mogą być grubsze. Maczamy w cieście i smażymy pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po lekkim ostudzeniu, posypujemy pudrem. I tak w krótkim czasie, możemy świętować Tłusty Czwartek

Dieta moja pasja
Domowa szarlotka 193

schłodzoną margarynę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i żółtka, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej grysikiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy w cieniutkie plasterki. Dodajemy cukier puder(...)cynamon. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na  rozwałkowane ciasto, dociskamy. Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 125

następnie oprószyć mąką. Mąka pochłonie nadmiar płynu. Według moich obserwacji, ciasto smakowo niczym się nie różni od ciast drożdżowych ugniatanych. W zwykłym cieście drożdżowym poprzez ugniatanie wytwarza się glutenowy szkielet, ciasto jest bardziej sprężyste , a po upieczeniu ma budowę warstwową . W tym przypadku tego nie zaobserwowałam, za to ciasto ma bardziej kruchą i ziarnistą strukturę . W poniższym przepisie zaznaczyłam(...)mieszać również mikserem, końcówką do mieszania ciast. Jeśli nie masz miksera, wymieszaj ciasto szpatułką, do momentu całkowitego połączenia składników. iasto powinno być lepkie i ciągnące. Zaobserwujesz zapewne, jak zmienia się konsystencja ciasta, wraz z mieszaniem. Ciasto przełóż do przygotowanej formy w dwóch turach. Ja na 500g mąki użyłam formę 35x25cm. Wylej pierwszą warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź je po dnie

SmartBake.pl
Muffiny z orzechami i jabłkiem 151

stan skupienia) Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez

Ania i Marcin gotują
CIASTKA Z JABŁKAMI "CAŁUSKI WIOLI" 542

cukru pudru PRZYGOTOWANIE : Mąkę, masło, serek i cukier puder zagniatamy na jednolite ciasto, ma ładnie odchodzić od rąk, wstawiamy do lodówki na ok.40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na ok.3-4mm, szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, na połowę każdego z nich nakładamy cienki plaster jabłka, składamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 15-20 minut, aż się całe zarumienią, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości ciasta wyjdzie około półtora blachy

KUCHNIA POLSKA
Szarlotka sypana 158

ciasto, ale liczą się chęci oraz efekt. A efekt był naprawdę zaskakujący. Ciasto wyszło bardzo delikatne i chrupiące. Najlepiej wypróbujcie sami ten przepis. Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny cynamon 1 kg jabłek Wykonanie: Cukier, mąkę, kaszę manną oraz proszek do pieczenia wymieszać starannie łyżką(...), przysypać drugą częścią sypkiej mieszanki, reszta jabłek i pozostała, ostatnia część  sypkich składników  na wierzch. Pamiętajcie aby każdą warstwę rozkładać równomiernie na jabłkach. Na wierzch tak przygotowanego ciasta ścieramy również na tarce jarzy nowej kostkę margaryny, rozprowadzamy te wiórki po całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego do 170'C piekarnika

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki faszerowane jabłkami z bazylią i z kwiatami forsycji 153

berety w kolorze oliwkowym -  nieuzbrojony, raczej niegroźny Cel dodatkowy: Unikać kontaktów z lokalnymi mieszkańcami ! Składniki: - mąka - jabłka - bazylia - ketchup - kwiaty forsycji Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, smażymy i posypujemy bazylią. Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy naleśniki. Wkładamy jabłka do naleśnika, składamy na pół, polewamy ketchupem i posypujemy kwiatami forsycji

Kryzysowa Książka Kucharska
Szpinakowo-mandarynkowe 188

Wiosnę czuć już nosem:) Dni są wyraźnie coraz dłuższe, ptaszki pięknie śpiewają, robi się coraz cieplej – nareszcie:) Czas więc odstawić na jakiś czas ciasta piernikowe, miodowe czy te z jabłkami, na rzecz czegoś lżejszego, orzeźwiającego:) Jeśli taka opcja Wam odpowiada, mam dla Was właśnie takie ciasto. Bardzo smaczne, bardzo lekkie, bardzo orzeźwiające:) W kolorach, które osobiście najbardziej kojarzą

Smaki Na Talerzu
Wilgotny placek dyniowy z jabłkami bez tłuszczu 206

Nasza wspaniała dynia powoli znika ze sklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska

Be Fit Be Strong
Jaglane muffinki z jabłkiem i toffi 182

Mini słodkości w jesiennym klimacie czyli... ... muffinki z jabłkiem i cynamonem (o tak, baaardzo pachną cynamonem!). I jeszcze z małą niespodzianką ukrytą w środku - cukierkiem toffi! ;) Upiekłam je wczoraj z myślą o podarowaniu czegoś słodkiego tacie i młodszemu bratu. Przypomniałam sobie wtedy przepis na ciasto z kaszy jaglanej i ten na pełnoziarnistą szarlotkę... Wyszły wspaniałe! Nawet braciszek był zadowolony, chociaż(...)robić tego długo, by ciasto przypadkiem się nie ,,napowietrzyło". Trzeba mieszać krótko, inaczej muffinki później opadną. ;)  Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki. Do papilotek wkładać kolejno : 1,5 łyżki ciasta, cukierek toffi i kolejną łyżkę ciasta.  Piec przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni

Kuchnia Ellie
Chlebek watykański, u mnie słodkie ciasto 346

mnie... Porcja ciasta jaką dostałam do wypieku chlebka nie wystarcza na choć małą blaszkę. Samemu trzeba wykonać trochę roboty, by go wreszcie upiec. A po kilku dniach  znów będziemy mogli podzielić się częścią ciasta... Działa to tak, a zacznę po kolei :  Ogólne składniki : Dzień 1 : dosypujemy do tej małej ilości ciasta szklankę cukru i mieszamy, przykrywamy ściereczką(...)szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli. Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało.  Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam  coś takiego do herbaty

Proste Potrawy
Szarlotka sypana 116

łatwe do przygotowania ciasto w sam raz na jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne. Składniki: szklanka cukru szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 0,5 łyżki mielonego cynamonu 200 g masła Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy(...)rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami zimnego masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka sypana 207

następnie w tortownicy przekłada się je z jabłkami, a na górę ściera się masło. Podczas pieczenia masło topnieje, a jabłka puszczają sok i składniki suche łączą się i powstaje po prostu niesamowita szarlotka! W dodatku takie pyszne ciasto robi się w mgnieniu oka, samo przygotowanie zajęło mi nie całych 10 min. Zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu :) Szarlotka sypana(...)układamy połowę startych jabłek. Równamy. Na jabłka wysypujemy kolejną 1/3 część kruszonki, równamy. Na kruszonkę wykładamy wszystkie pozostałe jabłka, równamy i wierzch jabłek przykrywamy ostatnią częścią kruszonki. Na wierzch ciasta ścieramy masło, aby pokrywało całą powierzchnię ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45-50 min. Upieczone ciasto możemy serwować na ciepło, posypane cukrem pudrem

Kuchnia Łukasza