mąki pszennej; 40 g drożdży; 100 g masła lub margaryny; 4 jajka; 100 g cukru kryształu; 500 ml mleka; szczypta soli; 2-3 łyżki spirytusu; 2 średniej wielkości jabłka; tłuszcz do smażenia (u mnie olej); Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, dodać do tego 2 łyżki mąki pszennej i około 3/4 szklanki mleka, wszystko(...)cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszać trzepaczką lub rózgą, aż ukażą się na cieście pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do podrośnięcia. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane jabłka i spirytus dodać do podrośniętego ciasta i lekko wymieszać. Ciasto
In my kitchenszklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1,5 kg jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę) cynamon cukier Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto
Ciastka - domowe słodkościSposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać żółtka, posiekane masło i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić ja na dwie części - 2/3 (na spody do talaterek) i 1/3 (na kratkę).Odłożyć ciasto do lodówki na 40 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem(...)sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć na wierzchu babeczek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
pink envelopeRolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada
Poezja smakumąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek i dodajemy
Lili w kuchniczęści - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc(...)większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła
Mia Cucina Sofietaszarlotkę japońską - nazwa jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej(...)cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy, a następnie do dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do makowej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy
My Culinary Artwanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem(...)wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - pyszniutkie drożdżowe ciasto mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej, chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlaskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko. Mieszamy do momentu zagotowania. 5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy ugotowany krem z kaszy manny i układamy na wierzch pokrojone na małe cząstki jabłka. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut. Smacznego! Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzielodówki na 30 minut. Obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz proszek budyniowy. Mieszamy. Wyjmujemy ciasto, odkładamy jego 1/3 część i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta kroimy na mniejsze, płaskie kawałki i wykładamy nimi dno blachy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dłońmi spód aby był równej grubości i nakłuwamy(...)gładka a grudki cukru były prawie niewyczuwalne). Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Na podpieczony spód nakładamy jabłka, na jabłka wykładamy bezę a na koniec ścieramy na wierzch na dużych oczkach tarki mocno schłodzone ciasto. Wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika. Pieczemy w 170° przez 45 minut
Qchnia po prostupokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy(...)jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder. Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp. 150 C i pieczemy następne 30 minut do momentu aż piana nabierze złotego
Różne smaki w kuchniszkl. cukru pudru 3 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga(...)natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut. I ciasto gotowe
Dziś Ja gotujejabłkiem, rozmarynem i czerwoną cebulą. A szanowny Pan Szpinak Świeży dzielnie spaja koleżków :) W takim razie wybierzmy się na majową, podniebieniową wycieczkę! Voyage, voyage! :D Orkiszowa tarte flambée z kozim serem Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki orkiszowej 110g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 200g koziego niefermentowanego sera 2 jabłka(...)łyżka octu balsamicznego sól Sposób przyrządzenia: 1. Z podanych wyżej składników NA CIASTO zagnieć elastyczne ciasto ( w miarę potrzeby dodaj więcej mąki) i odłóż pod ściereczką na ok. 20min. 2. W miseczce wymieszaj kozi ser z mlekiem i poszatkowanymi igiełkami rozmarynu. 3. Pozbaw jabłka koszyczków nasiennych, pokrój w cienkie plasterki i obsmaż na 1 łyżce oliwy
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszkl. cukru pudru 3 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga(...)natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut. I ciasto gotowe
Dziś Ja gotuje