ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:295/762)

Francuska tarta z jabłkami. 187

stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim

dolcevitainmykitchen
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 66

Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić(...)gotować jeszcze 2 min. Dodać sok z cytryny, skórkę wymieszać. Odstawić. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałeczki. Na upieczony spód wyłożyć jabłka ze słoika, wyrównać. Wyłożyć budyń, wyrównać, wyłożyć rabarbar. Posypać pozostałym ciastem kruchym. Wstawić na nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 40 min. Wyjąć ostudzić. Kroić. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Cieszyć się

moj przepis na
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 64

Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić(...)gotować jeszcze 2 min. Dodać sok z cytryny, skórkę wymieszać. Odstawić. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałeczki. Na upieczony spód wyłożyć jabłka ze słoika, wyrównać. Wyłożyć budyń, wyrównać, wyłożyć rabarbar. Posypać pozostałym ciastem kruchym. Wstawić na nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 40 min. Wyjąć ostudzić. Kroić. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Cieszyć się

moj przepis na
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 161

Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić(...)gotować jeszcze 2 min. Dodać sok z cytryny, skórkę wymieszać. Odstawić. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałeczki. Na upieczony spód wyłożyć jabłka ze słoika, wyrównać. Wyłożyć budyń, wyrównać, wyłożyć rabarbar. Posypać pozostałym ciastem kruchym. Wstawić na nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 40 min. Wyjąć ostudzić. Kroić. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Cieszyć się

moj przepis na
Pasta z awokado na ostro 219

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Miękkie pierniczki z nadzieniem 85

dlatego, że piekę je tylko na Boże Narodzenia, bo właśnie w tym czasie piernikowe wypieki tak bardzo smakują. Te pierniczki są miękkie, nawet nie muszę wkładać skórki jabłka do puszki, ponieważ ciasto utrzymuję miękkość dzięki nadzieniu z powideł śliwkowych. Przypominają nieco znane pierniczki alpejskie, ale nie oszukujmy się - są inne, dla mnie nawet lepsze:) Można polać je czekoladą albo(...)jeszcze raz. Ciasto powinno być dość luźne, trochę lepkie. Miskę z ciastem przykryć folia, odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin. Gdy ciasto odleżakuje, stanie się nieco gęstsze i twardsze. Ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok 5mm, na połowę wyłożyć niewielką ilość nadzienia w dość sporych odstępach, przykryć druga połową ciasta, dociskając lekko

Obiad gotowy
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 137

wlać do mąki, dodać żółtka, jajko, śmietanę i sól. Wlać pozostałe mleko i wyrabiać ciasto, po chwili wlewając masło. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na trzy kwadranse. W tym czasie przygotować masę jabłkową.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do garnka, zalać połową szklanki(...)wody, zasypać cukrem, cynamonem i dusić aż zmiękną. Kisiel rozrobić w odrobinie wody, wlać do jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, rozwałkować na dnie połowę ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto także rozwałkować i położyć na wierzchu.  Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 137

myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny! Ilość porcji: Forma do tarty Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 170g schłodzonego masła 2 łyżki cukru ½ szklanki zimnej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki(...)minuty. Przygotowujemy glazurę morelową: dżem morelowy przecieramy przez sito do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na gazie, aż całość nieco zgęstnieje. Podpieczoną powierzchnię ciasta smarujemy ciepłą glazurą morelową. Układamy na niej plastry jabłek w kręgach. Następnie posypujemy dwoma łyżkami cukru. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 30-35 minut. Wyjmujemy kiedy jabłka się zarumienią

Kolizje Smaków
Jabłka pod pierzynką czyli dietetyczna szarlotka nr 3 174

polania Sposób przygotowania: Otręby zalewamy 6 łyżkami wrzątku i odstawiamy na bok żeby spęczniały w tym czasie jabłka myjemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach starte jabłka mieszamy z łyżeczką cynamonu do spęczniałych otrębów dodajemy serek homogenizowany, łyżeczkę cynamonu, 2 skruszone tabletki STEWII i mieszamy otrębową masę wykładamy na spód żaroodpornego naczynia (ja użyłam naczynia(...)jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka na jabłka wykładamy pianę z jajek ponownie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20-30 minut (sprawdzamy czy góra się nie spala) podajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowe racuchy z jabłkami 355

przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu

Kuchnia domowa Ani
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 142

Taką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam  tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki z  Wodzisława .. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek  3 różne galaretki[  agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ]  10 dkg mąki(...)folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka, ciastka z jabłkiem – łatwy przepis 133

żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić tak, aby można było je rozwałkować. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na ósemki i każdą ósemkę jeszcze na pół(...)razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz zdjęcie ).   Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem na dół w średnich odstępach (ciastka minimalnie urosną). Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 20-22 minuty. Studzić

CookYourself
Szarlotka z czekoladowym budyniem 94

cynamonu pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy(...)mieszamy dokładnie. Studzimy co jakiś czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluski. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach

Zdrowie i pysznie na talerzu
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH) 157

się kolejno do miski, odstawia na min 3 godziny, a potem miesza do połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki:  (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży

Walijskie Pichcenie
Placek z jabłkami i gruszką 150

cukru wanilinowego  2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 6 dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy(...)zbierania ciasta z brzegów ścianek miski i dało radę. Ciasto wykładamy na wysmarowaną wcześniej i posypana mąką lub bułką tartą blaszkę kwadratową. Wyrównujemy ciasto i układamy na nim wcześniej obrane i pokrojone wcześniej plasterki jabłek i gruszek, jeżeli zrobisz to dopiero teraz nie będzie tragedii ;) - ja tak właśnie zrobiłam Piekarnik nagrzewamy do 180*C i wkładamy ciasto

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania