ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:288/762)

Jesienna rapsodia 720

35min. Wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Z wystudzonego ciasta ściąć „górkę” i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(...)stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: dynia , granat , jabłka , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam
strudel z makiem i jabłkami 138

jajko na nadzienie: 100 g maku 100 ml mleka 5-6 jabłek 2 łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek  Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką(...)minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do maku, wsypać rodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche babeczki z jabłkami 181

sitko, dodać masło pokrojone w kostkę jajko, cukier brązowy, waniliowy i cynamon.  2. Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę włożyć do lodówki.  3. W tym czasie przygotujmy sobie nadzienie.  Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (skórkę wykorzystałam w innym przepisie). Jabłka kroimy w kostkę(...)wrzucamy do rondelka.  Podlewamy jabłuszka wodą i pod przykryciem dusimy, dość często mieszając.  4. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cukier brązowy, waniliowy oraz cynamon i jeszcze przez chwili dusimy. Odstawiamy z ognia do wystygnięcia. 5. Kiedy nasze ciasto już przeleży godzinkę w lodówce, wykładamy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkujemy ciasto.  6. W zależności jak duże

Mój pomysł na
Jaglana szarlotka 132

wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kaszy. Jeżeli kasza zbyt mocno się klei moczymy często łyżkę w ciepłej wodzie i dokładnie rozprowadzamy. Następnie wykładamy jabłka i resztę kaszy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy i dopiero kroimy

VioletoweKucharzenie
Rustykalna tarta z jabłkami 194

Dzisiaj jemy tartę :) Ciasto: szklanka mąki 100 g zimnego masła roślinnego 4 łyżki cukru szczypta soli duża szczypta cynamonu Jabłka: 2 jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu łyżka stopionego masła Wykonanie: Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie na tartę Tatin , czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego wyrabiania, zawijamy w folię i na godzinę(...)cynamon i stopione masło, a następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut. Po wyjęciu można od razu jeść

Taste Of My Day
Jabłecznik z kisielem 568

prawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o delikatnym cytrynowym posmaku , posypane cukrem  pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię przesłodzonych ciast :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka cukru  20 dag masła lub margaryny(...)obrać pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i rozprażyć ( ok 15 min) jeżeli nie sa soczyste podlać odrobiną wody. Do jabłek dodać cukier do smaku.  Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem kisielowym. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto amerykańskie 111

salcesonem. Przepis jest prosty, żeby nie powiedzieć banalny, a ciasto zawsze się udaje i wcale nie trzeba posiadać zdolności kulinarnych. Wystarczy, że wymieszacie wszystkie składniki dodacie jabłka oraz ulubione bakalie i ciasto gotowe. Zatem do dzieła

Z Hrabiną w kuchni
błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami, dzięki któremu zabłyśniesz sama przed sobą 147

głowie im na zawsze zostanie. By miały wspomnienia, kiedyś kiedy wylecą już spod naszych skrzydeł. Aby kiedyś powiedziały… nooo moja mama to umiała upiec takie ciasto…. BŁYSKAWICZNE PÓŁKRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej 3 jajka cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople 1.5 szklanki cukru kostka masła(...)wymiarach 30 x 25 cm/smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyklejamy spód foremki – 2/3 częścią ciasta. Pozostałą część chowamy na kilka minut do lodówki /choć nie koniecznie/. Na wierzch ciasta wysypujemy owoce – wydrylowane czereśnie lub inne pokrojone. /W przypadku jabłka proponuję wcześniejsze lekkie podsmażenie na patelni z cynamonem i odrobiną cukru/ 1/3 pozostałego ciasta z lodówki

W Kawiarence
Dieta 8 godzinna 245

leniwy, że nawet tego nie zrobił to je obiad około 16, czyli pierwszy posiłek, od obiadu do 22 je co 1,5 h, i tak tu ciasto, jam jabzo, albo kilogram jabłek (przeważnie, dlatego kupiliśmy jabłonki, bo to było nieekonomiczne kupować 50 kg miesięcznie), potem kolacja i jeszcze ciasto. Licząc godziny jakby nie kombinować je przez 8. Wyjątki

greenscarf
Proste ciastka francuskie z jabłkami 157

przywitanie Nowego Roku? Polecam proste w wykonaniu i pyszne w smaku ciastka francuskie z jabłkami. Super sprawdzą się nie tylko na sylwestrowej “domówce”, ale także na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na razie idę na łatwiznę i używam “sklepowego” gotowego ciasta francuskiego, ale jak macie domowe to też się nadaje Polecam! Składniki: gotowe świeże ciasto francuskie(...)duże jabłko cynamon Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Jabłko obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo. Kroimy w drobną kostkę. Ciasto rozkładamy, kroimy na prostokąty, nacinamy w kilku miejscach. Na nieprzeciętą część nakładamy trochę pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Przykrywamy naciętą częścią i sklejamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12-15 minut

Lamarida.pl
Sakiewki z jabłkami 161

to świetny pomysł na pyszne ciasteczka. Jabłka możemy zastąpić innymi owocami, np. śliwkami. Składniki: 200 ml mleka 0,5 kg mąki 2 łyżki cukru 80 g drożdży jabłka 1 cytryna  250 g margaryny czekolada Z rozdrobnionych drożdży, cukru,  100 ml letniego mleka i 2 łyżek mąki robimy rozczyn.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)rozwałkowujemy na płat  o grubości ok. 3 mm, po czym kroimy na kwadraty  o wymiarach 8x8 cm. Po czym na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i kawałek czekolady. Rogi ciasta sklejamy ze sobą, tworząc sakiewki. Sakiewki smarujemy jajkiem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka posypujemy cukrem pudrem.   Smacznego

Pyszności Słodkości
Tarta bardzo jabłkowa 188

mogłam się oprzeć żeby przygotować coś właśnie z tymi pięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął?  Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego ok 100 ml zimnej(...)wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku ciągle zagniatając) ok 12 dojrzałych jabłek bez nasienia  cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 g Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy

Niezły Młynek
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 444

Jabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek,  to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego(...)podpieczone ale nie za bardzo.   Sok z jabłek gotujemy, dodajemy żelatynę (po jej dodaniu już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia.   Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą lub sokiem jabłkowym. Na to wylewamy tężejącą galaretkę jabłkową.   3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku dodajemy

Jadło i czytadło
Ciasteczka z musem jabłkowym i orzechami 217

Dzisiejsze ciacha są miękkie w środku i z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że śmiało wytrzymają tydzień w puszce, a przynajmniej mam nadzieję, że wystarczą do piątku. O

greenscarf