ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:283/762)

Chleb żytni z rozmarynem 116

Chcąc zmienić nieco smak tradycyjnego żytniego chleba dorzuciłem trochę rozmarynu, który rośnie na kuchennym parapecie. Potem dodałem jedno jabłko pokrojone w kostkę i wyszło całkiem fajne pieczywo. Mój chleb został upieczony na zakwasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go z dodatkiem drożdży i poczuć ten smak :) Składniki : Na noc przygotować zaczyn z: 200 ml ciepłej wody(...)jednej gałązki ), - garść siemienia lnianego, - 2 szklanki mąki żytniej, - około 1 szklanki mąki pszennej Ciasto dokładnie wyrobić mikserem z hakami, na koniec dodać jedno pokrojone jabłko. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i workiem foliowym, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny, co pół godziny zarobić szpatułką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do wyrośnięcia, posypać

Przepisy Mikołaja
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym i pianką 181

zamrażarki, resztę do lodówki na 30 minut. Z przygotowań ciasta zostaną nam 3 białka, które wykorzystamy jako piankę.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190*C. Odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki. Pokrojone jabłka wkładamy do szerokiego garnka, dodajemy cukier i mieszamy(...)gotowanie jabłek zajęło około 60 minut. Z ugotowanych jabłek wyjmujemy laskę cynamonu, masę przelewamy na sito by odsączyć ją z nadmiaru soku. Jabłka mieszamy z dżemem brzoskwiniowym, wykładamy na ostudzone, kruche ciasto. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pianę wykładamy na masę jabłkową. Z zamrażarki wyjmujemy resztę kruchego

Gotowanie i blogowanie
Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem 210

mawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór Składniki:   (na 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kefiru około 1/3 szklanki maślanki jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko M większa szczypta(...)Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Podajemy od razu polane syropem klonowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Szarlotka z nutą cytrynową. 162

składników na spód wyrobić ciasto. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wylepić dno i boki ciastem. (boki na wysokość około 6 cm.) Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100C i piec kilka minut aż lekko się przypiecze. W tym czasie przygotować kruszonkę która ma konsystencję ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się zbyt dobrze(...)kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę wody. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta. Piec około 40 min. w temp. 180C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka 195

jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wierzch: cukier puder do posypania (opcjonalnie) Składniki na ciasto przesypać do miski. Wbić jajko i dodać pokrojone masło. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Uformować kulę i zawinąć w folię, a następnie wsadzić do lodówki. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pozbawić skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię(...)dodać cukier. Podsmażać aż powstanie mus. Po zdjęciu z ognia / płyty dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Przy jabłkach jest tak naprawdę najwięcej pracy. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Wykleić spód brytfanki, nałożyć przestudzony mus. Górną warstwę należy zrobić z porwanych mniejszych kawałków ciasta (myślę, że najlepiej widoczne to będzie na zdjęciu). Wsadzić do nagrzanego

Karola gotuje
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa 120

rozpuścić na patelni. Krok 3. Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze raz odlać i odcisnąć sok z jabłek), całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok(...)patelni lekko rozgrzać ok. 0,5cm warstwę tłuszczu, nabierać ciasto łyżką i kłaść na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony na rumiano. Racuszki przewracać na drugą stronę, dopiero kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z wierzchu lekko się zetnie. Usmażone racuchy z jabłkami osączać na papierowym ręczniku.  Racuchy drożdżowe  posypać cukrem

Moja Książka Kucharska
Gofry 219

się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka

Ratunku obiad
Świąteczne pierniczki – szybko i smacznie 234

Tym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto jabłkowe z cynamonem 198

szklanki  cukru wymieszana z 1,5 łyżeczki cynamonu) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę przesiać z budyniem i z proszkiem do pieczenia, odstawić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki. Masło z cukrem utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać(...)turach, mieszając rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące jeszcze ciasto posmarować roztopionym masłem, oprószyć cynamonowym cukrem

kulinarnyswiatdomi
Niezawodne faworki mojej Mamy 145

zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala nam je potem jeść bez wyrzutów sumienia ;-) Polecam! Składniki na 3 duże półmiski faworków: 600 g mąki pszennej 300 g gęstej śmietany 18% 8 dużych żółtek (jajka

maniapieczenia
Placuszki z jabłkami 155

Składniki: 4 jabłka, 200 g mąki, 250 ml mleka, 200 ml wody gazowanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, szczypta soli Kamis, do posypania: przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite.  Przygotowanie:      W misce mieszamy suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz wodę i mieszamy(...)mikserem, aż do uzyskania idealnej konsystencji. Jeśli ciasto jest za gęsto- dolewamy mleka, a jak za rzadkie - dosypujemy mąki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w plasterki i mieszamy z ciastem naleśnikowym. Na rozgrzanym oleju na patelni wylewamy małe placuszki, smażymy z obu stron. Podajemy posypane przyprawą do dań słodkich lub cukrem

Aga w kuchni
Szarlotka z truskawką po amerykańsku dla świeżo upieczonego, młodego Komunisty. 176

samym kościele, przy dźwiękach tych samych radosnych pieśni przystępowałam do swojej pierwszej komunii... aż się łza w oku kręci. Ale, ale - dość wspominek. Przejdę do przepisu na pyszne ciasto "na czasie", na które zamówienie złożyła moja Siostra. Dlaczego po amerykańsku? Bo z ulubioną przez wszystkie dzieciaki z Bandy - borówką amerykańską ;) Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2  szklanki cukru(...)pieczenia. Ścieramy do tego margarynę, dodajemy olej, śmietanę ocet i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Tę trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku.  Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem i odrobiną

Kuchnia po mojemu
Jedzmy polskie jabłka 183

selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy(...)nutą cynamonu - 26 kwietnia 2014 Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym - 29 kwietnia 2014 Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem - 14 maja 2014 Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny - 24 czerwca 2014   The post Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler

Moja Delicja
Sypane ciasto z truskawkami 133

Znacie szarlotkę sypaną ? To ciasto, w którym suche składniki przekłada się na zmianę z jabłkami. Istnieje też wersja truskawkowa. To ciasto nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności wypiekowych. Nie potrzebuje miksera, blendera czy wagi. Nie napracujemy się przy nim, a efekt nas zaskoczy. Ciasto sypane z truskawkami nie jest ani kruche, ani wilgotne – ma mokrą konsystencję, jest treściwe

Poezja smaku
Cobbler z rabarbarem, truskawkami i marcepanem 166

cieście. Zawsze kupuję ten co zawiera tylko cukier i migdały, jak najwięcej migdałów, a jak mam czas to robię sama. Cobbler to owoce zapiekane pod ciastem. Pamiętacie może przepis cobbler z jabłkami …Cobbler skradł moje serce i piekę go często. To ciasto można jeść na ciepło z lodami lub wystudzone z sosem waniliowym. Cobbler z rabarbarem i truskawkami

codojedzenia
francuskie jabłkowo-serowe... 153

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki(...)cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową wolne brzegi ciasta ponacinać na paski

W Mojej Kuchni Lubię
JABŁKA – NA SŁODKO LUB WYTRAWNIE 207

Są powszechne jak chleb i tanie jak barszcz. Może dlatego,... Artykuł JABŁKA – NA SŁODKO LUB WYTRAWNIE pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Bananowe naleśniki z jabłkowym musem 206

szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy mus 1,5 kg jabłek cukier waniliowy do smaku, ok 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe.  Banany obrać ze skórki i przełożyć do rozdrabniacza, zmiksować(...)gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.  Przygotować jabłkowy mus.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć

Monia miesza i gotuje
Propozycje na Wielkanoc 370

CIASTO MAKOWE                                                                        KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA(...)CIASTO BOUNTY                                                         KURCZAK FASZEROWANY

W kuchennym oknie Ewy
Jabłka wydrążane, w syropie 147

gorsze. One też mają swoje zastosowanie. Możemy je wykorzystać do ciasta. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować. Małe jabłuszka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, układamy do słoików i zalewamy syropem: -3 litry wody -3 szklanki cukru -1 łyżka kwasku cytrynowego    Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy kwasek. Zalewamy jabłka w słoikach(...)zakręcamy, wstawiamy do garnka z wodą wypełniającą garnek do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 10 minut  od momentu zagotowania się wody w garnku. Mamy gotowe jabłka w syropie, np. do ciasta. Smacznego

Maminek kulinarny