ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:278/762)

Rogaliki z owocowym nadzieniem 203

takie ze słoika ,sklepowe )    - 6 szt jabłek    - 1 mała łyżeczka cynamonu    - 1 duża łyżka masła    - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki , brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania :   Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego(...)nadzienie jabłkowe ,  Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę , na patelnię wrzucamy masło , pokrojone jabłka ,cukier i cynamon , dusimy na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie , studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg o średnicy 35 cm Dzielimy go na 12 części i na każdą nakładamy nadzienie zwijamy na kształt rogalika

Wypieki Rene
Szarlotka na drożdżowym spodzie 147

sól, wlać mleko z drożdżami, rozpuścić margarynę, jajko rozmącić w kubeczku dodać do ciasta  i wygnieść ciasto w misce.  Ciasto wyrob ione odkleja się od miski i od ręki.  Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min.  Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z garścią wiórek kokosowych(...)mąki margaryny i cukru przygotować kruszonkę.  Formę (mała tortownica ok 22 cm śr) nasmarować margaryną, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć dno formy i wyciągnąć nieco na boki. Wysypać jabłka, przykryć kruszonką. Odstawić na ok 20 min do podrośnięcia. Piec 35 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi 241

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Zainspirowałam się przepisem z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Troszkę go "ulepszyłam". Deser lub jak kto woli - ciasto smakuje przepysznie. Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć.  Rewelacyjnie smakują na ciepło(...)szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków.  Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! (3-4 porcje) 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania) Kruszonka: 70g mąki pszennej 50g masła/margaryny 45g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: orzechy włoskie do posypania Mąkę

Di gotuje
Serniko-szarlotka 5417

pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil.  Tak lubię.  Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi  Idealny duet na jesienne popołudnia. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki  cukru pudru 3 żółtka ½ kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z jabłkami(...)Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z orzechową kruszonką 174

Słodkie, kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła ekstra 100g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania formy masło do wysmarowania formy Farsz jabłkowy: 1,30g jabłek (waga(...)masła ekstra Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić formę o średnicy 26 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego 212

Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego to przepis tego lata. Ogromnie żałuję, że odkryłam je tak późno, bo są naprawdę mega smaczne Są wakacje, muszą być gofry, wiadomo Ale gdy za oknem jest naprawdę bardzo gorąco, czasem nam się po prostu nie chce. I tutaj z pomocą przychodzi ciasto francuskie Jeden z niewielu produktów, które polecam kupić, a nie robić samodzielnie(...)jeśli chcesz możesz dodać do nich bita śmietanę, nutellę lub dżem. Wybierz to co masz i to co najbardziej lubisz Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego Składniki na 5 gofrów : opakowanie ciasta francuskiego owoce, np. maliny, nektarynki, jabłka cynamon, cukier puder + ulubione dodatki Sposób przygotowania: Płat ciasta francuskiego podziel na 5 pasów. Każdy z nich podziel na dwie części

365 dni dookoła kuchni
Jabłecznik z Podkarpacia 165

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i

Gotujemy i jemy
Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady 197

wyszukanego sprzętu. Wystarczy mikser i piekarnik Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Oczywiście zamiast gruszek możecie użyć np. jabłek. Jest równie pyszne. Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady Składniki: 150 g cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 125 ml mleka 400 g mąki 2 łyżki kakao

PatiGotuje
Jabłecznik z Podkarpacia 262

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i

Korniszonki
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 235

około 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka francuskie ze śliwką węgierką 236

sięgnąć po ciasto francuskie. Z jego udziałem szybko przygotujemy coś słodkiego w dosłownie kilkanaście minut. Ja swoje ciasto połączyłam ze śliwkami węgierkami ale można też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 12 kawałków,  ja podzieliłam

Monia miesza i gotuje
Pychotka jabłkowo-orzechowa 234

przejdzie jeszcze z pokolenia na pokolenie, z moimi lekkimi modyfikacjami , od wielu lat żelazna pozycja wśród świątecznych ciast. Powiem nieskromnie ciasto jest bardzo dobre, zachwyca swym smakiem bo słodycz masy orzechowej doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi jabłkami z galaretką, puszysty biszkopt nie wymaga żadnego nasączania a kropką nad „i’ jest słodko gorzka polewa czekoladowa. Tradycyjne ciasto z nutką(...)puch dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej, wlać spirytus zmiksować aż powstanie gładki puszysty krem. W tym momencie przystępujemy do przełożenia ciasta: jeden blat biszkoptu wkładamy powrotem do blaszki, wykładamy połowę tężejącej  masy z jabłkami, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy dłonią wykładamy krem orzechowy , wygładzamy łyżką na to rozkładamy resztę masy z jabłkami przykrywamy ostatnim blatem biszkopta

Wanilia i Kardamon
brytyjski placek na maślance 189

myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do naczynia, dodajemy cukier, jajka, olej oraz maślankę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki. Wierzch posypujemy pokrojonymi jabłkami i rabarbarem. składniki na kruszonkę: 90g mąki 70g masła(...)cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania wierzchu wykonanie: Z mąki, masła, cukru z wanilią oraz zwykłego cukru robimy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Ciasto pieczemy przez 40 min w 200 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami 237

Delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników  Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem:  3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego

VioletoweKucharzenie
Torcik jabłkowy z bezą 164

CIASTO: · mąka pszenna 500 dag · masło 200 g · żółtka 5 szt · proszek do pieczenia 2 łyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna(...)łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki  Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne

Camilla w kuchni