składniki ciasto * 100 g masła lub margaryny * 2 jajka * 150 g cukru * 150 g mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie * 6 dużych jabłek * 5 łyżek cukru żelującego * 1/4 łyżeczki cynamonu kruszonka * 120 g mąki pszennej * 100 g cukru * 50 g wiórków kokosowych * 100 g masła(...)margaryny Sposób wykonania ciasto Miękkie masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać jajka, na koniec nie przerywając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy (23/24 cm) wysmarowanej margaryną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier żelujący, cynamon i wymieszać. Całość wyłożyć równomiernie na ciasto. kruszonka Margarynę rozpuścić i wystudzić. Sypkie składniki wsypać
Mix smakujabłek 1 galaretka cytrynowa łyżka cukru cynamon kakao Przygotowanie Blachę wyłożyłam herbatnikami. Jabłka pokroiłam i udusiłam. Zestawiłam z ognia i dodałam 1 galaretkę cytrynową i cynamon. Dodałam trochę cukru do jabłek. Połowę ciepłych jabłek wyłożyłam na herbatniki. Następnie znowu ułożyłam herbatniki i na nie reszta jabłek. Ponownie warstwa herbatników. Ciasto włożyłam do lodówki
Wasze PrzepisyJedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód i boki formy. Dodatkowo: 1 kg jabłek Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto. Piana z białek: 5 białek 1 szklanka cukru(...)Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimasło 3 szk mąki- ok 480 gr 1/2 szkl cukru + 1 szkl cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru waniliowego owoce- u mnie jabłka( 6 szt ) Wykonanie: Łączymy żółtka, make, 1/2 szkl cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Ugniatamy do połączenia składników. Dzielimy na 3 części. Trzecia część - jest troche mniejsza niz pozostałe(...)białych części łączymy z kakao. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Bierzemy białą część I kruszymy ją do blachy :) Teraz kolej na kakaową część, robimy to samo. Na ciasto kładziemy pokrojone jabłka. Ubijamy piane z białek- dodajemy szkl cukru- na sztywną pianę. Pianę rozsmarowujemy na jabłka. Wyciągamy trzecią część ciasta z zamrażarki I trzemy ją na grubych oczkach
Smaki Edytyłyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka(...)budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto pierwszy raz przeze mnie robione, jak to się mówi, taki "spontan" :) Stałam w kuchni patrze jabłka tu banany i o... wyszło mi ciasto. :) Jest idealnie wilgotne, miękkie i nie za słodkie. Składniki: jajka 5 szt. mąka pszenna 1 szklanka szczypta soli cukier ¾ szklanki duże jabłka 2 szt. pół banana masło 1-2 łyżki(...)najwyższych obrotach miksuję przez ok 10 sekund i powtarzam czynność aż skończy mi się mąka. Teraz jabłka kroję w małą kostkę (wcześniej obieram je i wydrążam gniazda nasienne), banana w pół plastry i wrzucam do miski z ciastem biszkoptowym. Całość mieszam szpatułką lub łyżką i przelewam do okrągłej formy (śr. 23 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną
Kuchnia VikiJajka ze szczyptą soli ubijamy rózgą (trzepaczką lub robotem), wlewamy kefir, dodajemy obie, przesiane mąki z proszkiem do opieczenia – składniki dokładnie łączymy, aby nie było grudek (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę(...)starterowej, ponieważ analizy próbek mikrobiologicznych kefirów pochodzących z różnych miejsc świata wykazują różnice w populacjach mikroflory. Skład mikroflory ziaren kefirowych jest zależny od regionu, z którego pochodzą. Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego idealnie się sprawdzą na śniadanie, obiad, czy kolację. Gorąco polecam, życzę smacznego i.. na zdrowie Polecam też inne przepisy z użyciem
mojewypiekiinietylkoJajka ze szczyptą soli ubijamy rózgą (trzepaczką lub robotem), wlewamy kefir, dodajemy obie, przesiane mąki z proszkiem do opieczenia – składniki dokładnie łączymy, aby nie było grudek (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę(...)starterowej, ponieważ analizy próbek mikrobiologicznych kefirów pochodzących z różnych miejsc świata wykazują różnice w populacjach mikroflory. Skład mikroflory ziaren kefirowych jest zależny od regionu, z którego pochodzą. Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego idealnie się sprawdzą na śniadanie, obiad, czy kolację. Gorąco polecam, życzę smacznego i.. na zdrowie Wydrukuj przepis The post Placki z jabłkami
mojewypiekiinietylkookresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek. Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego dla kulinarnych leniuszków. SZARLOTKA SYPANA S kładniki : (forma 24 cm) 1szkl mąki 1 szkl cukru 1 szkl kaszy manny
Bon appetit mon amieWracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych(...)białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianą przykrywamy jabłka, a na pianę pokruszyć pozostawioną 1/3 częścią kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku
Pora na poraWracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na natłuszczonej formie do pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych(...)białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianą przykrywamy jabłka, a na pianę pokruszyć pozostawioną 1/3 częścią kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku
Pora na porawarstwą rozłożyć połowę startych jabłek, oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników. Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również masło wcześniej włożyć do zamrażalnika i takie zamrożone zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto. Piec
Opowieści z piekarnikaSernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej
Kulinarne Fantazje Marioliwiększość owoców. A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko 2 brzoskwinie banan mały kubeczek gęstego serka homogenizowanego jajko cynamon Owoce obrać i pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Ciasto rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobrać i pokroić w kostkę.Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Do miski z suchymi składnikami wlać składniki mokre , dodać orzechy i jabłka.Wymieszać i wykładać ciasto do foremek na mufinki.Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Upieczone muffinki posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie