ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:279/762)

Pychotka jabłkowo-orzechowa 212

przejdzie jeszcze z pokolenia na pokolenie, z moimi lekkimi modyfikacjami , od wielu lat żelazna pozycja wśród świątecznych ciast. Powiem nieskromnie ciasto jest bardzo dobre, zachwyca swym smakiem bo słodycz masy orzechowej doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi jabłkami z galaretką, puszysty biszkopt nie wymaga żadnego nasączania a kropką nad „i’ jest słodko gorzka polewa czekoladowa. Tradycyjne ciasto z nutką(...)puch dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej, wlać spirytus zmiksować aż powstanie gładki puszysty krem. W tym momencie przystępujemy do przełożenia ciasta: jeden blat biszkoptu wkładamy powrotem do blaszki, wykładamy połowę tężejącej  masy z jabłkami, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy dłonią wykładamy krem orzechowy , wygładzamy łyżką na to rozkładamy resztę masy z jabłkami przykrywamy ostatnim blatem biszkopta

Wanilia i Kardamon
brytyjski placek na maślance 170

myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do naczynia, dodajemy cukier, jajka, olej oraz maślankę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki. Wierzch posypujemy pokrojonymi jabłkami i rabarbarem. składniki na kruszonkę: 90g mąki 70g masła(...)cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania wierzchu wykonanie: Z mąki, masła, cukru z wanilią oraz zwykłego cukru robimy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Ciasto pieczemy przez 40 min w 200 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami 215

Delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników  Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem:  3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego

VioletoweKucharzenie
Torcik jabłkowy z bezą 140

CIASTO: · mąka pszenna 500 dag · masło 200 g · żółtka 5 szt · proszek do pieczenia 2 łyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna(...)łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki  Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne

Camilla w kuchni
Zapiekane jabłka z owsianką, orzechami i czekoladą 202

Kto nie lubi jabłek? Ja uwielbiam a szczególnie zapiekana. Jak byłam mała zawsze piekła je babcia i wcinałam, aż uszy mi się trzęsły. Nadal je

Niezły Młynek
Szarlotka z kremem czekoladowym - pyszna 222

żeby wyrósł, to zazwyczaj wychodzi niski, jak znowu chcę żeby był niski to czasem jest odwrotnie, ale to dobrze, bo wtedy mogę wyczarować ciasto jakie sobie wymyślę. Tak też było w tym przypadku, miały być jabłka, miał być zwykły krem, ale biszkopt tak wyrósł, że szkoda mi było go nie wykorzystać. Więc dodała ciasta typu petitki i krem zrobiłam(...)przykryciem. Jak jabłka zaczną robić się miękkie i zaczną się rozpadać wsypujemy do nich galaretki (proszek), mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia (jabłka mogą być ciepłe jak będziemy je wykładać na ciasto). Jak masa jabłkowa będzie letnia to wykładamy ją na jeden (spód) blat naszego biszkoptu, a na nią układamy herbatniki typu petitki i wstawiamy na około

kruche babeczki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i owocami 228

Dodatki: 300-400 g rabarbaru 1 jabłko garść jagód (u mnie mrożone borówki) Kruszonka: 4 duże łyżki mąki 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki masła Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wszystko miksujemy (tak po prostu) 2. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar, jabłka i posypujemy jagodami. 3. Składniki kruszonki(...)mieszamy, posypujemy ciasto. 4. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 40 minut. Smacznego!!!   Źródło: Mój słodki świat

Kuchnia domowa Ani
Ciasto jabłkowo-serowe 209

Ciasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 4 jajka 5 łyżek pełnych mąki tortowej 1 kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam(...)gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon

Wanilia i Kardamon
Ciasto na maślance 411

Można je też zabrać do pracy lub do szkoły. To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak maślankowca

AniaGotuje.pl
Błyskawiczne racuchy z jabłkami+ film 147

szczypta soli cukier puder do posypania przepis Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę, sól, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Obrane jabłka kroimy w niewielką kostkę a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na złoty

Smakowite Dania
BABKA PANETTONE + FILMIK 150

Panettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech.  Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybkie ciasto ucierane z połówkami jabłek 213

Ciasto wygląda bardzo efektownie, do tego jest bardzo smaczne:). Ważne by ponacinać połówki jabłek - wtedy owoce dobrze się upieką i będą miękkie.  4 średniej wielkości jabłka 200g masła 300g mąki  150g cukru pudru 4 jajka L 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jajka miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy masło. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę, ciasto przelewamy do tortownicy 28cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je wzdłuż. Układamy na ciasto delikatnie wciskając.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę

Szefowa kuchni
NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK! 365

szklanki mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki: - 1-1,5 kg jabłek - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kakao - 4 łyżki cukru Ciasto kruche należy przygotowywać zgodnie z zasadami: - masło zawsze musi być mocno schłodzone - ciasto zagniatamy nożem, siekając je na stolnicy - nie ogrzewamy ciasta dłońmi - przed wyłożeniem(...)pieca temp pieczenia 220 stopni C. Składniki na ciasto zagniatamy siekając nożem na stolnicy. Ciasto owiń w folię schładzaj w lodówce 30-60 minut. 3/4 ciasta wyłóż na blachę posyp kakao, ułóż posiekane jabłka, posyp cynamonem i cukrem. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, odrywając po kawałeczku formuj w małe kółka i wykładaj na jabłkach. Gotowe włóż do piekarnika

SMYKWKUCHNI
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 183

Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych w sobotę w niedzielę nie ostał się ani okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki(...)łyżek cukru Opakowanie cukru waniliowego Jabłka Cynamon Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą pianę, dodajemy żółtka i śmietanę. Jabłka kroimy w grubszą kostkę i mieszamy z cynamonem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm, wycinamy kółka (ja do tego celu użyłam szklanki do piwa). Kółkami wylepiamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają

Cynamonowe szczęście