Jabłka i gruszki to dary jesieni, które zamknęły w sobie gorący oddech lata- cieszmy się ich smakiem! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej pół kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu pomarańczowego 5 łyżek śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek(...)aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. A następnie
Karczma Honoriettywymieszać składniki. Dodać jajka, letnie mleko, olej rzepakowy i wyrabiać ciasto z 7 minut. Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Forma silikonowa 26 cm, ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, wsypać pokrojony drobno rabarbar i jabłka. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni Lubięsuche i mokre składniki, a potem je mieszamy...Ciasto jest wilgotne..bardzo smaczne.. 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 jajka skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jabłka(...)Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki dodać do suchych i łyżką wymieszać do połączenia składników. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka ,lekko zamieszać. Ciasto przełożyć do foremki [ u mnie keksowka] wyłożonej papierem Saga .. Ciasto piec ok. 1 godziny w 170-180 stopniach.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniepuch, tak jak na biszkopt. Miksując dalej dodajemy śmietany. Wsypujemy mąkę mieszając już tylko łyżką. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy gesto jabłka brzuszkami do góry. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około 1 godzinę. Dżem porzeczkowy podgrzewamy w garnuszku, jak zrobi się płynny, oblewamy ciasto. Odstawiamy na godzinę
Gotowanie moimi oczamipianką , pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną
Pyszności Słodkościczasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki(...)podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie był szerokości około 5 cm. Ułożyć jabłka Złożyć na pół i zawinąć Uformować różyczkę Przełożyć do formy na muffinki (delikatnie posmarowanej olejem
greenscarflubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie, jagody, itp. Zimą zastąpcie je bananami, jabłkami, pomarańczami lub dowolnymi ulubionymi - ciasto naprawdę jest wdzięczne i zasmakuje z każdym owocem. Uwierzcie:) I jeszcze jedno: do ciasta dodałam orzechy i wiórki kokosowe - tu też dowolność, takie ciasto będzie smakować
Zasmakuj Kuchnijabłko pokrojone w kostkę Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać jajko, stopione masło, ricottę, sól i miód. Wymieszać. Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą część jabłka również ułożyć na papierze. Piec około 15 minut, aż bułeczki się zrumienia. Podawać
Poranek na słodkonakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem. Do jabłek dodać przyprawy, rodzynki i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę zetrzeć drugą część ciasta na tarce z dużymi otworami i piec ok. 30 minut
Gorący kąsekdodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponownie przekroić(...)minut patelnię naleśnikową posmarować pędzlem umoczonym w maśle lub oleju i na mocno rozgrzaną wylać pierwszą porcję ciasta. Manewrując patelnią lub przy pomocy patyczka rozprowadzić równomiernie ciasto na całej patelni. Piec do wykończenia składników dowolnie złożone naleśniki podawać z przygotowanymi jabłkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty soli. Dzielimy
mojewypiekiinietylkoSmaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają(...)Jabłka obrałam i potarkowałam na tarce o dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka , kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową
Darcia w kuchniJajka roztrzepać z odrobiną soli wlać do jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać. Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę
O kuchni z uczuciemciasto, (na formę ok. 26 cm): 200 g mąki, 100 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, (lub gotowe opakowanie ciasta), masa serowo owocowa: 350 g obranych jabłek, 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego), 1 opakowanie budyniu(...)dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia i mieszamy z cukrem. Masa serowa: Banana miksujemy, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier brązowy, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle , żeby powstała jednolita masa. Jajko ubijamy, mieszamy
Moniki Smakołyki