ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:326/762)

Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym 136

pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Thermomix ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić(...)jabłka i gruszki i cukier. Gotować mieszając do momentu aż się owoce rozgotują. Thermomix nadzienie do naczynia miksującego dodać 3/4 ilości z owoców i cukier, zmiksować obroty 6, czas 7 sek dodać resztę owoców i gotować, czas 25 minut, obroty 1, temperatura 100 C można mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki owoców były wyczuwalne. Formowanie pierogów

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka sypana z żurawiną 139

Będzie o cieście bardzo popularnym, prostym, szybkim i niewątpliwie pysznym. Szarlotka sypana, to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Z uwagi na swoją łatwość wykonania kiedyś była w mojej kuchni bardzo częstym gościem. Może właśnie dlatego zwyczajnie „się przejadła” i na dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana(...)pokrywając sypkie składniki. Następnie wsypujemy drugą część sypkich składników, posypując nią warstwę jabłek. Wykładamy porcjami pozostałe jabłka (nie przyklepujemy ich, możemy delikatnie rozłożyć widelcem). Jabłka posypujemy ostatnią warstwą sypką. Wierzch ciasta pokrywamy dokładnie cieniutkimi wiórkami dobrze schłodzonego masła (ja starłam na szatkownicy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 50 minut. Upieczone ciasto, po lekkim

mojewypiekiinietylko
Chlebek gryczany z jabłkiem 101

postaci np. owoców. Świetnie smakuję również sam jako przekąska, bo ma w sobie odrobinę słodyczy z jabłka oraz czekoladę.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kromki (12): 247 kcal B 8 g W 36 g T 8 g Składniki: ciasto ▪ 250 g mąki gryczanej ▪ 250 g mąki owsianej (bg) ▪ 80 g mąki ziemniaczanej ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oleju ▪ 2 jabłka polewa ▪ 50 gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon, słodzik/cukier i mieszamy. Następnie mleko, olej i miksujemy. 2. Jabłka kroimy w talarki. Formę (małą keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pół masy. Wkładamy jabłka, zostawiając trochę na wierzch i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut

Zdrowie i pysznie na talerzu
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami 534

gałką, sodą oraz solą. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując

Domowy Smak Jedzenia
Razowe rogaliki z jabłkami 83

drożdży świeżych Nadzienie: 3 małe jabłka 40 ml mleka do posmarowania Jabłka umyć, przekroić na 4 części, wyciąć gniada nasienne (nie trzeba obierać ze skórki). Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz jabłek wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie(...)hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do 3 godzin. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na okrąg o średnicy

moj przepis na
Razowe rogaliki z jabłkami 136

wysmarowany olejem. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej(...)podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do 3 godzin. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na okrąg o średnicy 30-40 cm, podzielić na 12 części, u podstawy trójkąta, na każdą część położyć jabłko rozcięciem do góry, zawinąć, odłożyć na blaszkę. Posmarować każdego rogalika mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawiać na 30 minut

moj przepis na
RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA 218

najlepsze co Nas może teraz spotkać. Miałam ochotę na proste i nieskomplikowane ciasto z owocami. I nagle przypomniała mi się crostata. To bardzo proste ciasto, pozwalające Wam użyć dowolnych owoców. Nawet nie musicie mieć blaszki do pieczenia. Ciasto idealne do kawy czy kubka z gorącym kakao. SKŁADNIKI: ciasto: - 300 g mąki pszennej - 120 g masła - 2 żółtka - 1 białko(...)składniki zagniatamy szybko w elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Dodatkowo: - sezonowe owoce: śliwki, gruszki, brzoskwinie, jeżyny, maliny, borówki, jabłka - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżki cukru pudru Ciasto rozwałkuj na cienki blat, ułóż na blaszce do pieczenia, poukładaj owoce, pokrojone w cienkie plasterki. Tak jak tutaj: Brzegi ciasta zawiń do środka

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik z pigwowcem 225

dzień wcześniej. Piekąc najpierw biszkopt, a później bezę, którą studzimy w piekarniku. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: budyń , jabłka , kremówka , pigwowiec , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Szarlotka 255

Większą schować do lodówki na przynajmniej 30 min, mniejszą zamrozić. Ciasto z lodówki rozwałkować lub wylepić nim dno formy (24/ 36 cm) posmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C i podpiec na delikatnie złoty kolor . Jabłka obrać(...)pokroić w kostkę, wymieszać z proszkiem kisielowym. Białka ubić na lekko sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż do rozpuszczenia cukru. Pianę delikatnie połączyć z jabłkami i wyłożyć na podpieczony spód. Zamrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200°C, ok. 1 godziny. Ciasto przed podaniem można

Mix smaku
Drożdżowy jabłecznik z mascarpone 117

wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Dr Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową: ok. 5-6 jabłek (w zależności od wielkości) 7 łyżek soku z cytryny 250 g serka mascarpone(...)nasienne. Kroimy je w wąskie cząstki i od razu skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny. Plasterki równomiernie układamy na cieście drożdżowym, tak aby na siebie zachodziły. Resztę soku z cytryny łączymy z serkiem mascarpone, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka polewamy serową masą. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut (aż masa serowa się

MyCookBook.pl
Muffinki owsiane z jabłkami 121

homogenizowane o smaku jabłka z cynamonem 0% tłuszczu (2x140g) 0,25-0,5 szklanki mleka 1 jabłko Sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki łączymy składniki mokre z suchymi i dokładnie mieszamy jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffiny szarlotkowe. 210

Najlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki(...)Przygotowanie:  Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jogurt, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 12 równych części i każdą częścią wykładamy formę do muffinów. Do wgłębienia wkładamy 2 łyżeczki jabłek prażonych. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem i bezą 60

ciasta z rabarbarem Sernik z rabarbarem   Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie) Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem Racuchy z rabarbarem Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem Rustykalna tarta z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką Odwrócone ciasto rabarbarowe Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym Tarta z rabarbarem   Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: ciasto(...)soku z cytryny) Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto (powinno być miękkie), jeśli będzie zbyt twarde, można dodać łyżkę śmietany. Blaszkę (20x28cm lub tortownicę 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, wstawić do lodówki na godzinę. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 1cm. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać

Obiad gotowy
Paszteciki z kapustą i grzybami. 176

dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej kapusty kiszonej z dodatkiem kminku i jałowca. Dodałam trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina(...)drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną kapustę, posiekane grzyby oraz posiekaną żurawinę, starte jabłko, wlać wodę, w której moczyły się grzyby, wino. Całość dusić na małym ogniu ok. godziny. W razie konieczności dolać trochę wody. Doprawić do smaku. Wystudzić. Ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta. Ok. 3-4 cm od brzegu nałożyć pasek nadzienia. Przykryć ciastem, tworząc wałek

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania