ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:328/762)

Jabłecznik z kratką 216

modą zawiera również wiele wspaniałych przepisów do których na pewno wrócę. Dzisiaj pochodzący z tej gazety jabłecznik z kratką. :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki 200 g masła lub margaryny 150 g cukru 1 jajko Masa jabłkowa 1 kg jabłek 50 g cukru 2 – łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej masło, cukier orz jajko(...)Wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 60 % i 40 % . Zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i rodzynki  a następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku. Dużą tortownicę wysmarować masłem Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i  większą częścią ciasta „wylepić

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 148

cukier - 1/2 szkl cukier waniliowy - 1 op jabłka - 2,5 kg cukier - 3/4 szkl rodzynki - 10 dag orzechy - 10 dag cynamon - 1 łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy(...)folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto

ciasta i desery czyli na słodko
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 151

pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane(...)orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC  i piec ok 50 minut

Camilla w kuchni
Szarlotka z pianką i migdałami 230

pyszna! Wam też polecam upiec ją na weekend do kawy. Jestem pewna, że Wam też tak bardzo posmakuje :) Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany 2 kg jabłek cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon wedle uznania 3 łyżki bułki tartej Pianka: 5 białek(...)Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony

Smakołyki Asi
Szarlotka kremowa 182

łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki kakao Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę budyniową: 5 białek 2 budynie 1 szklanka cukru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część, dodać(...)Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę

Na słodko lub wytrawnie
Serowe ciastka z jabłkami 204

mieszamy. Dodajemy 1 jajko, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak żeby powstała gładka masa bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 min. W tym czasie możemy wziąć się za jabłka, które obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki, Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem waniliowym(...)dokładnie mieszamy. Jak mamy już gotowe ciasto zagniatamy je po raz kolejny i rozwałkowujemy na płat o grubości max 3 mm (wcale nie jest łatwo rozwałkować to ciasto na tak cienki płat wymaga to trochę siły i czasu). Wycinamy w cieście prostokąty (ja użyłam małego pojemniczka plastikowego o wymiarach 11x7 cm). Z całego ciasta wyszło mi 18 prostokątów. Połowę prostokątów

Piekielna Kuchnia Pati
Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką 189

tradycyjnym rozmiarze : Składniki na ciasto: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone 80 g rodzynek(...)średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1) . Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami  (fot.2) .  Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka

Świat Ciasta
Małe kruche szarlotki 214

Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta na „łatki” wkładamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, napełniamy jabłkiem z cynamonem (brzegi zostawiamy wolne, u mnie po 3 łyżeczki z górką jabłka z cynamonem). Na wierzch rwiemy w palcach(...)kawałki ciasta tworząc z nich a la „łatki”. Małe szarlotki wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia wierzchu około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
irysek 224

ciasto łączy w sobie wszystko co lubimy. Słodkie jabłka, kwaśny dżem i karmelową polewę. Zrobiłam ją na wzór popularnych kiedyś cukierków "iryski:". Pamiętacie je? były z sezamem i z makiem, ja uwielbiałam te drugie. Do dziś mam do nich sentyment, dlatego chętnie przypomniałam sobie ten smak. Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt(...)blaty.  Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Dodać wo jabłek, dobrze wymieszać i odstawić.  Dolną część biszkopta położyć na dnie wyścielonej papierem blaszki. Kiedy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na biszkopt i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu biszkopta rozsmarować dżem.  Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Jeśli masa iryskowa zbyt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jogurtowe z jagodami i jabłkami 191

cukier i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt i olej. Do mokrych składników dodajemy suche.Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o wymiarach 24 cm i układamy na nim rozmrożone lub świeże jagody oraz jabłka obrane i pokrojone na małę kawałki. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-70 min do zarumienienia wierzchu i suchego

I LOVE LIFE
Rabarbarowo-jabłkowy placek pod kruszonką 171

puszystą masę. Ucierając, dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dajemy śmietanę. Mieszamy. Natłuszczamy lekko naszą formę (ja wybrałam tortownicę) i wykłądamy nasze ciasto. Na wierzch wykładamy nasz rabarbar z jabłkiem (wcześniej obsypcie je lekko mąką) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na około 15 minut. Po tym czasie sypiemy na ciasto kruszonkę i pieczemy jeszcze

Latosiowydom
SZARLOTKA SYPANA 152

jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę manną. Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Formę do ciasta (u mnie tortownica średnicy 24 cm) natrzeć masłem. Wysypać do formy 1/3 sypkich składników, na to kilka cienkich plasterków masła, kolejno połowa startych(...)jabłek. Na jabłka posypać połowę cynamonu. Następnie znów 1/3 sypkich składników, kawałki masła, jabłka, cynamon i ostatnia warstwa to reszta sypkich składników i znów kilka kawałków masła. Piekarnik nagrzać do 180'C. wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka doskonale smakuje z lodami :) Jeśli chcecie

Zrób to smacznie
PYSZNE, WILGOTNE CIASTO Z OWOCAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 488

Pyszne ciasto na kwaśnej śmietanie, z dodatkiem owoców (u mnie jabłko i maliny), obsypane kokosową kruszonką. Bardzo aromatyczne i cudownie smakujące. I co bardzo istotne, to ciasto, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej, jest bardzo wilgotne. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku białego (rafinowanego cukru). Pyszności :-) Przepis ze starego kajeciku. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki ciasta(...)wiórków kokosowych - 7 łyżek ksylitolu lub cukru (np.trzcinowego) Z powyższych składników zagnieść kruszonkę. Mnie wspomaga w tym jak zwykle hak miksera, ale można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Dodatkowo: - 1 jabłko - 150g mrożonych malin lub dowolne inne owoce W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę. Mieszając dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem

Smaczne Zdrowe
Kołocz z jabłkami 210

typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach,  gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki(...)roztrzepane jajko z żółtkiem i przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Masa serowa: Jabłka pokroić w kostkę i gotować do czasu odparowania nadmiaru

My sweet a life
CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI 164

Jesienią witamy gruszki i jabłka. Chociaż nie ma już świeżyć malin czy jagód na bazarku to nie znaczy, że nie można przygotować pysznego ciasta z owocami. To ciasto przygotowuję często i nie wyobrażam sobie aby zabrakło go na stole. Ciasto jest aromatyczne dzięki gruszkom gotowanych w przyprawach i mocno czekoladowe dzięki kakao. Jak raz go upieczecie to będziecie piekli

Kuchnia w oparach