ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:336/762)

Jabłka karmelizowane na zimę 244

jabłek pigwę, ulubione przyprawy (1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy... na ciepło i zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :) Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega

SzczyptaSmaQ
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni 217

jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem. Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł po 80 minutach i wcale go nie poganiałam w piekarniku z użyciem żarówki. Chlebek bardzo polecam(...)zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie połącz zakwas z podanymi  składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę

Leśny Zakątek
oszukane pączki z jabłkiem – ekspresowe 215

pochodzenia, ;)) opcjonalnie: cukier puder do podania wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem oraz cukrem. Dodajemy obierane i pokrojone w kostkę jabłko, cynamon lub skórkę z cytryny, alkohol, mąkę wymieszaną z sodą oraz solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Jedną łyżeczką nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki ściągamy ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie bułeczki z serem 139

Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Niestety gotowego, bo tak jest szybciej i wygodniej. Pewnie niektórzy z Was mnie za to skrytykują, ale czasem idę na łatwiznę, bo zrobienie ciasta francuskiego wydaje mi się bardzo pracochłonne i trudne. Kiedyś jeszcze w dzieciństwie podjęłam się tej próby, niestety nieudanej i zraziłam się. Dlatego korzystam w tym przypadku z gotowca. (adsbygoogle(...)tego jak pokroimy ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-buleczki-francuskie-z-serem,104728,channah.html. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: ciastka francuskie z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com

Waniliowe Improwizacje
Piernik z jabłkami 298

dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 12,5 dag margaryny 2 jajka 50 dag startych jabłek(...)łyżeczka sody oczyszczonej cukier wanilinowy Wykonanie: - margarynę stopić i lekko przestudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem - ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut

Smakołyki Bereniki
Placki z jabłkami na sodzie 214

bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru, jak to jest przy drożdżowych racuchach.   Placki z jabłkami na sodzie Składniki: – 2 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) – 2 szklanki mleka – 1-2 jajka – pół łyżeczki(...)puder do podania Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz jabłek dodaję do miski i dokładnie łączę z sobą, możemy do tego użyć miksera. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Od razu dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Smażę na gorącym oleju, nakładam i formułuję placki za pomocą łyżki. Obsmażam z każdej strony do zarumienienia się. Usmażone odkładam

Kuchnia co dnia
Szarlotka z budyniem 388

budynie waniliowe bez cukru, 5 łyżek cukru, ziarenka z 1/3 laski wanilii. dodatkowo: 7 jabłek, 125 g masła, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka (osobno białka i żółtka), 200 g płatków migdałowych. Przygotowanie:    Miękkie masło zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Schładzamy ok. godziny w lodówce. W tym czasie gotujemy(...)pozostałym mleku rozpuszczamy budynie z cukrem i ziarenkami wanilii. Budynie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy

Aga w kuchni
Szarlotka na biszkopcie 191

Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu  Gotuję, bo lubię . Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia(...)oleju 1 łyżka wody masa jabłkowa 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dusić do momentu

pink envelope
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 182

drożdżowe... Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :) Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie jabłek : znajdziecie(...)lepiło do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy ciasto urośnie - formujemy 7 okrągłch bułeczek... ... lekko je spłaszczając po środku Umieszczamy na środku każdej bułeczki porcję jabłek... ...  i posypujemy kruszonką Wkładamy do piekarnika na 25 minut (u mnie termoobieg) Po upieczeniu odstawimy do wystygnięcia i posypujemy cukrem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szybka szarlotka z posypką z migdałami 567

Jako, że są pierwsze świeże jabłka proponuje takie ciasto :) To ciasto jest super, super szybkie i proste do wykonania, każdy z nim sobie poradzi, nawet te osoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam... Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej(...)łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sól Dodać masło

Proste Potrawy
Tarta z rabarbarem i jabłkami 204

żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Torcik jabłkowy 199

twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto:  2 jajka 100 g cukru 40 g masła 80 g mielonych orzechów włoskich(...)będą się rozpadać). Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do jabłek, wymieszać i wystudzić. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wylać ją na masę serową. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić

My simple kitchen
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 193

pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek w mące 250 ml letniego mleka(...)ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 239

ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, każdą połówkę podzielić na 4 półksiężyce. Lekko posypać mąką z dwóch stron. Wyrośnięte ciasto, mocno walnąć o oprószony mąka blat, w celu odgazowania. Jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować do duży okrąg o średnicy około 40-50 cm. Okrąg podzielić na 32 trójkąty. Na każdy trójkąt, u jego podstawy, kłaść kawałek

moj przepis na
Jaglany jabłecznik - bez glutenu, jajek i cukru 252

Składniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do

Szkrab Je Sam
Odwrócone "amerykańskie" z orzechami 152

wierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast. Składniki na blaszkę 33x21 cm: 6 jajek szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka oleju 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu glazura orzechowa: 15 dkg drobno posiekanych orzechów(...)cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut  ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę

Maślane ciasteczko