sernik. Im mniej ciasta i więcej sera, tym lepiej. Szarlotka chyba mi się przejadła. Moja babcia pod koniec życia robiła w kółko szarlotkę z jabłkami ze słoika, bo nie pamiętała, że ostatnio jak robiła ciasto, to też była taka szarlotka. Kiedyś wolałam pomidorową, ale mój mąż robi bardzo dobry rosół, więc przeszłam do stronnictwa rosołu. Pyszny jest zwłaszcza
Ugotowane pozamiatanemargaryny do wysmarowana formy Nadzienie z jabłek: -1 kg kwaskowych jabłek -cynamon lub skórka pomarańczowa -wanilia Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja, dodać śmietany, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie(...)grubość 1 cm. Drugą połowę ułożyć w formie ( u mnie 34 cm x 24 cm ), nakłuć i podpiec. Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem. Masę jabłkową wyłożyć równo na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie wypełnić ciastem, nakłuć w wielu miejscach. Upiec na złoty kolor ( w moim piekarniku to 50 minut
Kulinarne przemysleniaktórego na co dzień jestem przyzwyczajona. Smażyły się jednak nie najgorzej, a smakowały cudnie. Wszystkie dodatki w postaci serka śmietankowego, orzechów i jabłek doskonale się ze sobą komponowały. Następnym razem koniecznie muszę zrobić większą porcję Ciasto: 2 jajka 100 g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej 1 łyżka cukru 1-2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu
Smaki Na Talerzuaromat, którym wypełniają całe mieszkanie Szybkie mini pączki z jabłkami 150 g sera białego półtłustego 150 g śmietany 18% 5 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka cynamonu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia duże jabłko + olej do smażenia + cukier puder do posypania Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę. Ser twarogowy dokładnie rozdrobnij za pomocą(...)wymieszaj go z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i śmietaną. Do masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Kolejno dosypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. Na koniec dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj. Z tak powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, układaj je na talerzu lub blacie. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż pączki
365 dni dookoła kuchniuwielbiają. Bo któż by nie chciał dostać serduszka-racuszka? Składniki: Zamiennik jajka: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego) szczypta cynamonu 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy na kilka(...)cynamon i mieszamy. Do tego wlewamy siemię lniane i mleko, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone jabłka do masy drożdżowej i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i albo łyżką nakładamy ciasto i smażymy racuchy aż się zarumienią z obu stron albo używamy foremek silikonowych Do smażenia racuchów już od dawna używam foremek silikonowych
Lamarida.plPączki bardziej FIT! Pączki z nadzieniem jabłkowym to w zasadzie pierożki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu. Do ciasta na pączki nie dodajemy tłuszczu, przez co w rezultacie otrzymujemy puszysty, aczkolwiek nieco inny rodzaj ciasta niż na tradycyjne pączki jedzone zwłaszcza w tłusty czwartek. Najważniejsze jest jednak to, że są to odchudzone pączki , które nie mają aż tylu kalorii co tradycyjne(...)ciepłego mleka 1 łyżka cukru 4 żółtka w temp pokojowej 500 g mąki pszennej typ 450 1/2 łyżeczki soli 1/2 kieliszka wódki Ponadto: nadzienie jabłkowe, u mnie nadzienie jabłko z cynamonem Lauretta 1 litr oleju rzepakowego cukier puder opcjonalnie Pączki z nadzieniem jabłkowym - wykonanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy
MamaOskarkapuch, dodajemy śmietanę i jeszcze trochę miksujemy . Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 26cm, wysmarowaną i obsypaną grysikiem. Jabłka układamy na wierzchu, lekko dociskając. Posypujemy ciasto cukrem trzcinowym lub zwykłym kryształem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st na złoty kolor
Gotowanie moimi oczamiprzepis znalazłam w pewnym magazynie, trochę go zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat) Skworcu 15 dag laskowych orzechów lub włoskich(...)pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki foremki. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe. Wyrównujemy. Pozostałe ciasto wałkujemy
Radość kipiąca uśmiechem.mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne i czerwone. Muszę(...)kawałki masło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie
Słodkie Przyjemnościtego elegancko się prezentuje. Zapraszam :) SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki np.cytrynowej Krem 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)się składników. Blachę o wym.22x33cm wykładamy papierem i przelewamy do niej naszą masę biszkoptową.Wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy ok.30 min. Jak ciasto będzie w piekarniku czas na przygotowanie musu z jabłek.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę.Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jabłka się uprażą
Mała w garnku mieszatarce o małych oczkach (powinniśmy uzyskać około 160 – 170 g startego jabłka), drugi owoc obrać i pokroić w niedużą kostkę. W osobnym naczyniu wymieszać syrop, przestudzony olej, starte jabłko oraz ocet. Składniki mokre przelać do suchych, dodać pokrojone jabłko – wymieszać łyżką do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Masę przełożyć do otworów na muffiny (wyłożonych papilotkami, papierem lub natłuszczonych), wierzch
Even Better Foodfilozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta, które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego jest jego bardzo szybkie wyrabiane, tak aby nie dopuść do zbytniego ogrzania się
greenscarfwypełnienia sałatki owocowej, ale myślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze ciasta filo (45 x 36 cm) owoce, np: jabłka, banany, gruszki, granat, truskawki, borówki, kiwi, śliwki... cukier puder do posypania Przygotowanie: Ja zaczęłam od przygotowania czegoś do zawinięcia moich paczuszek. Użyłam cieniutkiego drucika owiniętego(...)folią aluminiową. Podobno istnieją takie silikonowe sznureczki, które pewnie świetnie by się nadały, ale których się jeszcze nie dorobiłam :) Oba arkusze ciasta przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie każdy jeszcze na 3 części . Powstaną nam w ten sposób 12 prostokątów. Kładziemy jeden na płaskiej powierzchni, a na nim drugi (tak by stworzyły coś na kształt ośmioramiennej gwiazdy) i na środek
Zakręcony Widelecpiekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka. U mnie? Nawet nie wiem jakie jabłko, babcia nawet nie pamięta(...)margaryny posłużyły mi za papier do pieczenia. Pomysł babci stosowany od lat. Rozwałkować jedną porcję ciasta , przenieść ją na wałku na blaszkę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wcześniej jeszcze odciśniętą. Rozwałkować drugi placek i przenieść na wałku , przykrywając jabłka. Docisnąć brzegi, nakłuc widelcem , posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem...wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec
Z Kuchni Do Kuchniwspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią, że za godzinę będą u Was. Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako
Kuchnia w oparach