łyżki, woda 2 szklanki z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować gotować na średnim ogniu mieszając z 5 minut, gdy zaczną się owoce rozpadać i odparuje nadmiar wody wsypać żelfix 3:1 i gotować(...)zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni LubięDziś wspaniały przepis na maślane, kruche ciasto z owocami. Idealne ciasto-baza do wszelakich owoców się nadaje, dziś padło na śliwki. Sprawdzą się także jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie truskawki, maliny, agrest, nawet te mrożone. Do ciasta możecie dodać ulubiony aromat, kilka łyżeczek wiórków kokosowych lub kakao. Będzie pysznie! Delikatne, kruche, cudnie maślane, w sam raz na weekend
Zasmakuj KuchniGruszotka....tak to ciasto zostało nazwane u mnie w domu. Nazwa oczywiście wzięła się od "szarlotki", a jabłka zostały zamienione na gruszki 🍐🍐🍐 Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto
Kuchnia MagdaLenyGruszotka....tak to ciasto zostało nazwane u mnie w domu. Nazwa oczywiście wzięła się od "szarlotki", a jabłka zostały zamienione na gruszki 🍐🍐🍐 Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto
Kuchnia MagdaLenysobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Wierzch: 6 średnich twardych jabłek 1 duża gruszka 4 łyżki cukru laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 szyszki kardamonu 4-5 goździków pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła(...)niewyciągalnym dnem- aby nie uciekł powstały karmel) i obsypać cukrem. Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki i znów obsypać cukrem i odrobiną cynamonu. Na wierzch przełożyć ciasto i szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ). Piec przez 40-45 min w 180*C Po upieczeniu tatrę chwilę przestudzić. Na wierzchu
Jemy Pijemymożecie przygotować karmelizowany rabarbar lub gruszki, możecie także gotowe naleśniki polać roztopioną czekoladą deserową. Potrzebne nam: *na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 2 jajka - 3 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli *nadzienie: - 6 jabłek - 4 łyżki cukru - 4 łyżki masła - cynamon - 2 łyżki miodu Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i solą(...)masła w następujący sposób - wlewać pół chochli ciasta na patelnię poruszając nią tak, by powstała jak najcieńsza warstwa. Gdy ciasto zacznie się rumienić obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć przez minutę. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy zacznie brązowieć, dodać masło i wymieszać
W poszukiwaniu inspiracjiPyszne ciasto murzynek – ciasto bez miksera Dziś pyszny klasyk. Ciasto murzynek , czyli moje ulubione ciasto bez miksera. Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję. Moje dzieci uwielbiają je jeść od tak bez dodatków. Ciasto w rączkę i… już ich nie ma Ja zawsze podaję murzynka do kawy. Często też przed podaniem oblewam go polewą czekoladową(...)jest to konieczne. To ciasto to klasyk, który nigdy nam się nie nudzi Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszne ciasto, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na murzynka bez miksera . Szukasz dobrej kawy do ciasta? Odwiedź LosVinos&Cafe Ciasto i kawa, to dla mnie zawsze duet idealny. Tym razem znów rozkoszowałam się smakiem pysznej kaw od LosVinos&Cafe Rodzinna firma
Słodkie okruszkigęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki zagnieść podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć foremki do muffinek (oblepić dno i brzegi cienką warstwą ciasta) drugą włożyć do zamrażarki. Nadzienie ok 1/2 kg jabłek pokrojonych w kostkę 1 budyń waniliowy (śmietankowy) ugotowany według przepisu na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka) cynamon skórka starta z pomarańczy Do każdego(...)wgłębienia muffinkowego wkładamy łyżkę jabłek posypanych cynamonem ( lubię dużo cynamony - każdy niech doda według własnych upodobań)i skórką pomarańczową, łyżkę budyniu i dokładnie przykryć startym na tarce ciastem z zamrażarki. Pieczemy w temperaturze ok 150 stopni do zarumienienia z wierzchu - u mnie około 45 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnijest w tym przypadku doskonałe. A do tego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;) Wy też lubicie takie ciasta? Spód: 200g herbatników 300g masy kajmakowej Warstwa jabłkowa: 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki(...)drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała. Zimną śmietankę ubić
Smakołyki Asiciasta użyłam Mąki Szymanowskiej firmy Polskie Młyny, bo jest delikatna, puszysta i nadała naleśnikom aksamitości. Do tego nasze polskie smażone jabłka, owocowe leśne skarby i aromatyczny cynamon z wanilią. Zapraszam do delektowania się tymi pysznościami 🥰 Składniki na ciasto: -2 szklanki Mąki Szymanowskiej ( 300 g) Polskie Młyny -2 szklanki mleka (500 ml) -100 ml wody lekko(...)Odstawiamy ciasto na 30 minut. Patelnię do naleśników smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy wlewając niewielką ilość ciasta, formujemy ruszając patelnią, naleśnik. Gdy się zrumieni przewracamy na drugą stronę. Można wtedy posmarować patelnię lekko masłem, ciasto nabierze delikatnego smaku. Uważamy, aby nie przysmażyć zbytnio naleśnika ponieważ będzie sztywny do formowania i może się łamać. Dodatki do naleśników: -jabłka smażone
Kulinarne przemysleniaowsiane pancakes, które powstały na bazie oryginału. Ich podstawą są namoczone w gorącej wodzie płatki owsiane, które sprawiają, że ciasto wychodzi lekko wilgotne i bardzo delikatne. Moje pancakesy podałam z duszonymi w miodzie, maśle i cynamonie jabłkami. Sos z tych trzech składników smakuje genialnie i pachnie cudnie :) Takie pancakes polecam Wam na leniwe weekendowe śniadanie lub na kolację(...)minut do napęcznienia. Po tym czasie dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzaną patelnię wykładaj po 2 - 2,5 łyżki ciasta i na bardzo małym ogniu smaż pancakesy z obu stron na złoty kolor. JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE: Jabłka obierz ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce
Słodko-Słony Świat Ilonymleku jest moim ostatnim numerem 1! Bo zawsze się udaje i nigdy nie zdarzyło mi się ( ani rodzinie! ) , żeby wyszedł zakalec. Ciasto robi się błyskawicznie i śmiało można kombinować z ulubionymi dodatkami. Czy to jabłka, czy porzeczki, truskawki, maliny – zawsze smakuje fenomenalnie i jest niezwykle puszyste! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: ( duża blacha ok.22×28 ) * jajko – 4 szt * mąka(...)cukrem waniliowym. Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę. Jabłka trzemy na grubych oczkach, zasypujemy galaretką, mieszamy. Masę jabłkową wciskamy delikatnie w ciasto w kilkucentymetrowych odstępach ( łyżeczka koło łyżeczki ) Pieczemy z termoobiegiem w 180C do suchego patyczka ( ok.45-50 minut ) Smacznego
Ostra na Słodkosprawdza się na słodko jak i wytrawnie. W ciastach, deserach i sałatkach. Uffff…. koniec gadania, czas gotowania Drukuj Pudding jaglany z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleka szczypta cynamonu szczypta soli 1 łyżka miodu/2 świeże daktyle 300 g jagód 1 banan 1 jabłko Sposób przygotowania Kaszę podprażamy lub w inny sposób przygotowujemy(...)opłukane wcześniej jagody. Dodajemy banan i jabłko. Blendujemy na gładką masę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/pudding-jaglany-jagodami/ BosowKuchni Artykuł Pudding jaglany z jagodami, bananem i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuosobnej dużej misce mieszamy 2 jabłka starte na tarce o małych oczkach, jajko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Trzecie jabłko obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłko i mieszamy. Przy pomocy łyżki nabieramy porcję ciasta. Przekładamy w odstępach
Domowy Smak Jedzeniaksylitolu -80g oleju rzepakowego -cynamon -1 kg obranych jabłek -surowy krem MyRawJoy jabłko-cynamon 1. Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki. W garnku gotować je przez kilkanaście minut aż będą nieco miękkie jednak kawałki nie rozpadną się. Jeśli są to słodko kwaśne jabłka jak szare renety nie trzeba ich „doprawiać”. Jeśli po obróbce termicznej mają mało(...)spód wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę. 8. Drugą część ciasta/kruszonki wyłożyć na jabłka i delikatnie wyrównać górę nieco ją dociskając. 9. Następnie wyłożyć resztę jabłek i znów ostatnią część ciasta/kruszonki wyrównując górę. 10. Ciacho piec w 180’C ok 50-60 minut do momentu aż góra będzie ładnie przyrumieniona. 11. Na koniec ciasto wystudzić oraz umieścić
Candy Pandas