ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:367/762)

Kruche ciasto z wiśniami i lukrem 309

pyszne ciasto do kawki-prosty przepis na kruche ciasto,można do niego dodać różne owoce,jagody,utarte jabłka,dżem,ja tym razem użyłam wiśni ze słoika i wyszło pyszne-polecam Składniki  : 2,5 szkl mąki, 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 18% słoik litrowy(...)wiśni do ciast,(lub dżem,jagody) 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku

Swojskie jedzonko
Jabłecznik z masą orzechową 441

żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp. ok. 180 st. C), drugą rozwałkowujemy i kładziemy na masę jabłkową. Warstwa jabłkowa: 1 kg startych jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru (opcjonalnie(...)kwaśne będą jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp

kuchcikownia
Jabłecznik z śmietankową pianką 229

sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno(...)Pozostawić do lekkiego stężenia. Biszkopt nasączyć ponczem,wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.  Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy

Kolorowa kuchnia Elki
ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką :D 143

smaczne i dla tych, co za drożdżowym nie przepadają polecam wręcz spróbować skosztować taki wypiek. Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 5 dkg drożdży * 1 jajo * 3 łyżki roztopionego masła * szczypta soli * 1 szklanka ciepłego mleka * kilka jabłek * opcjonalnie cynamon - ja nie dodaję Na kruszonkę: * 1/2 szklanki mąki * 1/2 szklanki cukru * 10 dkg masła(...)wyrośnięcia. Jak już popracowało przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyłam pokrojone drobno jabłka. Na wierzchu zaś wylądowała kruszonka. Mąkę, cukier i masło należy dobrze razem wymieszać i ma mieć lepko - sypką konsystencję. Taką kruszonką posypałam ciasto. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Zawsze to ciasto wychodzi mi złoto - brązowe w środku. Wygląda trochę

Pieprzyć z Fantazją
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami 146

czytania: 3 min Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z masłem i miodem na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy. Koniecznie spróbujcie opiekanych grubych kromek ciasta opiekanych w tosterze posmarowanych masłem i miodem albo pysznym domowym dżemem z pomarańczy . Oczywiście ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest, kiedy jest(...)jeśli zostanie wam kilkudniowy kawałek, to wtedy wykorzystajcie takie resztki do opieczenia, będzie wam smakowało! Jeśli chodzi, o owoce jakich można użyć do ciasta, to mogą by to dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki , brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe z owocami

SprawdzonaKuchnia.pl
Racuchy z jabłkami i cynamonem 143

Racuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała

Smaczne Potrawy
Pierożki serowe z jabłkami 162

jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy zmielony.Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp

Różne smaki w kuchni
Racuchy z jabłkami i cynamonem 224

Racuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała

Smaczne Potrawy
Owsianka o smaku szarlotki 249

było na tyle kwestii organizacyjnych. Natomiast przechodząc teraz do meritum, opowiem Wam kilka słów o owsiance, która zyskała nowego charakteru, gdyż wzbogaciłam ją o jabłka i cynamon - stąd nazwa nawiązująca do mojego ulubionego ciasta, czyli szarlotki. Takie śniadania niestety jem dość rzadko, bo zwyczajnie nie chce mi się wcześniej wstawać, aczkolwiek gdy mam wolne lubię pokombinować z miłym początkiem

Fabryka pomysłów
piernik z wkładką owocową 200

jajka 350 g mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 6 jabłek szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu 1/2 szklanki orzechów włoskich  łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru kostka masła dodatkowo: herbata z rumem polewa czekoladowa Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać(...)proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem, dodać do masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką 271

gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi i wszystkim(...)Spód: 250 g ciastek digestive 120 g rozpuszczonego masła Masa: 3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem 250 g śmietany 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki żelatyny Masa jabłkowa: 3-4 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 galaretka agrestowa Gruszki: 3 gruszki do gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukier

UgotujmyTo.pl
Przepis #173 Ciasto z jabłkami i cynamonem - bez mąki, jajek i mleka 167

ciepłe zupy oraz jabłka z cynamonem. To ostatnie połącznie to dla mnie symbol jesiennych chłodniejszych wieczorów spędzonych pod kocykiem. I właśnie jabłka z cynamonem  są jednym z głównych składników mojego kolejnego przepisu czyli ciasta - bez mąki, jajek oraz dodatku cukru. Przygotowanie do dosłownie chwila moment. W sam raz na szybki deser lub drugie śniadanie, gdyż można(...)grubych oczkach. Płatki owsiane wsypujemy do miski i dodajemy do nich starte jabłka. Całość blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy cynamon oraz rodzynki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.  Upieczone ciasto można pozostawić do wystudzenia lub zjeść na ciepło. Dodatkowo wierzch można polać rozpuszczoną gorzką

Health-Fit-Life
SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 574

Składniki na farsz jabłkowy:   500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol   Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera(...)para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki. Jabłka przesmażyć na małym ogniu dodając cynamon i opcjonalnie słodzik

Ola la LCHF
Makowiec z jabłkami na Wigilię 224

doskonałe ciasto , które możemy podać na Wigilię. Makowiec jest smaczny, a z jabłkami  będzie miał winny  mokry smak. Bardzo szybki przepis. SKŁADNIKI 20 dag maku szklanka cukru pół kostki margaryny 5 jaj  8 łyżek kaszy manny 50 dag jabłek 1 mały proszek do pieczenia WYKONANIE jajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy

W kuchennym oknie Ewy
Mazurek orzechowo – jabłkowy 301

Dodatki dekoracyjne (takie jak chcecie): 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć przez sito, dodać, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach 65%, 35%. Mniejszą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia(...)przykładamy do ciasta i wykrawamy jej kształt. Umieszczamy papier z ciastem w formie, nakłuwamy widelcem, schładzamy pół godz w lodówce. Pieczemy do zrumienienia, około 10 – 15 minut, w temperaturze 180º C. Z pozostałego ciasta, odkrawamy kawałek, formujemy ruloniki, które przeplatamy w ozdobny warkocz. Przyklejamy go na surowe białko, na rozwałkowanej drugiej części ciasta, która będzie stanowić wierzch mazurka. Nakłuwamy

Kierunekuchnia