więcej dodać, szarlotka jest bardzo smaczna. Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki kaszy manny ½ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 12 średnich jabłek Cukier wanilinowy 200 gram schłodzonego masła Cukier puder Wykonanie: Blachę do ciasta smarujemy tłuszczem ( blacha ok 28 x 23 – mniejsza od typowej ). Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia razem mieszamy. Dzielimy
Smaki Ewyprezentuje się pięknie, to jeszcze dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć dzień :) 3 porcje: ciasto: 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka 40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek) łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolicie) 3 łyżki puree z dynii łyżka wody łyżka miodu(...)Miód. Dodajemy do nich jajka, oraz roztopiony olej. Zagniatamy, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki, wykładamy powstałym ciastem. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je […] Artykuł Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogskomplikowane i pracochłonne ciasto. Rzuciłam się od razu na głębokie wody...a co :D Ciasto z moimi modyfikacjami. Ciasto jest naprawdę efektowne i smaczne. Każda warstwa smakowa jest dobrana, tworząc jedną spójną całość. Oczywiście ciasto wg. siostry Anastazji byłoby dla mnie za słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru. Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą(...)urodzinowe. Może być ciastem popisowym. ~~PRZEPIS~~ duża blacha CIASTO margaryna ( Kasia lub Palma ) 200 g. mąka 500 g. cukier puder 100 g. proszek do pieczenia 2 łyżeczki żółtka 3 szt. śmietana kwaśna 2 łyżki Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem do ugniatania lub zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części
Kuchnia Paulettesbiałek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mąkę i mleko - delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cukrem oraz cynamonem, smażymy aż woda odparuje a jabłko zmięknie. Omlet
słodki bratekRurki z kruchego ciasta z jabłkowym nadzieniem. Składniki: -ok. 40 dkg mąki pszennej 480 -szklanka cukru pudru -20 dkg margaryny Kasi maślany smak -1,5 dkg drożdży -łyżka mleka -2 jajka -aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych(...)Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy na paski. Paski nakładamy na siebie. Na brzeg nakładamy jabłka, zawijamy rurkę i odcinamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyDziś ciasto na szybko dla osób mających mało czasu. Jest łatwe w przygotowaniu i jest niedrogie. Do tego ciasta można użyć owoce inne niż u mnie ale ja dałam jabłka bo takie miałam pod ręką. Oczywiście do bezy możecie też użyć inny kisiel niż ja. Jednym słowem pełna dowolność. A skoro ciasto z owocami to musi być podane
Ewa w kuchnidniu buraki wykorzystać do innych dań. Dzięki temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze. Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajo 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano) mała szczypta soli(...)ugotowanych buraków (używam z barszczu) kilka gałązek świeżego tymianku 1 jabłko 2 jaja 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego
Moja Delicjamasła kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia. cukier waniliowy i cukier puder. Dodałam żółtko, zimną śmietanę i zimne pokrojone na plasterki masło. Dodałam jeszcze kilka kropel aromatu śmietankowego (można pominąć lub użyć innego). Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, a następnie rozwałkowałam na placek(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link
Waniliowe Improwizacjewyobrażacie sobie, że w tym cieście jest tylko pół szklanki mąki?! Reszta składników to jabłka (aż 350 g na małą keksówkę!), otręby i bakalie, czyli samo zdrowie :) Miękkie, wilgotne, pachnące cynamonem, szybkie i tak proste, że- możecie uwierzyć lub nie- przygotowała je moja 5-letnia córeczka (oczywiście pod moim czujnym okiem)! :) Polecam, jest naprawdę smaczne i obiecuję(...)łyżką wymieszać do połączenia się składników, a następnie wrzucić jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie i ponownie całość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych. Ciasto można również zrobić z samej mąki, pomijając otręby, jednak
Kraina Miodem PłynącaPyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy(...)marmoladę. Miękkie jabłka zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie wsypać galaretkę i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ten proces można przyspieszyć wstawiając garnek z jabłkami do większego naczynia z zimną wodą i często mieszać. Najlepiej masę jabłkową przygotować nieco wcześniej. Wystudzoną masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Na to wyłożyć ostatnią warstwą herbatników. Masa
Opowieści z piekarnikacukru pudru 2 jajka 4 łyżki kefiru 4 łyżki kakao Skworcu Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Chłodzić w lodówce około pół godziny. Składniki na nadzienie; 1.5 kg jabłek 15 dag cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 2 łyżki mąki ryżowej Skworcu Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Jeśli jest dużo soku, odlewamy go. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon a także łyżkę mąki ryżowej. Dokładnie mieszamy. Blaszkę 25x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki blaszki. Posypujemy łyżką mąki ryżowej, wykładamy nadzienie a na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.mleka 2 szklanki mąki Olej do smażenia 1 średni słój Apfelmusu- musu jabłkowego* lub dżemu * Mus jabłkowy to po prostu ugotowane i przetarte jabłka. Można go zrobić do słoiczków, zagotować i używać do rozmaitych dań, ciast. A jeśli nie posiadamy takowych w własnej śpiżarni to wystarczy zagotować lub poddusić w niewielkiej ilości wody, kilka jabłek z niedużą ilością
Smakowy Rajpełnoziarnistej 1 szklanka mleka pół szklanki wody 3 jajka sól, cukier do smaku olejek pomarańczowy Farsz: 350 g białego sera cynamon cukier 2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych
Kuchnia domowa Aniprawda troszkę niedoczytałam i było już za późno, dałam cały ksylitol do masła, a część miała być do cynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji. No i bez zakalca (co ponoć się zdarza), pomimo dużej wilgotności. Piekłam w tortownicy 26cm (ciemnej). Składniki: - 350g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750(...)mąki i mleko, w trzech partiach, po dodaniu każdej dokładnie miksować. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy (można go także dodać razem z mlekiem). Około 1/2 ciasta wylać na dno tortownicy, ułożyć na nim jabłka, obsypać połową cynamonu z ksylitolem, wyłożyć resztę ciasta i wysypać na nim pozostałą część ksylitolu z cynamonem. Ja cały ksylitol utarłam z masłem, a cynamon
Smaczne Zdrowemleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie : 1,5 kg jabłek letnich, np papierówek cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :) szczypta cynamonu odrobina wody Jabłka obrać, pokroić. Do rondelka wlać odrobinę wody
kolorowotorcikowo