jajka 350 g mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 6 jabłek szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu 1/2 szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru kostka masła dodatkowo: herbata z rumem polewa czekoladowa Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać(...)proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem, dodać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi i wszystkim(...)Spód: 250 g ciastek digestive 120 g rozpuszczonego masła Masa: 3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem 250 g śmietany 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki żelatyny Masa jabłkowa: 3-4 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 galaretka agrestowa Gruszki: 3 gruszki do gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukier
UgotujmyTo.plciepłe zupy oraz jabłka z cynamonem. To ostatnie połącznie to dla mnie symbol jesiennych chłodniejszych wieczorów spędzonych pod kocykiem. I właśnie jabłka z cynamonem są jednym z głównych składników mojego kolejnego przepisu czyli ciasta - bez mąki, jajek oraz dodatku cukru. Przygotowanie do dosłownie chwila moment. W sam raz na szybki deser lub drugie śniadanie, gdyż można(...)grubych oczkach. Płatki owsiane wsypujemy do miski i dodajemy do nich starte jabłka. Całość blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy cynamon oraz rodzynki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto można pozostawić do wystudzenia lub zjeść na ciepło. Dodatkowo wierzch można polać rozpuszczoną gorzką
Health-Fit-LifeSkładniki na farsz jabłkowy: 500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera(...)para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki. Jabłka przesmażyć na małym ogniu dodając cynamon i opcjonalnie słodzik
Ola la LCHFdoskonałe ciasto , które możemy podać na Wigilię. Makowiec jest smaczny, a z jabłkami będzie miał winny mokry smak. Bardzo szybki przepis. SKŁADNIKI 20 dag maku szklanka cukru pół kostki margaryny 5 jaj 8 łyżek kaszy manny 50 dag jabłek 1 mały proszek do pieczenia WYKONANIE jajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy
W kuchennym oknie EwyDodatki dekoracyjne (takie jak chcecie): 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć przez sito, dodać, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach 65%, 35%. Mniejszą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia(...)przykładamy do ciasta i wykrawamy jej kształt. Umieszczamy papier z ciastem w formie, nakłuwamy widelcem, schładzamy pół godz w lodówce. Pieczemy do zrumienienia, około 10 – 15 minut, w temperaturze 180º C. Z pozostałego ciasta, odkrawamy kawałek, formujemy ruloniki, które przeplatamy w ozdobny warkocz. Przyklejamy go na surowe białko, na rozwałkowanej drugiej części ciasta, która będzie stanowić wierzch mazurka. Nakłuwamy
Kierunekuchniajabłko, 1 brzoskwinia 2 łyżki kropelek czekoladowych WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Za pomocą miotełki roztrzepujemy jajko z mlekiem i margaryną, dodajemy resztę suchych składników, Jabłko i brzoskwinię obieramy, kroimy na kawałki, Dodajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 10x 30 cm) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 175 stopniach - do suchego patyczka
słodki bratekDziś przez świrniętego profesora miałam tak stresujący dzień, że po powrocie z uczelni tak pękała mi głowa, że musiałam położyć się spać. Kiedy ludzie planują sobie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym ciastem i aromatycznym lukrem. Niby prosty a jednocześnie dość niezwykły. Nam bardzo smakował więc mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że tak i polecam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabyć nie może. Racuchy z jabłkami to bardzo smaczna klasyka, do której wraca się z uśmiechem na twarzy. Mi kojarzą się z babcią, a moja babcia to najlepsze skojarzenia. Niech i mojej córce rodzicielka się dobrze kojarzy. Przynajmniej z jedzeniem. Składniki: 500 ml zsiadłego mleka 350 g mąki pszennej tortowej 3 jabłka 2 łyżki cukru pudru 2 jajka(...)składniki, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDziś zapraszam na pyszne i bardzo popularne nie tylko w Polsce ciasto, czyli Fale Dunaju. U mnie z wiśniami, ale pasują do niego również jabłka lub brzoskwinie. Mój przepis nie jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem
Lekcje w kuchniDodajemy olej nie przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć sok i dodać do ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
Ania i Marcin gotująciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo(...)wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęścieśmiało można w większej bo ciasto wychodzi wysokie Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej na wkładkę: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka(...)sodą i przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut. Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie i wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrumienione cukier cynamonowy Przygotowanie: Jabłko obrać i zmiksować na puree. Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę krupczatkę, jajko, puree z jabłka, cukier i część mąki pszennej. Zagnieść i jak ciasto się mocno klei stopniowo dosypywać mąki pszennej. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować część ciasta pokroić w paski a następnie w kwadraty albo ukośnie. Wrzucać(...)wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem i oprószyć cukrem cynamonowym. Można posypać samym cukrem lub cynamonem. *Ilość mąki pszennej jest zależna od wielkości jajka i jabłka
Ala piecze i gotuje