Gdzie są notatki?! Szukam, zbieram porozrzucanie nie wiadomo jak i gdzie kartki, zapisane starannym, drobnym pismem. Przydadzą się, w tramwaju pozwolą przenieść się w magiczny świat
W kuchni Karmel-itkiciasto francuskie sięgam zawsze wtedy, gdy w szybki sposób chcę wyczarować jakiś fajny i szybki deser do kawy. A że łasuchem jestem wielkim, to takie zachcianki zdarzają się często, więc staram się mieć zawsze jakieś opakowanie gotowego ciasta francuskiego w lodówce, tak na wszelki wypadek. Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia(...)się mleko. Budyń gotowałam ciągle mieszając, aż zgęstniał. Budyń na chwilę odstawiłam. Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je na ok. 14 równych kwadratów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej pokrojone ciasto, zachowując nieduże odstępy. Na każdym kwadracie ciasta na środku nakładałam po łyżce gorącego budyniu oraz połówkę śliwki. Tak przygotowane ciastka
Waniliowe Improwizacjepieczenia olej do smażenia Ponadto serek mascarpone miód Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy se sobą dokładnie, dodajemy jabłka, delikatnie łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej ciasto kładziemy łyżką, smażymy na złoty kolor z obu stron. Na usmażone placuszki wykładamy 1 łyżkę serka oraz łyżeczkę miodu, delikatnie łączymy na placuszku. Smacznego
kgwjanczewoPlacki z jabłkami to prosty i smaczny pomysł na szybki obiad, podwieczorek lub kolację na ciepło. Tylko kilka składników, które dostępne są przez cały rok. Placki podawaj oprószone cukrem pudrem, syropem lub miodem, musem owocowym, polewą czekoladową, bitą śmietaną. Są pyszne, wykonasz je w kilka chwil, a dzieci za nimi szaleją:) Placki z jabłkami SKŁADNIKI: 1,5 szklanki(...)cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko 1 łyżka oleju, np. rzepakowego lub z pestek winogron szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj mokre, wymieszaj rózgą kuchenną. Jabłko obierz i pozbaw gniazd nasiennych, posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż placuszki partiami
Zasmakuj Kuchnibyć jabłka i dynia. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Clafoutis to najlepszy deser francuskich mam a przygotowuje się go tak szybko jak ciasto na naleśniki, zapraszam. Trochę przepis pozmieniałam pod nasze preferencje. Clafoutis z jabłkami i dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około(...)dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny. Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna ) można nałożyć bitą śmietanę. Polecam
potrawyregionalnepokrojonego rabarbaru płatki z około 10 kwiatów dzikiej róży 1/2 jabłka 1 łyżeczka masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1015 ml wody dodatkowo cukier puder A jak to zrobić: Mąkę przesiać z solą i sodą na stolnice, dodać masło i całość "przesiekać". Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby podsypywać je mąką. Ciasto zawinąć w folię(...)czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cały sok odparuje. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać starte na grubych oczkach jabłko, wymieszać i odstawić z palnika. Owoce muszą mieć gęsta konsystencję, inaczej wypłyną z ciastek. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Wyciąć z niego pasy o szerokości około 10-12 cm, Każdy
Kuchnia w opałachLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową(...)kolor - żadnych plam czy nadgniłości. Żółte banany można również położyć obok jabłek, przykryć tak, żeby ograniczyć dostęp tlenu i poczekać. Dwutlenek węgla wydzielany przez jabłka to świetny stymulator dojrzewania dla bananów. Przygotowanie ciasta. Przygotować mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać: mąkę, mak, wiórki, proszek do pieczenia. Banany obrać ze skórki, połamać na kawałki, wrzucić do miksera kielichowego. Wybić
Ze smakiem bez glutenujedzenia przez kilka godzin można w nim gotować także ryż do sushi, kasze jęczmienne, kuskus, pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem z jabłkami itp. można w nim te zrobić doskonałe ciasto, które wielokrotnie przygotowywała na nasze babskie spotkania Panchami (w najbliższym czas poproszę ją o przesłanie przepisu) Obsługa urządzenia jest niezwykle prosta: odmierzoną przy pomocy dołączonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacieście nie było czuć. Owocowa galaretka sprawiała, że ciasto wraz czekoladą i krówkami wegańskimi Super Krówka nie jest zbyt słodkie i mdłe. Jak widać warto przemycać warzywa do ciast 😃 Składniki (śr: 21-23 cm) Piernik z burakiem -200g mąki gryczanej -140g bezglutenowej mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) -70g mąki ryżowej -100g kakao(...)suchymi. 8. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60 minut do suchego patyczka. 9. Ciasto zostawić do całkowitego ostudzenia. GALARETKA Z ŻURAWINĄ 10. Jabłka i świeżą żurawinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do powstania musu. (trudno stwierdzić ile surowego owocu jest potrzebne bo to zależy
Candy Pandasszklanki mąki żytniej (użyłam tej do wypieku chleba) nadzienie: 2 duże jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę gotujemy/dusimy z niewielką ilością wody i cynamonem, aż zmiękną wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na teflonowej patelni (użyłam specjalnej do naleśników) do gotowych naleśników wkładamy farsz jabłkowy i składamy możemy polać naleśniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna i prosta do zrobienia szarlotka z dużą ilością musu jabłkowego. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 szklanka cukru 200 g masła 1 całe jajko 1 żółtko 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jablek 100g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka(...)cukru waniliowego Przygotowanie Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier, masło, wszystko posiekać nożem. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, schłodzić w lodówce ok. 30 min. W tym czasie jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka i smażyć na marmoladę z cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkować, ponakłuwać widelcem, wyłożyć
Wasze Przepisyrzadko robiło się kruche babeczki. A już babeczki ozdabiane kremem prawie nigdy? Chyba dobrze pamiętam. Prędzej w środku babeczki zamykałyśmy z mamą czy to prażone jabłka czy to właśnie budyń. Ale wróćmy do ciasta. Samo ciasto jest baarrrdzo kruche. Bardzo delikatne i pyszne i jeśli tylko jesteście miłośnikami kruchych ciast, koniecznie przetestujcie przepis. W oryginalnym przepisie jest
Mieszam w Garnkumogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis(...)100g mąki pszennej ~100g mąki razowej (można użyć również pszennej, lub jakiejkolwiek innej) ~100g masła ~2 łyżki cukru ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. 2 łyżki zimnej wody, jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło i wyrobić ciasto na gładką masę. ~500-600g moreli ~80g miodu
chili & sugar" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest
Słodkie Przyjemności