ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:377/762)

OMLET KOKOSOWY Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM 136

białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mąkę i mleko - delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cukrem oraz cynamonem, smażymy aż woda odparuje a jabłko zmięknie. Omlet

słodki bratek
Rurki z jabłkami 173

Rurki z kruchego ciasta z jabłkowym nadzieniem.     Składniki: -ok. 40 dkg mąki pszennej 480 -szklanka cukru pudru -20 dkg margaryny Kasi maślany smak -1,5 dkg drożdży -łyżka mleka -2 jajka -aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych(...)Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy na paski. Paski nakładamy na siebie. Na brzeg nakładamy jabłka, zawijamy rurkę  i odcinamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Ciasto z jabłkami i bezą 127

Dziś ciasto na szybko dla osób mających mało czasu. Jest łatwe w przygotowaniu i jest niedrogie. Do tego ciasta można użyć owoce inne niż u mnie ale ja dałam jabłka bo takie miałam pod ręką. Oczywiście do bezy możecie też użyć inny kisiel niż ja. Jednym słowem pełna dowolność. A skoro ciasto z owocami to musi być podane

Ewa w kuchni
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 196

dniu buraki wykorzystać do innych dań. Dzięki temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze. Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajo 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano) mała szczypta soli(...)ugotowanych buraków (używam z barszczu) kilka gałązek świeżego tymianku 1 jabłko 2 jaja 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego

Moja Delicja
Stemplowane ciasteczka z patelni 109

masła kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia. cukier waniliowy i cukier puder. Dodałam żółtko, zimną śmietanę i zimne pokrojone na plasterki masło. Dodałam jeszcze kilka kropel aromatu śmietankowego (można pominąć lub użyć innego). Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, a następnie rozwałkowałam na placek(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link

Waniliowe Improwizacje
Najprostsze ciasto jabłkowe 133

wyobrażacie sobie, że w tym cieście jest tylko pół szklanki mąki?! Reszta składników to jabłka (aż 350 g na małą keksówkę!), otręby i bakalie, czyli samo zdrowie :) Miękkie, wilgotne, pachnące cynamonem, szybkie i tak proste, że- możecie uwierzyć lub nie- przygotowała je moja 5-letnia córeczka (oczywiście pod moim czujnym okiem)! :) Polecam, jest naprawdę smaczne i obiecuję(...)łyżką wymieszać do połączenia się składników, a następnie wrzucić jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie i ponownie całość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych. Ciasto można również zrobić z samej mąki, pomijając otręby, jednak

Kraina Miodem Płynąca
Krówka jabłkowa ( bez pieczenia ) 178

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy(...)marmoladę. Miękkie jabłka zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie wsypać galaretkę i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ten proces można przyspieszyć wstawiając garnek z jabłkami do większego naczynia z zimną wodą i często mieszać. Najlepiej masę jabłkową przygotować nieco wcześniej. Wystudzoną masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Na to wyłożyć ostatnią warstwą herbatników.  Masa

Opowieści z piekarnika
Kakaowa szarlotka. 120

cukru pudru 2 jajka 4 łyżki kefiru 4 łyżki kakao  Skworcu Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Chłodzić w lodówce około pół godziny.  Składniki na nadzienie; 1.5 kg jabłek 15 dag cukru trzcinowego  Skworcu 1 łyżeczka cynamonu  Skworcu 2 łyżki mąki ryżowej  Skworcu   Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Jeśli jest dużo soku, odlewamy go. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon  a także łyżkę mąki ryżowej.  Dokładnie mieszamy. Blaszkę 25x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki blaszki. Posypujemy łyżką mąki ryżowej, wykładamy nadzienie a na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki z musem jabłkowym (Apfelmusem), babci Elfrydy 141

mleka 2 szklanki mąki Olej do smażenia 1 średni słój Apfelmusu- musu jabłkowego* lub dżemu * Mus jabłkowy to po prostu ugotowane i przetarte jabłka. Można go zrobić do słoiczków, zagotować i używać do rozmaitych dań, ciast. A jeśli nie posiadamy takowych w własnej śpiżarni to wystarczy zagotować lub poddusić w niewielkiej ilości wody, kilka jabłek z niedużą ilością

Smakowy Raj
Naleśniki z serem i jabłkami 266

pełnoziarnistej 1 szklanka mleka pół szklanki wody 3 jajka sól, cukier do smaku olejek pomarańczowy Farsz: 350 g białego sera cynamon cukier 2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych

Kuchnia domowa Ani
CIASTO UCIERANE, Z JABŁKAMI I CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

prawda troszkę niedoczytałam i było już za późno, dałam cały ksylitol do masła, a część miała być do cynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji. No i bez zakalca (co ponoć się zdarza), pomimo dużej wilgotności. Piekłam w tortownicy 26cm (ciemnej). Składniki: - 350g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750(...)mąki i mleko, w trzech partiach, po dodaniu każdej dokładnie miksować. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy (można go także dodać razem z mlekiem). Około 1/2 ciasta wylać na dno tortownicy, ułożyć na nim jabłka, obsypać połową cynamonu z ksylitolem, wyłożyć resztę ciasta i wysypać na nim pozostałą część ksylitolu z cynamonem. Ja cały ksylitol utarłam z masłem, a cynamon

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z jabłkami 140

mleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie : 1,5 kg jabłek letnich, np papierówek cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :) szczypta cynamonu odrobina wody Jabłka obrać, pokroić.  Do rondelka wlać odrobinę wody

kolorowotorcikowo
Szarlotka z połówkami jabłek 140

drobnego cukru 250g masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek (u mnie reneta) Cynamon Cukier waniliowy duży 2-3 łyżki kaszy manny Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Pierwszą(...)lepiej. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy delikatnie środki. Układamy obok siebie, płaską stroną do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym   cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy przygotowanym

Kuchnia w czekoladzie
Jabłecznik sypany – najprostsze ciasto! 75

Jabłecznik sypany – najprostsze ciasto! Bardzo łatwe i szybkie ciasto, które zawsze wychodzi i jest mega smaczne. Do jego przygotowania nie używamy miksera, a jedynie łyżki i miski. Polecam!     Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszki manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 1,5 kg jabłek 150g masła – mocno schłodzonego(...)dokładnie mieszamy *** *** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Keksówkę lub inną niewielką foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych *** *** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy *** *** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka. Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce

Blog z Apetytem
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 239

Dziś przedstawiam Wam typowo jesienne ciasto, które wybraliście w akcji gotowanie za głosowanie. Jabłka, śliwki i cynamon to połączenie, które zawsze się doskonale sprawdzi o tej porze roku. W dodatku tym razem zdecydowałam się na wersję drożdżową. Nie będę ukrywać, że kiedyś bałam się go i raz mi wychodziło, a raz nie. Obecnie jednak może nie należy do moich(...)zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli się klei, można dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, śliwki pozbawić pestek i pokroić w paseczki, owoce wymieszać

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania