śmiesznie i z wypiekami do twarzy ( na twarzy i się znalazły). http://owsiankaikawa.blogspot.no/2015/11/z-wypiekami-mi-do-twarzy-konkurs.html kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczysczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa(...)cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez
Pobite gary Barbaryszczypta sody oczyszczonej - 2 szczypty soli - olej lub masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy
upichconamigdałowej ½ łyżeczki cynamonu ¼ imbiru szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli opcjonalnie: orzechy/migdały/pistacje PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłka dokładnie mieszamy w kubku. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy dodać orzechów/migdałów czy pistacji. Ciasto w kubku umieszczamy w mikrofalówce nastawionej na maksymalną
Pyry na Gazmąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach do zrumienienia i suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do roztopionego masła dodajemy starte jabłka, mieszamy i prażymy. Wsypujemy suchą galaretkę(...)oraz cukier i dokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta: ciasto masa budyniowa masa jabłkowa biszkopty masa budyniowa masa jabłkowa ciasto cienka warstwa masy budyniowej starta czekolada deserowa Smacznego
KasiekGotujejajko (w temperaturze pokojowej) Masa jabłkowo-budyniowa: 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 500 ml mleka 7 jabłek (najlepiej twardych i lekko kwaśnych) 2 łyżki soku z cytryny 1 laska wanilii 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: cukier puder (do posypania ciasta) Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy masło, cukier oraz jajko. Ze składników wyrabiamy gładkie ciasto(...)formę wyjmujemy i odstawiamy na bok do przestudzenia. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy na gładkie ciasto, zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (lub na 30 minut do zamrażarki). Masa jabłkowo-budyniowa: Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy
MyCookBook.plrazu mówimy. Na weselu nie byliśmy i ryżu nie zbieraliśmy :P Po prostu jak zwykle sypnęło się z paczki. Jabłka pod ręką akurat były. W zasadzie to można nazwać to takim fajnym ciastem, bo idealnie kroi się na zimno, do tego sos śmietanowo-waniliowy i odjazd :P A więc tak: Składniki: 200 g ryżu 2 duże jabłka
R'n'G Kitchenuwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach
Moje Małe Czarowaniepudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę(...)wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie Martyłyżeczka octu * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa * 3 w dowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca(...)utarte. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody
Mix smakuzrobiłam. Jak to tak i w ogóle, wstyd. Tak chciał to ma he he ;)) Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo smaczne. Marchewka nie jest wyczuwalna, dla mnie rewelacja :)) Polecam, bo robi się naprawdę szybko i nie jest skomplikowane :). Ja przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam starte jabłka i orzechy. Można oczywiście dać również inne bakalie. Blaszka 24x34 cm Inspiracja: klik Składniki(...)ucieramy mikserem z cukrem, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z resztą składników suchych. Na koniec powoli wlewamy olej, miksujemy i na końcu dodajemy marchewkę, jabłka i orzechy. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 45 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak kto woli zrobić polewę z gorzkiej czekolady
kruche babeczkiNastępnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy(...)cukier i odparowujemy nadmiar soku, pod koniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą masę przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Dekorujemy np. płatkami migdałowymi, żurawiną
Domowy Smak Jedzeniapasuje chyba do wszystkiego..;). Moje obawy okazały się niesłuszne, bo ciasto wyszło pyszne. Naprawdę mocno orzechowe, wilgotne, z kwaskowymi wiśniami, które przełamują słodycz ciasta. Takie trochę bardziej jesienne niż zimowe :). Orzechy laskowe można wymienić na włoskie, ale wiadomo, że smak ciasta będzie wówczas inny. Można też zamiast wiśni użyć jabłek, one również świetnie tu będą pasować. Bardzo polecam(...)wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz wiśnie oprószone mąką i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wysypać cynamonową kruszonkę ( opis wykonania poniżej ). Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Kruszonka cynamonowa: Masło roztopić. W naczyniu wymieszać mąkę
Opowieści z piekarnikatego ciasta użyłam pianę która wytwarza się przy robieniu soku z jabłek w sokowirówce. Osączyłam ją długo na sicie aż przestało zupełnie kapać. Pomyślałam ze szkoda wyrzucić taką fajną piankę jabłkową :) 1 szkl maki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia jabłkowa pianka z kokosem 3 białka(...)piany jabłkowej 200 g wiórek kokosowych 0,5 szkl cukru Składniki na ciasto wkładamy do miski i ugniatamy aż powstanie cos w rodzaju mokrej kruszonki. Formę smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. wykładamy ciasto i ugniatamy niezbyt mocno. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy ok 15 min W tym czasie ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze
Gotowanie jest łatwe