budyniowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru opakowanie budyniu smietankowego 150g miękkiego masła Masa Jabłkowa: 1kg jabłek galaretka cytrynowa łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy Dodatkowo: mleczna czekolada łyżka masła Mąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)kwaśne. Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści. Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem. Polewa Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. SMACZNEGO!!! :) Przepis pochodzi z bloga Sweet Dreams
Czerwona PorzeczkaPrzepis gdzieś z netu.. zaczyn: 2 - 3 dag drożdży 1/3 szkl. mleka 1 łyżka cukru ciasto właściwe: 2/3 szkl.mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 50 dkg mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki smietany szczypta soli 2 jabłka Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić masło w mleku(...)mąki dodać cukier , jajka, szczyptę soli, letnie mleko z masłem oraz zaczyn i śmietanę. Na koniec dodać 2 jabłka pokrojone w niewielką kostkę.Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść małe porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.Ruchanki odsączyć z tłuszczu, a następnie obficie obsypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniesuchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy z pozostałym ciastem. Po ostudzeniu umieszczamy w puszce. Gdyby były za twarde, nie zmiękły, umieszczamy w puszcze dwie ćwiartki jabłka, które wymieniamy na świeże
Jeść, by żyć w zdrowiupodzielne. Pochodzi ze słynnego zbioru ciast siostry Anastazji. Pychotka Składniki: Ciasto piernikowe: 6 jaj 1 szklanka cukru pudru 25 dag płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 20 dag bakalii Wkładka: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)jednym żółtku. Pod koniec ucierania dodajemy pozostałe składniki. Pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniejszym ciastem. Ciasto dzielimy na 2 placki i pieczemy ok. 30-40 min w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka. Studzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną
Cukiernia Pychotkijajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut
Królestwo Deserówwiórki kokosowe do posypania WYKONANIE: fasolkę blendujemy razem z mlekiem na gładką masę do zblendowanych składników dodajemy mąkę, nasiona chia - całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy do lodówki do stężenia jabłko trzemy na malutkich oczkach, po czym mieszamy je z rozmarynem i cynamonem gotową babkę podajemy polaną musem jabłkowym (opcjonalnie posypaną wiórkami kokosowymi) Metamorfoza
healthy dreamsśliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 140 g miękkiego masła – 140 g cukru (białego, kokosowego, trzcinowego) – 2 duże jaja rozmiar(...)mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 duże lub 3 małe dojrzałe banany – dodatkowo: masło i mąka do formy, ew 1 banan do ozdobienia ciasta Przygotowanie: Jaja i masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Masło włóż do miski, dodaj cukier (możesz też zmieszać różne rodzaje cukru). Za pomocą miksera połącz
nietylkopasta.plostatnim czasie dużo czasu spędzam na spacerach - opcja super! Składniki (na 4-6 tartaletek): Ciasto: 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 i 1/3 szklanki mąki (200 g) 1 żółtko 1 łyżka brandy Farsz jabłkowy: 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 ml brandy Kruszonka: 1/4 kostki masła(...)łyżek mąki 8 łyżek cukru Dodatkowo: cukier puder Ciasto Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i brandy i szybko siekamy wszystkie składniki, tak, aby uformowały zwarte ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do piekarnika. Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości tartaletek) i wkładamy do piekarnika
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego
greenscarfPyszny dżemik jesienny, bardzo ciekawy smak, idealny do naleśników i ciast, szybko się robi i nie trzeba pasteryzować. Dynia, jabłka i sok z pomarańczy świetnie się uzupełniają. Polecam
Swojskie jedzonkopizzę, lecz także chleb, a ponadto ciasto. Do jego przyrządzenia przydatny może być również ruszt do pieczenia drobiu. Deser z grilla - pomysły Grill z systemem GBS to tak naprawdę zastępstwo dla niemal każdego urządzenia kuchennego. Jeżeli więc chcemy upiec np. tradycyjne kruche ciasto, nie musimy mieć pod ręką piekarnika, wystarczy nam grill. ➤ CIASTO KRUCHE - przepis Składniki: 150 g miękkiego masła(...)zagniatamy, następnie dodajemy do nich żółtka i znów mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy na kamień do pieczenia pizzy. Na wierzchu możemy ułożyć ulubione sezonowe owoce np. truskawki. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Kruche ciasto najlepiej będzie przyrządzić na ceramicznej formie GBS. ➤ GRILLOWANE JABŁKA - przepis Na kamieniu do pizzy możemy przygotować również przepyszne grillowane jabłka. Wystarczy
Kuchnia MagdaLenypełnowartościowy posiłek, którym warto rozpocząć dzień. 4. Dyniowo-jabłkowe gofry z cynamonem bez jajek Te jesienne smaki to strzał w dziesiątkę. Dzięki połączeniu dyni, z jabłkiem i cynamonem pachnie jesienią z daleka! Mniam! 5. Ciasto tofurnik z dyni Idealne dopełnienie wieczoru, z filiżanką kawy, czy herbaty. Kawałeczek tego ciasta ucieszy Was i Wasze podniebienie, zatem do dzieła. 6. Muffinki dyniowo
Czynniki pierwszejaglanej 0,75 kg jabłek 0,5 kg sera białego półtłustego 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 1 jajko 4 łyżki cukru 25 g twardego masła 1 łyżeczka cynamonu śmietana, płatki migdałów (opcjonalnie) cukier do jabłek opcjonalnie Wykonanie Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2/3 kaszy wykładamy na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne. Jabłka obieramy, kroimy(...)wykładamy jabłka, na to masę serową. Przykrywamy pozostałą częścią kaszy. Na wierzch strugamy masło, rozkładają je równomiernie. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach pod przykryciem Przed podaniem możemy polać śmietaną, jogutem, posypać płatkami migdałów czy podać z dodatkowymi owocami. Artykuł Zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami i twarogiem pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery
Mieszam w Garnkubardzo dobrze nadaje się na lekką kolację lub deser po obiedzie. Będzie także idealna, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a baton lub kawałek ciasta to za dużo. Świeże liście szpinaku wraz z jabłkami, pomarańczami i granatem stanowią doskonałe źródło witamin, a także cieszą oczy kolorami. O tej porze roku to bardzo ważne, od razu można poczuć się
niecodziennikparyZapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to pyszne bezmięsne danie. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. Ja przygotowałam je dzisiaj na obiad. Dodatek
Pieprzyć z Fantazją