Pora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :) Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżka cukru 50 ml oleju 1 jajko(...)jabłka cukier brązowy + masło orzechowe Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną wody, dodać cukier, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajo i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je na lekko wysypaną mąką
Domowa cukiernia EwyBłyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Piekłam w formie 25cm . Składniki: - 145g masła - 120ml mleczka kokosowego - 230g(...)jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowepieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta
Rozpustne gotowanieKwaskowy rabarbar, mój ulubiony, idealnie łączy się w wypiekach ze słodkimi owocami. Ja dziś dodałam jabłka i borówki amerykańskie. Połączenie tych trzech owoców to petarda, polecam gorąco. Ciasto jest wilgotne, nawet lekko zakalcowate ale takie ma być, jest znakomite. Ciasto owocowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą
Camilla w kuchnistara odmiana ale najlepsza do szarlotek itp. Wyszło 12 placuszków. Drożdże pokruszyć Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć, wsypać cukier, dodać łyżkę mąkę, wlać połowę letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Drożdże muszą tylko zacząć pracować. Teraz już dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz jabłek. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przykryć folią(...)spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Około 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jabłka do wyrośniętej masy drożdżowej i delikatnie wymieszać. Smażenie – patelnię mocno rozgrzać wlać olej i po chwili nałożyć ciasto formując placuszki. Użyjcie do tego dużej łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Chwileczkę przetrzymać
Kuchnia Pokoleńwaniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada
Ostra na Słodkosoku z cytryny Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki brzoskwiniowe 2 Łyżki jabłka z brzoskwiniami i cukrem Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka zmiksowanych orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy(...)następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru
Podróż w kulinariaWczorajszy nadmiar wolnego czasu i brak chęci do nauki sprawiły, że postanowiłam przygotować ciasto na racuchy (?), które dzisiaj upiekłam. Gotowanie fasolki zajęło mi dłuższą chwilę, ponieważ wcześniej jej nie namoczyłam- do czego gorąco was zachęcam. Koniecznie muszę stopniowo zużywać zapas jabłek, który tata przyniósł do domu, od jednego ze znajomych- w końcu nie ma mowy o marnotrawstwie! Dodatkowo smak(...)wielką ochotę. SKŁADNIKI: ok 50g białej fasoli (suchej) 1/2 jabłka (u mnie dużego) łyżeczka cynamonu kopiata łyżeczka karobu łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE: fasolkę gotujemy do miękkości, jabłko trzemy na tarce całość razem blendujemy, dodajemy cynamon, karob i len, po czym dokładnie mieszamy na papierze do pieczenia układamy po łyżce ciasta formując placuszki pieczemy 25 min w 180 stopniach
healthy dreamslekko zmodyfikowane, natomiast, i tu znowu czujemy dumę, kurczak po staropolsku to jest nasz przepis, wypracowany w trakcie wielu prób. Podobnie jest z domowym kebabem, calzone i kaczką z jabłkami. Dzisiaj chcemy Wam przypomnieć wszystkie najpopularniejsze przepisy z minionego roku. Do końca tygodnia będziemy publikować najciekawsze naszym zdaniem przepisy. Jeszcze raz dziękujemy, że jesteście z Niedzielnym Kucharzem! Kurczak nadziewany(...)Zakochacie się w tym przepisie! Pizza gotowa w 10 minut To najszybsze ciasto na pizzę jakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Kaczka nadziewana jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone
Niedzielny kucharzrodzynek, 3 łyżki brendy, masło, bułka tarta do wysypania tortownicy, Ciasto : wszystkie składniki ciasta zmiksować, zlepić w kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na pół godziny. Nadzienie : rodzynki zalać breny, podgrzać i odstawić pod przykryciem do ostudzenia. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych otworach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ser zemleć(...)twaróg. Ubić śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Do jabłek dodać rodzynki, wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na koło o 2-3 cm więcej niż promień tortownicy. Wyłożyć
królestwo garówlodówki. Przepis pochodzi z książki ,,KUCHNIA SIOSTRY ANASTAZJI" z minimalną modyfikacją. Składniki: na ciasto ciemne: 8 jaj 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1 1/2 kg jabłek 1 galaretka 1 łyżka masła kilka łyżek wody masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka(...)Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut. ----------- Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. ----------- Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową. Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem
Pysznie & Pięknienich była ta szarlotka, znaleziona w Małej Cukierence . Szarlotka w kratkę ciasto: 600 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300 g schłodzonego masła 200 g cukru 100 g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g nadzienie: 2 kg umytych jabłek 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50 g poszatkowanych(...)25x35cm (ja piekłam z połowy porcji w dużej tortownicy) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w 190oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, przyprawy i mieszamy. Smażymy ok. 5 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórycieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka tarta z budyniem i owocami PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 190 g mąki pszennej – 40 g cukru pudru – szczypta soli – 100 g zimnego masła
nietylkopasta.pl