ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:400/762)

„Gargamel” wg siostry Anastazji 13700

oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy z ciastem piernikowym, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto dzielimy na połowę i rozkładamy do blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do tzw suchego patyczka). Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem(...)Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie do jabłek z cukrem dodajemy żółtka, bakalie oraz mąkę wymieszaną z sodą, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem

Smaki Na Talerzu
Nietypowa mini szarlotka 164

Dziś czeka mnie sprzątanie, sprzątanie i sprzątanie. Tylko jakoś nie mogę się za nie zabrać;p od dłuższego czasu mój jadłospis jest bogaty w jabłka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ciasto "pyzia" 204

wprost uwielbiam. Jeśli tak jak ja nie lubicie suchego biszkopta pod takimi ciastami to koniecznie wypróbujcie ten sposób.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 2 galaretki o smaku kiwi na masę jogurtową: 2 duże kubki jogurtu naturalnego(...)pieczenia i przez sitko przesiać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać całość dużą łyżką. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 30 minut. Wystudzić.  W międzyczasie zielone galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, zalać połową szklanki wody i udusić. Zmiksować blenderem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek 68

proste w przygotowaniu ciasto kakaowe, bez dodatku jajek. To ciasto bez miksera, które wykonasz w kilka chwil, przez cały rok i z łatwo dostępnych składników. Ciasto kakaowo-kokosowe z dodatkiem dżemu możesz polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ekspresowe w przygotowaniu(...)miksera. Dodatki, jakie możesz dodać do ciasta: sporą garść rodzynek, suszonej żurawiny; inny owocowy dżem, konfiturę; świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny; sporą garść maku, sezamu; dodaję sok z jednej cytryny oraz skórkę z dwóch wyszorowanych i szparzonych wrzątkiem cytryn – powstaje pyszne ciasto cytrynowe (rezygnuje wtedy z kakao); suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały, nerkowce

Zasmakuj Kuchni
Omlet cynamonowy z powidłami śliwkowymi, czekoladą i jabłkami 158

łyżeczka powideł śliwkowych niesłodzonych orzeszki ziemne kostka gorzkiej czekolady Białka ubić, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać cynamon i otręby. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć ok 5 minut. Przełożyć na talerz, posmarować powidłem, ułożyć plasterki jabłka. Omlet można polać gorzką czekoladą, posypać rodzynkami lub orzeszkami.  Wartości odżywcze: 248 kcal

Chocolate Muffin Blog
Bezglutenowe placki z jabłkami 196

sody oczyszczonej  1 łyżka soku z cytryny + plasterki jabłka Mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę na chwilę odstawiamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżka=1 placek) i smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy z kawałkami jabłka

Kuchenny Skrawek Nieba
Jabłkowy strudel z makaronu 240

zawiera typowe nadzienie , natomiast niesamowitym urozmaiceniem jest tu makaron lasagne zamiast klasycznego ciasta! Tak , dobrze słyszycie : zrobiłam to ciasto na lasagne! Wyszło niesamowicie pyszne i nie byłoby w domu osoby , która nie poprosiłaby o dokładkę! SKŁADNIKI : * makaron lasagne – 10 płatów * jabłko – 4-5 szt * rodzynki – 100 g * rum – 3 łyżki * cukier – 100 g * masło(...)utworzyły 1 duży płat. Zostawiamy , by makarony mogły się ” skleić „ Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut. Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami. Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego. Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel. Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową

Ostra na Słodko
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 237

przepis autorski) na ciasto 400 g semoliny  4 łyżki oliwy  pół łyżeczki soli morskiej  4 jajka  farsz  4-5 szt krupnioka  1 cebula czerwona większa pieprz kolorowy do smaku  4 łyżki oliwy  1 łyżkę majeranku   dodatkowo 2 jabłka (najlepiej kwaskowe) 3 gałązki tymianku świeżego  3 łyżki masła(...)włoskiego w równych odległościach  - smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty.  Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut    - w tym czasie przygotowuję jabłko, obieram i tnę je na większe kwadraty  - na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła dodaję

Basia w kuchni
Kakaowe ciasto z jabłkami i przyprawami korzennymi 147

cukru -4 jajka -2 jabłka -4 łyżki kakao -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka imbiru Przygotowanie Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy korzenne. Całość zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Lekko oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wymieszać całość łyżką. Gotową

Zielona Kuchnia
Sękaczek 301

jego nazwa, ale spodobała mi się więc ją zostawiłam i u mnie     Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki(...)jajka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto kleiło się do rąk dodajemy więcej mąki *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez

Blog z Apetytem
Szarlotka pod budyniową pierzynką 119

jajko 2 żółtka 3 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza część pójdzie(...)pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka z odrobiną wody, gotować do momentu, w którym jabłka zamienią się w mus z kawałkami owoców. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, wlać ją do musu i zamieszać, żeby wszystko się ładnie połączyło. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę, można nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić

Przepysznik - BLW i nie tylko
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 440

zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z  jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu(...)ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i również odstawiamy do lodówki (wystarczy na 10 minut) Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie jabłka, które mieszamy z proszkiem kisielowym (ja użyłam kisiel bez cukru, dlatego dodałam 25g ksylitolu). Ubijamy także na sztywno białka

Smaczne Zdrowe
Muffinki z krówkami 358

składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 2 średnie jabłka, obrane i drobno pokrojone 100g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100g mąki(...)proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie

Szefowa kuchni
Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina 187

Soczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem

Oryginalny smak
Jabłkowo-orzechowe cudo 244

cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5 dużych kwaskowatych jabłek 1 galaretka agrestowa 3/4 szklanki cukru Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 200 ml śmietany kremówki(...)mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co jakiś czas przez

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania