ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:399/762)

Szarlotka 127

wierzch można odłożyć mniejszą część ciasta, odłożyć do lodówki na godzinę. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozwałkować większą część ciasta, po nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku. Jabłka: - 2 kg jabłek - 4 łyżki wody - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1. Jabłka obieramy(...)kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy je z wodą, gdy się rozpadną dodajemy cukier i przyprawy. 2. Gotową masę jabłkową dajemy na podpieczone ciasto i na wierzch ścieramy drugą część. Ponownie wkładamy do piekarnika na 60-70 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierch posypujemy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
SZARLOTKA Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 629

stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. masa jabłkowa: 2-2,5kg jabłek (najlepiej odmiana ligol, champion lub papierówki) 2 łyżki cukru kryształu cynamon  1 łyżka soku z cytryny Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z gniazd nasiennych(...)ubijamy na sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy do połączenia się składników mikserem ma małych obrotach, po kolei dodajemy mąkę i wiórki. Mieszamy. Dwie części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jedną część kładziemy na spód. Na ciasto wykładamy przestudzoną masę jabłkową. Na masę jabłkową wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy

Prosto i Smacznie z Anetą
ciasteczka serowe z jabłkami 323

ciasta serowego. Ciasteczka najlepiej smakują pierwszego dnia, także na ciepło. Później nieco twardnieją, choć mojemu synkowi zupełnie to nie przeszkadzało i jadł je ze smakiem także na drugi dzień twierdząc, że są pyszne. składniki: 250 g sera białego półtłustego 250 g masła 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2-3 duże jabłka cukier puder(...)Twaróg przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dosypuję mąkę, cukier puder, dodaję masło i jajko i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Wałkuję na placki o grubości ok. 2 mm i szklanką wycinam kółka. Na środku każdego układam kawałek obranego jabłka, składam i sklejam brzegi (tylko w rogach). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25-30 minut

babka w formie
Placek z jabłkiem i żurawiną 174

przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru pudru Olejek cytrynowy(...)jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody

VioletoweKucharzenie
Szarlotka japońska 152

Ciasto właściwie o wielu nazwach. Piekłam podobne ciasto o nazwie Japoniec. Jednak różni się ono od wcześniejszego mojego wpisu i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :) Składniki: Na ciasto(...)Polewa: * 10 kg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka żelatyny Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21x24 cm. Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę. Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam

Pieprzyć z Fantazją
Płonące naleśniki – Crepes suzette 191

tacy rodzą się…he,he… Płonące naleśniki Składniki: na 4 porcje Ciasto na naleśniki 200 g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 5 jajek 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 25 g roztopionego masła ½ l mleka 1 cytryna, otarta skórka masło lub olej do smażenia Jabłka w sosie 4 jabłka, duże 90 g cukru 1 łyżka masła(...)część mleka. Zmiksuj po czym dodaj resztę mleka i przestudzone masło. Zmiksuj. Ciasto jest dosyć rzadkie ale takie ma być. Rozgrzej patelnię i usmaż 8 dużych i cienkich naleśników. Każdy naleśnik złóż dwa razy na pół. Na suchej patelni rozpuść cukier. Dodaj masło i zamieszaj. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazdek i pokrój na plasterki. Wrzuć na patelnię

codojedzenia
Tarta z rabarbarem 110

innych moich przepisów na ciastaciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – tort czekoladowy z owocami – najprostsza szarlotka – szarlotka na kruchym cieścieciasto czekoladowe z gruszkami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – sernik z kajmakiem(...)łyżeczki do posypania – szczypta soli – 125 g zimnego masła wyjętego z lodówki – 3 łyżki lodowatej wody – 3-4 laski rabarbaru – 5 łyżek cukru – roztrzepane jajko PRZYGOTOWANIE : Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier puder (2 łyżki), sól, drobno posiekane zimne masło i wodę. Ciasto zagniataj za pomocą rąk tak długo, aż stworzy zwartą kulę. Ciasto owiń w folię

nietylkopasta.pl
Szybkie ciasto z owocami 319

Przepis na szybkie i mało skomplikowane ciasto z owocami (dałam ananasa z puszki, ale mogą być brzoskwinie, jabłka, truskawki itd.). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 250 g owoców pokrojonych w dużą kostkę Przygotowanie Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia, solą i cukrami. Dodajemy jajka, olej i jogurt. Całość miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. ok 23x23cm). Na wierzchu ciasta układamy owoce i leciutko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i pieczemy ok 40 minut

e-PrzepisyKulinarne
Kukurydziane naleśniki z jabłkami 123

sól, cukier i sodę wymieszać. Dodać mleko i olej i również wymieszać. Następnie dodać mąkę i wszystko razem wymieszać (jeżeli uważasz że ciasto jest zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać trochę mleka lub mąki). Smażymy naleśniki. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i smażyć. Kiedy jabłka będą już miękkie i powstanie

Olga Piecze i Gotuje
Ciasto Wiewiórka 2878

moja rodzinka uwielbiamy różnego rodzaju ciasta z kremami, ale czasami mam ochotę na proste ciasto, które można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Takim ciastem jest Wiewiórka. Przygotowanie jego zajmuje kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące bakaliami i zachowujące długo świeżość. Składniki na blaszkę o wymiarach 30×23 cm. Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej(...)Następnie cały czas miksując dodawać olej. Miksować do połączenia składników. Odstawić mikser. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i wymieszać łyżką. Następnie dodać jabłka, orzechy, odciśniętą i pokrojoną żurawinę. Ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Gotowe ciasto można

Danka Pichci
Szarlotka żurawinowa 169

rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (25x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka: 5 białek  2/3 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu żurawinowego garść suszonej żurawiny 4 łyżki kaszy manny 1,5 kg jabłek szczypta soli cynamon Białka ubijamy  z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy(...)całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny. Na kaszy układamy pokrojone w cieniutkie plastry i wymieszane z cynamonem jabłka, a na nie wykładamy pianę białkową, posypujemy suszoną żurawiną i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w 170 st. C ok 35 minut

Cynamonowe szczęście
Krokiety z indyka 182

jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe 350 g mąki 3 jajka 500 ml mleka 2 łyżeczki soli olej do smażenia Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż 16 dużych i cienkich naleśników. Zmiel mięso w maszynce. Pokrój cebulę i jabłka w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa wraz z nadzieniem

codojedzenia
Binenstich mit Apfelfülung 155

skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany. Składniki na spód: 230 g mąki(...)łyżki cukru 250 g twarożku  Masa jabłkowa: 800 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową : 75 g masła 30 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki miodu 130 g płatków migdałowych Wykonanie: składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI – bez pieczenia! 389

robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z truskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały 3x mielony(...)gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Do gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, wylewamy na ciasto, pokrywamy resztą herbatników. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Pozostałe serniki gotowane na blogu

Ostra na Słodko
Rogaliki drożdżowe 120

rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł/kawałek jabłka/kawałek czekolady) i rolować rogaliki. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec

Smaki Natalii

Proponowane wyszukiwania