ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:394/762)

Omlet cynamonowy z powidłami śliwkowymi, czekoladą i jabłkami 178

łyżeczka powideł śliwkowych niesłodzonych orzeszki ziemne kostka gorzkiej czekolady Białka ubić, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać cynamon i otręby. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć ok 5 minut. Przełożyć na talerz, posmarować powidłem, ułożyć plasterki jabłka. Omlet można polać gorzką czekoladą, posypać rodzynkami lub orzeszkami.  Wartości odżywcze: 248 kcal

Chocolate Muffin Blog
Bezglutenowe placki z jabłkami 218

sody oczyszczonej  1 łyżka soku z cytryny + plasterki jabłka Mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę na chwilę odstawiamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżka=1 placek) i smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy z kawałkami jabłka

Kuchenny Skrawek Nieba
Jabłkowy strudel z makaronu 260

zawiera typowe nadzienie , natomiast niesamowitym urozmaiceniem jest tu makaron lasagne zamiast klasycznego ciasta! Tak , dobrze słyszycie : zrobiłam to ciasto na lasagne! Wyszło niesamowicie pyszne i nie byłoby w domu osoby , która nie poprosiłaby o dokładkę! SKŁADNIKI : * makaron lasagne – 10 płatów * jabłko – 4-5 szt * rodzynki – 100 g * rum – 3 łyżki * cukier – 100 g * masło(...)utworzyły 1 duży płat. Zostawiamy , by makarony mogły się ” skleić „ Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut. Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami. Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego. Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel. Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową

Ostra na Słodko
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 256

przepis autorski) na ciasto 400 g semoliny  4 łyżki oliwy  pół łyżeczki soli morskiej  4 jajka  farsz  4-5 szt krupnioka  1 cebula czerwona większa pieprz kolorowy do smaku  4 łyżki oliwy  1 łyżkę majeranku   dodatkowo 2 jabłka (najlepiej kwaskowe) 3 gałązki tymianku świeżego  3 łyżki masła(...)włoskiego w równych odległościach  - smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty.  Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut    - w tym czasie przygotowuję jabłko, obieram i tnę je na większe kwadraty  - na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła dodaję

Basia w kuchni
Kakaowe ciasto z jabłkami i przyprawami korzennymi 162

cukru -4 jajka -2 jabłka -4 łyżki kakao -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka imbiru Przygotowanie Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy korzenne. Całość zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Lekko oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wymieszać całość łyżką. Gotową

Zielona Kuchnia
Sękaczek 321

jego nazwa, ale spodobała mi się więc ją zostawiłam i u mnie     Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki(...)jajka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto kleiło się do rąk dodajemy więcej mąki *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez

Blog z Apetytem
Szarlotka pod budyniową pierzynką 135

jajko 2 żółtka 3 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza część pójdzie(...)pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka z odrobiną wody, gotować do momentu, w którym jabłka zamienią się w mus z kawałkami owoców. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, wlać ją do musu i zamieszać, żeby wszystko się ładnie połączyło. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę, można nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić

Przepysznik - BLW i nie tylko
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 462

zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z  jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu(...)ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i również odstawiamy do lodówki (wystarczy na 10 minut) Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie jabłka, które mieszamy z proszkiem kisielowym (ja użyłam kisiel bez cukru, dlatego dodałam 25g ksylitolu). Ubijamy także na sztywno białka

Smaczne Zdrowe
Muffinki z krówkami 372

składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 2 średnie jabłka, obrane i drobno pokrojone 100g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100g mąki(...)proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie

Szefowa kuchni
Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina 213

Soczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem

Oryginalny smak
Jabłkowo-orzechowe cudo 260

cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5 dużych kwaskowatych jabłek 1 galaretka agrestowa 3/4 szklanki cukru Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 200 ml śmietany kremówki(...)mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co jakiś czas przez

Na Ciasteczkowych Papierach
NALEŚNIKI A'LA SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ 143

zwykłych naleśników powstał deser a'la ciasto, który można pomylić z szarlotką 😉 Deser należy do dość słodkich, a to ze względu na bezę, której nie da się odchudzić z cukru, bo po prostu nie wyszłaby. Dlatego zrezygnowałam z posłodzenia naleśników oraz nadzienia jabłkowego, a jedynie dałam go do kruszonki. Jeżeli Wasze jabłka są bardzo kwaśne to również możecie posłodzić(...)mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki z jabłkami 149

pieczenia oraz cukrem i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Wylewam trochę oleju na patelnię i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron na wolnym ogniu

Gotuj Się Kto Może
Szarlotka cytrynowa z nutą cynamonu 190

zmiksować. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i  podgrzać, dodać cukier, cynamon(...)galaretkę. Mieszać, cały czas podgrzewając, aż galaretka się rozpuści. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na wylepioną tortownicę. Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki i rozwałkować na kształt tortownicy. Przykryć nadzienie i zlepić brzegi. Nakłuć dokładnie widelcem. Piec 60 minut w 180*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
pyszne podsmażane pierogi ziemniaczane z twarogiem i pieczarkami... 204

solą, wlać olej i w trakcie mieszania hakiem wlewać gorącą mocno wodę około 3/4 litra, zależy ile mąka wody wchłonie, wyrabiać z kilka minut na jednolite gładkie zwarte ciasto, kulę zawinąć w worek foliowy na 15 minut, kule podzielić na 3 porcje, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienki placek i szklanką wykrawać krążki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać(...)solą i olejem, po wypłynięciu gotowac z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i opłukac pod zimną wodą, podawać podsmażane na domowym smalcu ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem lub z czym się lubi - pyszne, delikatne ciasto pierogowe z aromatycznym farszem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mufinki z kardamonem 145

wypróbować, a pomysł na takie połączenie znalazłam  tutaj ..Mufinki były pyszne..ale jak dla mnie za słodkie...a może to dlatego, że zamiast musu z jabłka dałam dżem malinowy..Ta porcja ciasta wystarcza na 9 mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam z większej porcji.. 120 g mąki(...)ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelać do miski, dodać mus jabłkowy (zrobiony z 1 jabłka) i wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Na końcu dodać mąkę i pokrojone orzechy i dokładnie zmiksować [ mieszałam łyżką] .Napełnić ciastem foremki na muffinki i zostawić na godzinę [ u mnie tylko 20 minut] do wyrośnięcia. Piec

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z orzechami 143

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Otrzymaliśmy więc skrzynkę jabłek. I zgadnijcie, jaka była nasza pierwsza myśl… Szarlotka! Oto nasze spojrzenie

CRAVEmonkey
Brzoskwiniowe róże 278

Kiedyś natknęłam się w internecie na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłek. Stwierdziłam jednak, że skorzystam z leżących w domu brzoskwiń i to je właśnie przygotowałam w cieście francuskim. Składniki: Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Dzielimy wzdłuż szerszego boku na 10 części.  Brzoskwinie myjemy, dzielimy na ćwiartki a następnie

Kuchnia w czekoladzie