przepis na fajne, szybkie ciasto z owocami (u mnie w oryginale była to czerwona porzeczka). Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne, nie za słodkie i puszyste. Na "potrzeby bloga" 😂 ciasto posypałam cukrem pudrem, ale osobiście wolę je bez lukru, pudru i innych słodzików. Do ciasta wykorzystałam kilka dojrzałych moreli, ale pysznie smakuje z jabłkami, wisniami, agrestem, porzeczkami(...)proszkiem do pieczenia. Powoli wlewamy olej. Na koniec dodajemy sól, skórkę i sosk z cytryny. Wszystko miksujemy chwilę, do połączenia się składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Układamy owoce . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 50 minut
Walijskie Pichcenietarte Z obu mąk, cukru, masła, żółtek , proszku do pieczenia i ekstraktu zagnieść ciasto i schłodzić. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na wystudzone tartaletki wyłożyć trochę masy kajmakowej, przykryć jabłkami i dowolnie udekorować. * Coint
Moje domowe kucharzenieKolejne ciasto w mojej ulubionej wersji to znaczy bez pieczenia. Ciasto jest proste w wykonaniu nie potrzebuje dużo składników a mimo to jest pyszne :) Polecam. Składniki: * Jabłka 1,5 kg przed obraniem * 2 galaretki cytrynowe * śmietana 30 % 400 ml * 2 łyżeczki cukru pudru * herbatniki 230 g ( jedno opakowanie ) * żelatyna 2 łyżeczki * woda 50 ml * do posypania cynamon(...)łyżką do połączenia składników. Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie wylewamy jabłka w galaretce. Układamy kolejną warstwę herbatników a na nie śmietanę, która równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy ciasto cynamonem i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. Smacznego
Kulinarne przygodySzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g masła(...)wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek, 2 łyżki cukru, słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury), cukier puder trzcinowy
Z miłości do słodkościzimnego masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenie blaszkę. Podpiec w 180 stopniach Celsjusza (góra-dół) przez około 15 minut. Składniki na jabłka: Według przepisu powinno(...)się kilogram jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z 3 łyżeczkami cynamonu. Do swojej szarlotki użyłam jabłka przygotowane na zimę (uprażone z cukrem i przyprawami) z litrowego i półlitrowego słoika. Wykładamy je na podpieczone ciasto. Składniki na bezę: 5 białek łyżeczka octu 250g cukru odrobinę cukru wanilinowego szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą
Mam apetyt na ...Przepis na pyszne nadziewane jabłka z grilla Grillowane jabłka nadziewane bakaliami lubimy wszyscy. A że pogoda dopisuje, to jabłka z grilla przygotowujemy w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProste i szybkie ucierane ciasteczka z jabłkami. Mięciutkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami, po prostu pyszne ! Podałam składniki na małą porcję, czyli na jedną
Arabeska waniliowazagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejedne z najlepszych owoców. Słodkie, kwaśne, "papierowe", małe, duże, czerwone, zielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco pachniało w domu tą przyprawą. A więc dzisiaj w menu(...)aromat) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki zimnego masła (100 g) Przygotowanie kruchego ciasta: Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka. Składniki na nadzienie jabłkowe: 4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe) ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było
Eat Shrimpspiec postanowiłam wykorzystać ja do zrobienia w piekarniku przepysznego, jesienno-zimowego ciacha z jabłkami i cynamonem . Lekkie i puszyste! Świetne do popołudniowej kawi! Koniecznie spróbujcie! Ps. patelnia szybko się nagrzewa i trzyma ciepło – szarlotkę można podać na gorąco prosto z patelni! Świetny pomysł! SKŁADNIKI: * jabłko – 4 szt * masło min. 82% – 200 g * mąka pszenna(...)Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą patelni WMF Nordicprofi. Jabłka przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne. Nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Układamy na cieście, posypujemy migdałami. Pieczemy 50-60 minut w 170C ( do suchego patyczka ). Zajadamy na ciepło! Ps. nic, absolutnie nic nie przywiera, a ciasto bez problemu
Ostra na Słodkoojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem
Cztery Fajeryjajek miksując ciasto. 3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach. 4 . Ciasto wylać do wyłożonej formy papierem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. 5. Przestudzoną biszkopt przez 5 minut ,wyjąć z formy i oderwać papier , włożyć go z powrotem do formy , ale bez papieru. 6 . Jabłka obrać , pokroić w małą kostkę(...)włożyć do garnka , dolać ok.100 ml.wody ,sok z cytryny i cukier ,wymieszać.Dusic na małym ogniu , aż jabłka się rozpadną.Zdjać z ognia i dosypać galaretki.Mieszac , aż się całkowicie rozpuszczą. 7 . Wylać masę jabłkową na wystudzone ciasto ,wyrównać i wstawić do lodówki , aby się masz ścięła.I gotowe .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych 120 ml mleka 3,2 % 500 g mąki (+ dodatkowe 50 g jeśli będzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym, ok. 1/4 szkl.) [ u mnie cukier brązowy] 2 jajka 170 g pure z banana (bez skórki, ok. 1,5 średniego banana) 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie 2-3 jabłka(...)banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż podrośnie. Nadzienie Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę
Moje domowe kucharzeniełyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 170 g jogurtu greckiego 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 3 łyżki cukru Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC. Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami. W misce miksera(...)prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce. W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru. Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika
karmelowy