Przepis na pyszne nadziewane jabłka z grilla Grillowane jabłka nadziewane bakaliami lubimy wszyscy. A że pogoda dopisuje, to jabłka z grilla przygotowujemy w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejedne z najlepszych owoców. Słodkie, kwaśne, "papierowe", małe, duże, czerwone, zielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco pachniało w domu tą przyprawą. A więc dzisiaj w menu(...)aromat) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki zimnego masła (100 g) Przygotowanie kruchego ciasta: Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka. Składniki na nadzienie jabłkowe: 4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe) ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było
Eat Shrimpspiec postanowiłam wykorzystać ja do zrobienia w piekarniku przepysznego, jesienno-zimowego ciacha z jabłkami i cynamonem . Lekkie i puszyste! Świetne do popołudniowej kawi! Koniecznie spróbujcie! Ps. patelnia szybko się nagrzewa i trzyma ciepło – szarlotkę można podać na gorąco prosto z patelni! Świetny pomysł! SKŁADNIKI: * jabłko – 4 szt * masło min. 82% – 200 g * mąka pszenna(...)Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą patelni WMF Nordicprofi. Jabłka przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne. Nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Układamy na cieście, posypujemy migdałami. Pieczemy 50-60 minut w 170C ( do suchego patyczka ). Zajadamy na ciepło! Ps. nic, absolutnie nic nie przywiera, a ciasto bez problemu
Ostra na Słodkoojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem
Cztery FajeryCiasto 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych 120 ml mleka 3,2 % 500 g mąki (+ dodatkowe 50 g jeśli będzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym, ok. 1/4 szkl.) [ u mnie cukier brązowy] 2 jajka 170 g pure z banana (bez skórki, ok. 1,5 średniego banana) 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie 2-3 jabłka(...)banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż podrośnie. Nadzienie Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę
Moje domowe kucharzeniełyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 170 g jogurtu greckiego 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 3 łyżki cukru Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC. Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami. W misce miksera(...)prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce. W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru. Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika
karmelowyBłyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Piekłam w formie 25cm . Składniki: - 145g masła - 120ml mleczka kokosowego - 230g(...)jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowepieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta
Rozpustne gotowanieKwaskowy rabarbar, mój ulubiony, idealnie łączy się w wypiekach ze słodkimi owocami. Ja dziś dodałam jabłka i borówki amerykańskie. Połączenie tych trzech owoców to petarda, polecam gorąco. Ciasto jest wilgotne, nawet lekko zakalcowate ale takie ma być, jest znakomite. Ciasto owocowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą
Camilla w kuchnistara odmiana ale najlepsza do szarlotek itp. Wyszło 12 placuszków. Drożdże pokruszyć Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć, wsypać cukier, dodać łyżkę mąkę, wlać połowę letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Drożdże muszą tylko zacząć pracować. Teraz już dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz jabłek. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przykryć folią(...)spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Około 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jabłka do wyrośniętej masy drożdżowej i delikatnie wymieszać. Smażenie – patelnię mocno rozgrzać wlać olej i po chwili nałożyć ciasto formując placuszki. Użyjcie do tego dużej łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Chwileczkę przetrzymać
Kuchnia Pokoleńwaniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada
Ostra na Słodkosoku z cytryny Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki brzoskwiniowe 2 Łyżki jabłka z brzoskwiniami i cukrem Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka zmiksowanych orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy(...)następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru
Podróż w kulinariaWczorajszy nadmiar wolnego czasu i brak chęci do nauki sprawiły, że postanowiłam przygotować ciasto na racuchy (?), które dzisiaj upiekłam. Gotowanie fasolki zajęło mi dłuższą chwilę, ponieważ wcześniej jej nie namoczyłam- do czego gorąco was zachęcam. Koniecznie muszę stopniowo zużywać zapas jabłek, który tata przyniósł do domu, od jednego ze znajomych- w końcu nie ma mowy o marnotrawstwie! Dodatkowo smak(...)wielką ochotę. SKŁADNIKI: ok 50g białej fasoli (suchej) 1/2 jabłka (u mnie dużego) łyżeczka cynamonu kopiata łyżeczka karobu łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE: fasolkę gotujemy do miękkości, jabłko trzemy na tarce całość razem blendujemy, dodajemy cynamon, karob i len, po czym dokładnie mieszamy na papierze do pieczenia układamy po łyżce ciasta formując placuszki pieczemy 25 min w 180 stopniach
healthy dreams