przekroić na dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki do schłodzenia, na schłodzone ciasto rozprowadzić polewę czekoladową
KUCHNIA POLSKAIdealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw(...)odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram jabłka. Najlepsze są twarde i słodkie. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę łyżkę farszu, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję
prawdziwe jedzenieNormal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 3 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier waniliowy – 1 łyżeczka NADZIENIE: Jabłka – 50 dag Cynamon – 1 łyżeczka DODATKOWO: Cukier puder Normal(...)Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem Obłożyć jabłkami obranymi ze skórki i pokrajanymi na cząstki. Posypać cynamonem. Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika
Camilla w kuchniSuper przepis na gofry na maślance! Są przepyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupiące! Po prostu sztos! Gofry podałam z prażonymi jabłkami z cynamonem i sowicie posypałam płatkami migdałowymi prażonymi na suchej patelni. Polecam nie tylko na śniadanie weekendowe ale na co dzień! PRZEPIS NA GOFRY: - 400 g mąki pszennej - 2 jajka duże - 500 ml maślanki o smaku straciatella(...)czasie obierz 6 jabłek, potnij w kostkę podlej 1/4 szklanki wody, dodaj laskę cynamonu, 2 szczypty kardamonu, łyżkę miodu, całość duś na patelni aż owoce zmiękną, ale niech całe się nie rozprażą. Gofry smaż na gorącej gofrownicy, podawaj z prażonymi jabłkami i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Pyszne! PS. ciasto na gofry jest gęste i takie
SMYKWKUCHNImanny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 400 g obranych i starych na tarce o dużych oczkach jabłek 4 białka ubite na pianę Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać masło, cukier oraz żółtka i rozcierając ciasto palcami zrobić z niego kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 kruszonki wysypać na dno blachy, resztę odstawić(...)masę makową. Mąkę wymieszać z kaszą i proszkiem do pieczenia, wmiksować w masę makową. Odłożyć mikser. Do masy dodać starte jabłka, wymieszać i na koniec delikatnie dodać ubite na piane białka. Całą masę wylać na ostudzony spód ciasta, wierzch posypać odłożoną resztą orzechowej kruszonki. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 180 stopni
Simply Foodresztę cukru,sól,rozmieszane jajka,esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło.Wszystko wymieszać i zostawić.Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do ciasta ,wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.Na patelni rozgrzać olej ,ciasto kłaść łyżką i smażyć na złoty kolor z dwóch
Ala piecze i gotujedużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.) Składniki: 300 g mąki ryżowej 100 g maki pszennej 100 g mąki żytniej 1 średni banan 100 ml wody po gotowaniu(...)razem z powstałą pianą. Na zmianę do tej mieszaniny dodawaj przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Nie miksuj, tylko delikatnie mieszaj dużą łyżką. Uzyskasz gęste ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę. Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto
greenscarfktórym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno posmakować również dzieciom. Składniki: Biszkopt(...)pieczenia Masa owocowa: 2 opakowania galaretki agrestowej 5 szt. owoców kiwi 3 kwaśne jabłka Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę po czym partiami dosypywać cukier (cały czas ubijając). Do białek dodać żółtka, a następnie wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) formy o średnicy
MyCookBook.plCiasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz musu jabłkowego, dzięki temu jest ona kremowa i ma ciekawy, winny smak z nutą jabłka. Dodatkowo biszkopty są nasączone sokiem jabłkowym, co podkreśla jeszcze ten jabłkowy smak(...)Lekko kwaśnego akcentu dodaje też galaretka cytrynowa, która w masie pełni rolę usztywniacza. Całość dopełnia bita śmietana z cynamonem na wierzchu ciasta. Ciasto smakuję przepysznie , ale wymaga jednak trochę naszej pracy. Składniki: Masa budyniowa: 3-4 jabłka (400-450 g) sok z 1 cytryny 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru (kryształ
Kuchnia MagdaLenyDujardin i staram się nie załamywać. Na szczęście pomaga mi w tym prosta szarlotka, której przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Najdłużej trwa obieranie jabłek i ścieranie ich, choć pomaga mi w tym malakser. Przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a w zasadzie kasza z masłem :) Składniki: 140g mąki 30g cukru waniliowego 160g cukru białego 190g kaszy mannej
W kuchni wieczoremorzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości. Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 9 dużych jabłek 1/2 galaretki np. jabłkowej lub gruszkowej 10 dag cukru Masa(...)przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1) . Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać
Świat Ciastazakończeniu kwarantanny, na wadzę zobaczę kilka zbędnych kilogramów więcej. Świeże chleby, placki, naleśniki, ciasta, to nie zniknie. I choć wiem, że biała mąka to złooo, nie potrafię odmówić szybkiej alternatywy dla kanapek czy jajecznicy. Szczególnie, gdy jest to takie smaczne i proste! Dziś tradycyjnie, z jabłkami, ale oczywiście możecie dodać inne owoce (maliny, banany, borówki). Zobaczcie, co akurat macie(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru 4 jabłka cukier puder do posypania racuchów Sposób przygotowania racuchów: Do misi wsypujemy mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt, jajka i mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę którą dodajemy do ciasta. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy
Słodkie Przyjemnościzwłaszcza jeszcze nawet lekko ciepłe, jest prawdziwym rarytasem :-) U mnie wersja z truskawkami, jednak z tym wypiekiem nie ma ograniczeń - czy dacie truskawki, czy jabłka, czy całkowicie zamrożone inne owoce - to nie ma znaczenia, ciasto powinno się udać :-) Jeżeli zastanawiacie się, czy ciasto jest wilgotne, to moje odpowiedź brzmi: TAK. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi oleju. Z czystym sumieniem
Poezja Smaków - blog kulinarnyowocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą) 100 g zimnego masła kokosowego
greenscarfciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek. W orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście smakuje jak krem SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru
RAROSSA