ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:357/762)

Ciasto „Bajka” 192

również i to przypadnie Wam do gustu. Prezentuje się bardzo ładnie, jest wysokie, podzielne i smaczne. Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 duża łyżka masła 1 op. galaretki cytrynowej 1 op. galaretki pomarańczowej Ciasto: 6 jajek 170g cukru pudru 180g mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa masa z kajmakiem: 500ml mleka(...)200g masła Dodatkowo: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany tarta czekolada lub kakao do oprószenia wierzchu Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Smażymy na maśle przez kilka minut. Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok, dodajemy suche galaretki. Mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia (troszkę to zajmie). Białka ubijamy na sztywną

Smaki Na Talerzu
Ciasto ucierane z owocami np. z borówkami i jabłkami 322

sposób było mu się oprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce np. jabłka i borówki Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy

Smakowy Raj
jabłka pod kruszonką czyli jałbkowe crumble 196

często, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam  śliwki pod kruszonką , dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam! oryginalny przepis z  tej  strony składniki

Stare Gary
LUKSUSOWA SZARLOTKA 145

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g rodzynek sułtańskich 100 g śliwek kalifornijskich  2 opakowania galaretki cytrynowych 0,5 szklanki cukru Beza cytrynowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyni cytrynowych Przygotowanie(...)waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Nadzienie -   jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Śliwkę kalifornijską pokroić na małe kawałki

Ciastka - domowe słodkości
Tarta z jabłkami (bez glutenu, masła i dodatku cukru) 284

teff żółtko 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżka syropu z agawy 4 duże jabłka 2 łyżki konfitury z fig łyżeczka cynamonu 2 łyżki płatków migdałowych Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę o średnicy około 30 cm. Smarujemy je konfiturą z fig a na wierzchu układamy obrane i pokrojone

Mienta blog
Żytnia tarta jabłkowa bez cukru FIT 142

dodatku cukru. Brzmi intrygująco? Też tak myślę! Ciasto możemy podać z domowymi lodami bananowymi lub odrobiną ubitej śmietanki 30%. Świetnie smakuje na ciepło, jak i słodzona. Do dzieła! Składniki: – 150g mąki żytniej – 75g zimnego masła – szczypta soli – 3 banany – 2 łyżki soku z cytryny – 4-5 jabłka – 3/4 łyżeczki cynamonu – erytrol(...)Miksujemy mieszadłem miksera planetarnego lub rozcieramy składniki palcami, aż składniki się połączą. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Ciasto umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem i odstawiamy. Banany miksujemy na mus wraz z sokiem z cytryny i wylewamy na surowy spód. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w podłużne plastry. Plastry układamy w rozetę. Całość oprószamy cynamonem

Be Fit Be Strong
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 248

prostokątnych herbatników ( np.Elitki) 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone  1 kg jabłek po usunieciu gniazda ½ szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa lub agrestowa ok. 100 g  deserowej  Wykonanie: 1. Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku(...)składników.  5.Wyjmujemy schłodzoną masę jabłkową. Połowe wyjmujemy na herbatniki. 6. Połowę ilości masy śmietankowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie pozostałą część masy jabłkowej, na niej masę śmietankowo- krówkową, Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.           alt="Andrzejkowa uczta

Kubki smaku
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie 202

ciasteczka i polewa czekoladowa. Wesołych Świąt! Składniki: biszkopt: mąka pszenna 5 łyżek, jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło(...)jabłka ostygną i lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy

kulinarne odsłony pati
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 140

mogłam zmrużyć oczu. Chociaż jeszcze nie pokroiłam ciasta to już wiedziałam, że się udało. Pięknie wyrosło, pachniało a ja chciałam dać mu w Świętym Spokoju wystygnąć żeby rano ugrillować i podać na śniadanie. Wymyślałam dodatki. Wiedziałam, że na dnie lodówki leżą gdzieś figi bo jesienią to u mnie standard. Są jabłka, bo one z kolei standardem są u mnie(...)będzie zdobić wierzch ciasta. Pozostałe trzy blenduję z jajkami na gładką masę. Dodaję przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia oraz posiekaną niezbyt drobno czekoladę. Składniki dokładnie mieszam i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piekę ciasto w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 50 minut. Sprawdzam stopień wypieczenia patyczkiem. Jeśli cały jest suchy uznaję ciasto za wypieczone

Mango Papaja
Bułeczki na drugie śniadanie 201

godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak

prawdziwe jedzenie
Drożdżówki bez mleka 311

godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak

prawdziwe jedzenie
Proste ciasto migdałowe z malinami 203

jeżeli musimy już coś piec to najlepiej żeby było szybko, łatwo i przyjemnie Dlatego mam dziś dla was super smaczny wpis na ciasto migdałowe z malinami. Oczywiście owoce wybieracie dowolne, wystarczy użyć tu jabłek w cynamonie, a ciacho wyjdzie typowo jesienne. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a spełniając jeden warunek będzie też ciastem szybkim: wystarczy dzień wcześniej (albo przynajmniej

Relaxtime
Szarlotka japońska 132

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). • Piec

To co kocham
Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z kremem orzechowym 235

przy okazji zaspokoić apetyt na wszelkie słodkości. Oryginalny przepis na ciasto znajdziecie tu:   Ciasto marchewkowe Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g erytrytolu lub ksylitolu 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 1/2 startego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki masła orzechowego 4 łyżki erytytolu/ksylitolu (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ciasto: Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać powoli rytrytol i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie wciąż ubijając dolewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę

Healthy food explorer
Korzenne ciasto z jabłkami 146

jabłka 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka konfitury z moreli Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym. Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem  i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej u wymieszać na jednolite ciasto

AZgotuj!
Placki gryczane (bezglutenowe) 188

syrop mieszamy razem (wystarczy rózgą, nie musi być mikserem). Następnie dodajemy mąkę i sodę i całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie wlewamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na ciemnozłoty kolor, kładziemy na wierzchu kawałek jabłka i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na taki sam kolor jak poprzednio. P.S. Bardzo chłoną tłuszcz w trakcie smażenia

Czary - gary w kuchni