Uwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak. Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Szybka jabłkowa babka jogurtowa Szybka(...)kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy na środkowy poziom
Słodkie okruszkimuffinki 😊 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. mleka Dodatkowo: 2 jabłka przesmażone z cukrem na odrobinie masła + szczypta cynamonu lub mus jabłkowy + szczypta cynamonu. Kruszonka - przepis tutaj Wykonanie: W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę(...)Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), na to łyżeczkę przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy jeszcze uświetnić pokruszonymi płatkami migdałów
Walijskie PichcenieLubicie domowe drożdżówki, ja uwielbiam, o niebo lepsze od kupnych i nie są takie trudne w przygotowaniu, można zrobić z czekoladą, budyniem, jabłkami lub dżemem, ja zrobiłem swoje ulubione,czyli z twarożkiem. SKŁADNIKI : CIASTO: • 600 g mąki pszennej • 80 g margaryny • 250 ml mleka • 1/3 szkl. cukru • szczypta soli • 40 g świeżych drożdży MASA SEROWA: • 1/5 kostki twarogu
KUCHNIA POLSKAsodę. W misie miksera ubić jajka z cukrem (około 5 minut). Cienkim strumieniem wlać olej. Dodać suche składniki, zmiksować do połączenia. Dodać migdały i jabłka. Piec 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
Moja Galeria Smakufrancuskim, na blogu jest już wersja z pieczarkami . Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane
Monia miesza i gotujedodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Można podzielić ciasto na 2 części. Do jednej możemy dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy foremki ( 1 czubata łyżeczka). Do tych z cynamonem dodajemy kawałki jabłek, do kakaowych - orzechy i czekoladę. Wychodzi(...)muffin. Następnie wkładam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piekę w tej temp. ok 15- 20 minut. Często mieszam ciasta ze sobą, Uzyskuje bardzo ładnie wyglądające i smaczne muffiny. Ozdabiam je: czekoladą wiórkami kokosowymi jabłkami orzechami
The Sweet Damselciasto z duża ilością kakao i czekolady. Bardzo nam smakowało, że jak znów nazbieram białek to pewnie znowu je upiekę ;) Składniki na keksówkę o długości 25 cm Ciasto: 5 białek (waga około 180 g ) 125 g cukru drobnego 80 ml oleju 125 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao (3 łyżki) 1 jabłko, obrane(...)miksera. Na sam koniec dodajemy starte jabłko, mieszamy i wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Pieczemy w 180 stop przez około 50 minut do suchego patyczka. Polewa 3. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią ciasto. Aby przyspieszyć zastygnie polewy (lukru
Gotowanie...to proste !mąki i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Do ciemnego ciasta dodajemy 8 dkg mąki i wyrabiamy. Dodajemy 3,5 dkg stopionego masła i wyrabiamy, aż się wchłonie. Do białego ciasta dodajemy 10 dkg mąki, wyrabiamy, dodajemy pozostałe stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na stolnicy(...)Kroimy na małe kwadraty. Na białym cieście układamy odsączone wiśnie, na ciemnym pokrojone w kostkę jabłka lub brzoskwinie. Formujemy kuleczki i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnyszklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 100 g drożdży 2 łyżki cukru 2 jabłka (najlepiej antonówki) wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej
babka w formieciasta zamiast cynamonu dodać przyprawę do piernika. Ciasto do tych świątecznych kruchych ciasteczek robi się bardzo łatwo, zagniatając ze sobą wszystkie składniki. Następnie ciasto musi chwilę odleżeć w lodówce i możemy je wałkować i wykrajać kształty 🙂 Oczywiście najładniejsze ciasteczka wyjdą wtedy, kiedy mamy różnorodne foremki, ale możecie po prostu powycinać własne kształty, kółka, trójkąty czy kwadraty. Smacznego! Sprawdźcie także: Ciasto(...)bananów z bakaliami Cynamonowe muffinki z jabłkiem Przepis na świąteczne kruche ciasteczka Drukuj przepis Porcji: 2 blachy Czas gotowania: 1 godzina Składniki 350 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej jajko 80 g cukru pudru łyżeczka cynamonu otarta skórka z cytryny otarta skórka z pomarańczy papier do pieczenia Przepis 1 Mąkę, masło, jajko, cukier puder, cynamon oraz skórki
Kuchnia Bazyliidodałam herbatniki na wierzch ciasta. Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych(...)cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy
Kuchnia domowa Anirazem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Sposób Masło ucieramy z cukrem na jednolita masę, dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest już gładka, wsypujemy proszek, mąkę i budyń. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy jedną cześć ciasta, na nią owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto dość źle się wykłada, po jest bardzo klejące, przykleja się do owoców, szczególnie
Kuchenne aromatySzarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składnikibiszkopt5 jajek3/4 szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru2 łyżki oleju1 łyżka
Pink Envelopekolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt: 100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:D Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru Masa jogurtowa(...)przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę. Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu, aż jabłka
Ciasteczkowy Potwór