Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 190 g jogurtu morelowego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka
Ciastka - domowe słodkościcukier waniliowy i żółtka utrzeć , dodać margarynę (masło) pokrojoną w kostkę i wszystko razem połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wraz ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i nadal ucierać.Kiedy ciasto będzie zbyt sypkie można dodać po łyżce wodę. Ciasto wyłożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką i dobrze wyrabiać. Podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą
Aromatyczne PodróżeDzisiaj na chwilę odpuszczę dyni - w końcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKto powiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na
Mia Cucina Sofietapuszyste, wilgotne i mięciutkie, doskonałe nie tylko na halloween 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, ½ szkl. oleju, 3 jajka, 1 marchew
słodki bratekMoje jogurtowe ze śliwkami tak wszystkim posmakowało, że znikło w mgnieniu oka i musiałam zrobić następne :D dobrze, że mam własne śliwki :P tym razem upiekłam
Kulinarna (nie)codziennośćLubicie banany? W moim rodzinnym domu nazywaliśmy je małpi kit , i zdania na ich temat były podzielone. Tato, i owszem, mógł zjadać na kilogramy, Mama skubnęła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu wpadła Nam w ręce książka "Nowy Jork na talerzu"- Smitten Kitchen . Nam? Tak. To, że mnie zaciekawiła, to nic nadzwyczajnego, ale że Młody
Blondynka GotujeJak tak siedzę w tym domu, to z nudów czytam różne ciekawostki kulinarne... no i powiem Wam, że czasem przenoszę je do kuchni, chociaż tu ostatnio
Czary - gary w kuchniPanettone chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, co prawda wywodzi się z Mediolanu, ale i u nas w okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna
Domowa Cookierenka AgiWstałam rano (tym razem się udało), ubrałam marynarkę i wysokie buty, i poszłam z Ptysią do parku. Pięknie było. Poranne słońce rozświetlało krople rosy na ciągle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTa nieduża babeczka będzie w sam raz na deser po sobotnio-niedzielnym obiedzie dla trzech - czterech osób. Starcza akurat na dwa dni. Pięknie pachnie kardamonem i
Posadzone i zjedzoneUwielbiam kasztany. Tak, te, które znajdujemy w parku zbieram ochoczo i trzymam w kieszeni kurtki na szczęście, albo w domu dla ozdoby - cudnie błyszcząca, brązowa skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam
Mia Cucina SofietaEwidentnie brakuje mi energii. Ostatnio pisząc z Tatą, musiałam się bardzo mocno wysilić, żeby w połowie konwersacji głowa nie opadła mi na klawiaturę. Przeglądanie przepisów na
Pożeraczka, czyli raz adobrze