ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:90/500)

Ciasto dyniowe. Z imbirem, daktylami i orzechami. 110

Specjalnie za dynią nie przepadam. Ale skoro sezon na dynię w pełni, to jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl

bistro mama
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 242

Elegancki truskawkowo-czekoladowy deser, który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki

Kulinarna (nie)codzienność
Odwrócone ciasto z bananami 105

Zawsze nakupuję tyle bananów, że nie zdążymy ich wszystkich zjeść dopóki nie zrobią się brązowe lub przynajmniej z plamkami. A, że nie znoszę marnować i wyrzucać

Cakes By Kejt
Proste ciasto z dynią i gruszką 138

Wczoraj po południu przypomniano mi, że nazajutrz o godzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piegusek na białkach 195

No i znów "dopadła "mnie awaria sprzętu ..tym razem trochę poważniejsza..no i w związku z tym nie mam żadnych oryginalnych zdjęć , które są na blogu

Moje domowe kucharzenie
Babka cytrynowo-migdałowa 123

waniliowym. Dodajemy następnie po 1 jajku nie przerywając ucierania. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekanymi drobno migdałami oraz skórką cytrynową. Mączną mieszankę dodajemy po trochu do ucieranej masy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez 50-55minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub dekorujemy lukrem. Użyłam bardzo dużej formy, dlatego moja babka jest dość płaska

Bon appetit mon amie
Domowy sękacz z piekarnika 277

Coś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto czekoladowe z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.156 118

Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko 100 g czekolady gorzkiej(...)Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i cieramy. Wlewamy roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej ucieramy.  Do ciasta wlewamy kefir, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i mielone migdały. Ciasto mieszamy szpatułką tylko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Waniliowy placek na jogurcie i kaszy mannie z czereśniami 148

Jakiś czas temu identyczny przepis pojawił się na blogu- cynamonowy placek z manny ze śliwkami - ale tym razem zrobiłam w wersji waniliowej i z czereśniami, których

Kraina Miodem Płynąca
Babka cytrynowa 211

połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 165

Kiedy kupiłam pierwszą formę do wypieku muffinek,upiekłam w niej jak łatwo się domyślić - pierwsze babeczki.Wybrałam bananowe.Nie pamiętam dziś dokładnego przepisu na nie, ba! w

bistro mama
Babka marchewkowa i życzenia 186

Wielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa...Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka cytrynowa 168

połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Ciasto dyniowo-kawowe 128

  Zabieram się właśnie za  pisanie przepisu, jednym okiem zerkam an Masterchefa, którego nie odpuści Hania. Jest wielką fanką i choć do kuchni bardziej pcha

bistro mama
Wilgotna babka z żurawiną na maślance… 232

Po kilku dniach spędzonych na wprowadzaniu zmian bloga i oczekiwaniu na lepszą pogodę, a co za tym idzie odrobinę światła, wracam z nowym przepisem. Chociaż za

brunetkawkuchni