Niecodzienne muffinki z dodatkiem piwa są ciekawa propozycją na „coś” innego ;) gdyż piwne "bąbelki" sprawiają, że ciasto jest lekkie i puszyste. Smak i zapach piwa po
Kulinarna (nie)codziennośćDziś są moje urodziny, 18 - te jak co roku i z tej okazji mam dla Was pyszne ciasto. Wilgotne i ciężkie ale jakże pyszne i aromatyczne
Moje Małe CzarowanieNajsmaczniejszy keks jaki jadłam, a próbowałam ich naprawdę sporo. Takiego keksu nie znajdziecie dziś w żadnej cukierni. Ciasto jest przepełnione bakaliami, przepięknie pachnie i naprawdę obłędnie
maniapieczeniaLubię takie wspólne wirtualne spotkania w kuchni z innymi blogerami, blogerkami..Tym razem dołączyłam do wspólnego pieczenia ciasta, które zorganizowała Agnieszka. Ciasto proste i
Moje domowe kucharzenieCIASTO :Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszamy lub siekamy nożem do otrzymania kruszonki. Dodajemy żółtka lub wodę. Energicznie ucieramy gładkie ciasto (można ręcznie).W razie potrzeby dodajemy kilka kropli wody. Formujemy kulę, lekko rozpłaszczamy, oprószamy mąką, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy
cool and mintyCzęsto zdarza nam się wyrzucać przejrzałe banany, a przecież można je wykorzystać w ciekawy sposób, np. przygotowując pyszne ciasto, shake bananowy, a nawet lody. Tym razem
AleTorcikPaździernik to dynia i z tej okazji zapraszam Was na chlebek daktylowo – dyniowy . Ciasto, które znika szybciej niż się je przygotowuje (a uwierzcie mi, jego
365 dni dookoła kuchniFale Dunaju w oryginale piecze się z jabłkami ale czemu nie eksperymentować ? Zaproszono mnie na wydarzenie "Ciasto na niedzielę" [ klik ] i ponieważ kocham rabarbar
Moje Małe CzarowanieTo mój pierwszy romans z dynią, jakoś nigdy wcześniej nie miałam okazji :)Ale na pewno nie ostatni. Ciasto pyszne! Wilgotne, bardzo aromatyczne, z chrupiącymi bakaliami.I słodkim
bistro mamaKolejna wersja murzynka, tym razem na zsiadłym mleku. Puszysty, wilgotny i czekoladowy, czego chcieć więcej ...Składniki na ciasto:2 jajka1 szklana cukru2 szklanki zsiadłego mleka3 szklanki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamasło, 150g cukier brązowy, 1/2 szkl cukier biały, 1/2 szkl miód, 100 ml śmietanka 30%, 250 ml sól, 1 łyżeczka olejek waniliowy, 1 łyżeczka krakersy, 10 szt Przygotowanie Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników
Gotowanie moimi oczamisamym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać do ciasta
Serce zamknięte w formie pysznościCiasto to słodka przyjemność. Praktycznie w tygodniu nie jemy nic słodkiego ale kiedy przychodzi weekend to staję na wysokości zadania i piekę jak szalona. Ciasto na niedzielę to konieczność. O tej porze najczęściej jest to ciasto z owocami. Wiosna i lato to pora na rabarbar, więc słodkie wypieki z rabarbarem pojawiają się na blogu niemalże przez cały ten czas. Pewnie(...)drożdżowego często wypiekam kruche z owocami . W zeszłym roku był niesamowity wysyp owoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne i idealne na kruche ciasto. Kolejnym owocowym ciastem, bez którego nie m dla mnie lata jest szarlotka z papierówkami. Ta odmiana jabłek
codojedzeniaW po wietrzu coraz bardziej czuć zapach jesieni ,która powoli się do nas zbliża więc u mnie dziś jesienne ciasto. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem
Kolorowa kuchnia Elkiprzepis dziecinnie prosty, zawsze się udaje, pierwszy raz zrobiłam murzynka z tego przepisu, gdy miałam około 10 lat SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 2 szkl. cukru 250
słodki bratekDzisiaj jak zawsze w sobotę wybrałam się na targ po warzywa i owoce. Kupiłam bardzo smaczne węgierki, a ponieważ bardzo lubię piec ciasta szybkie i ucierane to upiekłam ze śliwkami. Ciasto to zawsze się udaje i jest wilgotne i bardzo smaczne. Jednak dla moich łakomczuchów taka mała tortownica to jest mało. Chyba jutro pomyślę i jeszcze coś upiekę. Składniki
O kuchni z uczuciemszczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. W przypadku , gdy jest zbyt gęste dodajemy mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę. Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać i wydrążyć
O kuchni z uczuciemcukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania dolać stopione masło letnie - ciasto w misie nakryć talerzem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia z 500 ml odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe
W Mojej Kuchni Lubię