proste ucierane ciasto-z orzeszkami w karmelu-tanie ,szybkie i banalne-a jakie pyszne, dzisiaj robiłam je pierwszy raz-ale na pewno nie ostatni,pychotka-wszystkim wielbicielom orzeszków-to dla was!!! SKŁADNIKI: 10 dag masła, 2 szkl.cukru, 4 jajka puszka ananasów 20 dag łuskanych orzechów włoskich 2 szkl.mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, PRZYGOTOWANIE: masło roztapiamy i wlewamy do formy(...)odsączone krążki ananasów (syrop zachowujemy) i wysypujemy orzeszki we wszystkie miejsca puste i nie tylko odstawiamy, jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puch,mieszając stopniowo dodajemy na przemian łyżkę mąki i łyżkę syropu z ananasów ,na końcu dodajemy proszek do pieczenia, ciasto wylewamy na ananasy z orzechami, pieczemy 30 min w 200 stopniach,a potem jeszcze na 15 min obniżamy
Swojskie jedzonkodość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się na biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek szklanka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGalaretka: 1 kubek malin mrożonych lub świeżych 1 galaretka malinowa Beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko ucieramy, zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na około 60 minut Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem Pieczemy 180ºC przez około 12 minut białka ubijamy
Luźna KuchniaWykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego do 180 ° i pieczemy do tzw suchego patyczka, okolo 25 minut. Odstawiamy babeczki do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko. Następnie do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W miseczce ucieramy jajko, żółtka i cukier(...)gotujemy aż powstanie budyń (ok. 4 min). Caly czas mieszamy aby się nie przypalił. Studzimy. W babeczkach wycinamy wgłębienie na krem. Ja posłużyłam się sprytną wycinarką do mufinek.Z ciasta pozostalego ze środka babeczek odcinamy skórke i kroimy w małą kostkę. Plasterki ananasa kroimy na małe cząstki. Po parę kładziemy we wgłębienia babeczek i przykrywamy kremem
Mia Cucina SofietaZa oknem już typowo jesienna aura, więc mam dla Was jesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;) SKŁADNIKI 120 g
słodki bratekPiszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem
bistro mamaW sadzie pojawiły się już pierwsze śliwki, wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór
Słodka Kraina WypiekówUcierane baby często goszczą u nas podczas Wielkanocy, więc pomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)mielona wanilia 2-3 łyżki dobrego kakao 1. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, można ucierać pałką w makutrze lub zrobić to mikserem. Dodajemy żółtka oraz wanilię. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części
Apetyczna babeczkawielu to ulubione ciasto i przepis stary jak świat ale dla mnie jest to całkowita nowość, bo zrobiłam to ciasto pierwszy raz i nawet wyszło. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, a krem bajka.... idealny, taki jak lubię w karpatce. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem(...)szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła Wykonanie: ciasto: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych
Pysznie & Pięknieszklanki masy czekoladowej. Do pozostałej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Dokładnie mieszamy. Na blaszkę, wyłożoną papierem, o wymiarach 25/ 30 wylewamy większa część ciasta. Mikserem ucieramy 4 żółtka z cukrem, dodajemy ser, następnie budyń i proszek, mieszamy a na koniec ubitą pianę z białek. Na ciasto wylewamy cały ser, na wierzch rozkładamy resztę biszkoptu
Kulinarne Fantazje MarioliMigdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował
Moja Delicjautrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać. Teraz wlewając małym strumieniem dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno z jedną łyżką wody i delikatnie połączyć z ciastem, najlepiej szpatułką (fot.1
Świat Ciastagdzieś w okolicy pasa ;) Ale na wszystko jest rada! Ostatnio czekoladowe zające u nas w domu zaczęły znikać ze spiżarni, by pojawić się w całkiem nowej postaci - jako składnik ciasta. Sprawdzają się doskonale. Z takim właśnie zającem upiekłam małą babkę, do której dodałam też garść mrożonych wiśni. Mleczna czekolada i kwaskowate wiśnie dały wspaniały efekt. Babka z czekoladą i wiśniami(...)każde dobrze się wmiesza. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Łyżką wmieszać posiekaną czekoladę. Masa będzie gęsta. Białka ubić ze szczyptą soli. Wmieszać łyżką delikatnie ale dokładni ubite białka w ciasto. Wlać ciasto do przygotowanej formy i na górze posypać wiśniami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec
Posadzone i zjedzoneCzekolada, ser i wiśnie… wyśmienite połączenie tych składników przerodziło się w pyszne ciasto, które zadowoli nie tylko Nasze podniebienia :) Wilgotne oraz sycące, po prostu idealne
Kulinarna (nie)codziennośćWłaśnie rozpoczął się sezon na rabarbar więc grzechem byłoby nie upiec chociaż jednego ciasta z jego dodatkiem :) I ja ten rabarbarowy sezon rozpoczynam boskim w
Kraina Miodem Płynąca