ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:88/500)

Ciasto z rabarbarem szybkie i puszyste 228

Teraz w mojej kuchni na zmianę raz truskawki, raz rabarbar bo jak już wcześniej Wam pisałam wykorzystam owoce i warzywa sezonowe do ostatniej owocki. Wiem że

Moje Małe Czarowanie
Babka chmurka 192

Babka kokosowo - kakaowaMięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka z majonezem 179

O babce z majonezem słyszałam już dawno i od dawna miałam ochotę ją upiec. W sumie to nie wiem dlaczego dopiero niedawno zdecydowałam się na to

Czary - gary w kuchni
Nie tylko z truskawkami 159

Tak, wiem, nudna już jestem z tymi truskawkami. Poza tym, sezon już się dawno skończył, a ja tu wyskakuję jak Filip z konopi . Ale co ja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
1431. Cyganka 192

Kolejna fajna nazwa..cyganka..ale czemu? nie wiadomo..Książka Kuchnia Polska zawiera dużo takich fajnych nazw potraw..a ja już dużo z tej książki [ i nie

Moje domowe kucharzenie
Babka piaskowa 377

pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierać masę - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do masy dodać mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, składniki wymieszać - na koniec dodać pianę(...)formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości - babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni) - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt

Smakołyki Bereniki
Ciasto cytrynowo-kokosowe 150

  Składniki masło, 220g cukier, 2 szklanki jajka, 4 duże sztuki cukier waniliowy, 1 opak mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl wiórki kokosowe, 1 szklanka sok

Gotowanie moimi oczami
Kantyczka 135

szkl proszek do pieczenia, 2 łyżeczki mak, 1/2 szkl kakao, 2 łyżki dżem morelowy, 2 słoiczki biszkopty, 2 opak cukier puder, do posypania Przygotowanie W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do margaryny. Jak masa będzie jednolita, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)masę na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę. Na 10-15 minut przed końcem dopiekamy

Gotowanie moimi oczami
Apetyczny chlebek bananowy 164

W grudniu na blogu pojawiały się niemal same ciasteczka. Totalnie mnie wzięło - piekłam jedne za drugimi, a później, cóż... Ktoś musiał to jeść... Mam jeszcze jedne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grzebyki Marysi 175

mąki pszennej luksusowej od Młynomag T550 . Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki(...)grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki. Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół (będzie

Smakołyki Asi
Ciasto z czerwoną borówką i sosem jogurtowym 135

Znacie borówkę czerwoną zwaną również brusznicą? wiele osób nie wie o czym mowa. Pani na ryneczku sprzedawała ją pod nazwą żurawina leśna, przy zakupie proszę kilogram

Moje Małe Czarowanie
Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym 142

Wilgotny piernik z dodatkiem herbaty. Przełożony niesamowitym kremem z serka mascarpone z daktylami. Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za

Mieszam w Garnku
Ciasto na jogurcie z jagodami 212

około 15-20 dag jagód Przygotowanie : Jaja utarłam z cukrem, wlewałam stopniowo jogurt Wsypywałam stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - utarłam dokładnie Wlałam cienkim strumieniem olej i ucierałam  Przelałam ciasto do wysmarowanej formy o średnicy 30 cm, po wierzchu posypałam jagodami i kruszonką. Piekłam w prodiżu przez 60 min. Ciasto piekłam również z połowy składników, wtedy nie robiłam

Proste Potrawy
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 176

drobnego cukru 200 g mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy(...)sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa

Mia Cucina Sofieta
Prosto i pysznie: ciasto na maślance z truskawkami 210

W Danii Dzień Matki przypada dziesiątego maja. Czyli już jakiś czas temu. Oczywiście wysłałam życzenia mojej Mamuni, a ona, jak zawsze była zdziwiona. Ja tam bym

Pożeraczka, czyli raz adobrze