Ciasto to słodka przyjemność. Praktycznie w tygodniu nie jemy nic słodkiego ale kiedy przychodzi weekend to staję na wysokości zadania i piekę jak szalona. Ciasto na niedzielę to konieczność. O tej porze najczęściej jest to ciasto z owocami. Wiosna i lato to pora na rabarbar, więc słodkie wypieki z rabarbarem pojawiają się na blogu niemalże przez cały ten czas. Pewnie(...)drożdżowego często wypiekam kruche z owocami . W zeszłym roku był niesamowity wysyp owoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne i idealne na kruche ciasto. Kolejnym owocowym ciastem, bez którego nie m dla mnie lata jest szarlotka z papierówkami. Ta odmiana jabłek
codojedzeniaW po wietrzu coraz bardziej czuć zapach jesieni ,która powoli się do nas zbliża więc u mnie dziś jesienne ciasto. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem
Kolorowa kuchnia Elkiprzepis dziecinnie prosty, zawsze się udaje, pierwszy raz zrobiłam murzynka z tego przepisu, gdy miałam około 10 lat SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 2 szkl. cukru 250
słodki bratekDzisiaj jak zawsze w sobotę wybrałam się na targ po warzywa i owoce. Kupiłam bardzo smaczne węgierki, a ponieważ bardzo lubię piec ciasta szybkie i ucierane to upiekłam ze śliwkami. Ciasto to zawsze się udaje i jest wilgotne i bardzo smaczne. Jednak dla moich łakomczuchów taka mała tortownica to jest mało. Chyba jutro pomyślę i jeszcze coś upiekę. Składniki
O kuchni z uczuciemszczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. W przypadku , gdy jest zbyt gęste dodajemy mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę. Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać i wydrążyć
O kuchni z uczuciemcukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania dolać stopione masło letnie - ciasto w misie nakryć talerzem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia z 500 ml odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe
W Mojej Kuchni Lubięzagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić i zwinąć pod spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 puszki kajmaku 100g orzechów pistacjowych Masło utrzeć z ciemnym cukrem. Dodawać kolejno złocisty syrop, oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia
KUCHARNIABabeczki jogurtowo-jabłkowe Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubionych. Są wilgotne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Dziś zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z jabłkami. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego(...)DODATKOWO: 1 jabłko *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę
Blog z ApetytemWszystkim dzieciaczkom małym i dużym dużo słodyczy na cały okrągły roczek. A do kawy czy kakao warto zjeść kawałek ciasta. Ten placek będzie idealny, słodki ale
Moje Małe CzarowanieMuffinki są z dodatkiem tartej marchewki oraz zmielonych migdałów,udekorowane kremem orzechowym. Małe,słodkie co nieco do popołudniowej kawki. ciasto: 2 szkl. mąki
Kolorowa kuchnia ElkiNigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik
Czary - gary w kuchniCoś dla wielbicieli rabarbaru :) W zasadzie sezon na rabarbar niedługo się skończy, dlatego czym prędzej zachęcam do spróbowania tego orzeźwiającego ciasta. Robi się je naprawdę szybko
Domowa Cookierenka Agijakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013..15 października obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Rakiem(...)szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec
Moje domowe kucharzenieMamy maj a wraz z nim pojawił się rabarbar Te kwaśne łodygi świetnie się sprawdzają w słodkich wypiekach. Dziś chciałam zrobić ciasto , które nie wymaga dużo
Malinowa Kawiarenkapołączą. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy po raz kolejny, tym razem całymi dłońmi, aż ciasto uzyska jednolitą masę. Wałkujemy ciasto lub rozgniatamy dłońmi pomiędzy foliami spożywczymi. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki, wypełniając nim dokładnie całe dno. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas szykowania masy orzechowej. Jeżeli mamy całe orzechy(...)wrzenia i wrzucamy orzechy. Gotujemy 3-5 minut i zdejmujemy z gazu. Szybko przekładamy orzechy na ciasto kruche, ponieważ masa zacznie gęstnieć. Ciasto kruche wraz z orzechami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W połowie pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby orzechy się nie spaliły. Studzimy. Masa cappuccino: – 500 ml mleka – 4 łyżki cukru
Relaxtimedrugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną i chłodną margarynę Kasię. Kiedy margaryna połączy się z masą jajeczną dodać startą dynie i wymieszać. Na koniec dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/30cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika
Mix smakumąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać(...)minut. Polewa Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu. Krem Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy według przepisu z cukrem. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą. rrarossa@gmail.com
RAROSSAKrajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo
codojedzeniaZepsuty piekarnik..a słodkości się chce...innego wyjścia nie było...trza było wyciągnąć automat do chleba i w nim upiec ciasto..Już kiedyś oprócz drożdżowych wypieków
Moje domowe kucharzenie