tortownicy. U mnie w foremce keksówce. Ciasto jest mocno cytrynowe, pięknie pachnie i pysznie smakuje. Jest bardzo żółciutkie. Uwielbiam używać mąki kukurydzianej do słodkich wypieków. Kto nie próbował to bardzo polecam. Ciasto bardzo polecam, nie tylko na świąteczny stół, ale też na podwieczorek, poczęstunek dla gości. Upieczcie. Słodkich wypieków. Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 15 dag masła lub margaryny(...)wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie pysznego cytrynowego ciasta: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i sok z cytryny i dokładnie ucieramy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
IzabelawkuchniPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenyWłaściwie lubię jesień. Najbardziej oczywiście tą kolorową, słoneczną, z chłodnymi już porankami, ale wciąż jeszcze ciepłymi popołudniami, które z przyjemnością … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniW sobotę mieliśmy gości. Mąż zapowiedział, że ciasto kupi w cukierni.Zanim dokończył artykułować myśl głośno, już stałam w kuchni i sprawdzałam w lodówce i w szafkach
bistro mamaTo bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka
bistro mamaTak naprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie rabarbaru i marcepanu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoradaJak uratować zważoną masę do ciasta Jakaś pani niedawno pytała jak uratować zważoną masę do ciasta.Odpowiadam:Jeśli podczas ucierania masy na ciasto, zważy się nam masa to nie panikujmy, taką masę można zawsze uratować.Miskę z masą zważoną wkładamy do kąpieli wodnej tzw: gorącej wody i miksujemy masę na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka i lśniącaZdjęcie przedstawia
Kuchnia DanusiW tym roku lato pożegnałam Lekkim ciastem owocowym z MW (click). Ciasto dobre, choć na kolana mnie nie rzuciło, bo jak każde babkowe ciasto
Mia Cucina Sofietazoltka 60g cukru 30g maki 300ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzki kirschu - mozna pominac 10g masla dodatkowo 400g truskawek 20g cukru 1 lyzka platkow migdalowych wykonanie:Ciasto: Jajko ucieramy z maslem, nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Wszystko dokladnie ze soba laczymy. Ciasto bedzie bardzo lepkie. Przekladamy je na folie spozywcza, zawijamy i odstawiamy do lodowki na 1 godzine.Po
Przysmaki Karolkimojprzepisna.pl | Kanadyjskie z gruszkami Spełnienie wielokrotnych próśb mojego męża. Czekoladowe ciasto z dużą ilością gruszek. Ciasto jest bardzo dobre, szybko się je robi, mój mąż jest nim zachwycony, czego można chcieć więcej ;). Zapraszam na Kanadyjskie z gruszkami. Nie znalazłam żadnego przepisu w internecie na to ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki(...)smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 gr miękkiego masła 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki
moj przepis naciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku(...)misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem z mieszadłem do ucierania, na wysokich obrotach zajęło to ok 15 min. W tym czasie przygotować gruszki i czekoladę. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na pół, następnie każdą połówkę na 4 części
moj przepis nacukru1 i 1/2 łyżki proszku do pieczeniazapach rumowyKrem:2 kostki masła5 jajek1 i 1/4 szkl cukru100 g kakaoPoncz :1 szkl wódki1 i 1/2 szkl wodyzapach rumowycukier do smakuPrzygotowanie :Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy(...)gotowa, odstawiamy masę jajeczną do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i kakao.Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część
charlotte gotujekilka truskawek Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Obie mąki, proszek i cukier wanilinowy mieszamy razem i stopniowo dosypujemy do utartej masy cały czas ucierając. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki (trochę szersza keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchnikiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami :). Gwarantuję, że ten przepis Was nie zawiedzie ;). Ciasto jest puszyste, wilgotne, po prostu pyszne! Pomarańcza wspaniale podkręca jego smak, idealnie komponując się z soczystymi śliwkami i cynamonową kruszonką. U mnie w domu była walka o ostatnie kawałki... ;). Polecam(...)cynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać łyżką, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( ucierać około 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym
Opowieści z piekarnikaserka Bielucha0,5 l śmietany 30%2 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudru6 białek2 łyżki cukru pudru2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i pod koniec dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia. Należy uważać, z ciastem gdyż będzie bardzo
ciastkarnia na kruchym spodzie