swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :) Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka(...)składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę, podobnie jak w przypadku hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek
vegetaniePodstawą ciasta jest delikatny,kakaowy biszkopt,na nim znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą. Ciasto skupia w sobie moje ukochane smaki-słodkość karmelu, słoność krakersów,bitą śmietanę, czekoladę :D Jest rewelacyjne i z całego serca polecam Wam jego upieczenie,zakochacie się :-) SKŁADNIKI - na dużą blaszkę(...)temp.pokojowej ucieramy,i dodajemy po łyżce zimny budyń. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt,wyrównujemy. Na krem wykładamy warstwę słonych krakersów. Na krakersy dajemy masę krówkową,i znów dajemy krakersy. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fixem. Śmietanę wykładamy na krakersy. Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa. Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMiękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder. Cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali (lub kąpieli wodnej). Odstawiamy do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, porcjami dodajemy do utartej masy maślanej. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy esencję rumową i kawową (do smaku), kawę cappuccino (proszek) oraz mielone migdały – mieszamy. Ciasto najwygodniej uformować
mojewypiekiinietylkoproszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie ubite na sztywno białka. Na koniec dodajemy(...)ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Polewą dekorujemy wystudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewypłynne. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę.W drugim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Będą gotowe gdy po odwróceniu miski do góry dnem zostaną na miejscu. Dodajemy je do reszty składników mieszając łyżką. Mikser zniszczyłby ich strukturę, a w konsekwencji ciasto po upieczeniu
Zakręcony Widelecbiszkopt. Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Składniki 6 jajek 6 łyżek cukru 6 płaskich łyżek maki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. 2. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, które stopniowo dodajemy do piany
Wasze PrzepisyJeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty. Forma tortowa średnica 23 cm Składniki: Spód 200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka) 80 g roztopionego masła Masa serowa 4 łyżki wody 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 700 g twarogu (używam półtłusty) 100 g cukru 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)serowa W oddzielnej misce wymieszaj wodę i skrobię ziemniaczaną na gładką masę - odstaw. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. W oddzielnej misce ucieraj ser na gładką masę. Dodaj żółtka oraz cukier puder. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj śmietanę, mleko skondensowane, sok z cytryny i barwnik oraz mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną. Do gotowej
Niezły MłynekJeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty. Forma tortowa średnica 23 cm Składniki: Spód 200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka) 80 g roztopionego masła Masa serowa 4 łyżki wody 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 700 g twarogu (używam półtłusty) 100 g cukru 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)serowa W oddzielnej misce wymieszaj wodę i skrobię ziemniaczaną na gładką masę - odstaw. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. W oddzielnej misce ucieraj ser na gładką masę. Dodaj żółtka oraz cukier puder. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj śmietanę, mleko skondensowane, sok z cytryny i barwnik oraz mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną. Do gotowej
Niezły MłynekBardzo szybkie, proste i ciasto! Może być jedno-porcjowe lub połowa dla przyjaciela! Składniki : 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka nasion Chia 150g (1 opakowanie) serka typu Bieluch 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę
Truskawkowa Fiestacukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sól oraz skórkę z cytryny. Ubijać do połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać całość łyżką. Foremkę tzw. keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około
Walijskie Pichceniedodatek dają nam dobre korzyści. Upiekłam mega zdrowe ciasto z dodatkiem otrąb owsianych. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru brązowego 6 łyżek oleju rzepakowego 1 średni banan 150g (1 paczka) otrębów owsianych 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat
Truskawkowa Fiestaciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM: Mleko gotujmy z kawą. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie wsypujemy przesiane mąki
Ostra na Słodkociasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM: Mleko gotujmy z kawą. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie wsypujemy przesiane mąki
Ostra na Słodkosoli 2-3 łyżki oleju do smażenia Jajka ucieramy z cukrem wanilinowym, dalej ucierając dodajemy porcjami ser. Wsypujemy szczyptę doli i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami mąkę. Powinniśmy otrzymać dosyć zwartą masę, ale nie zbitą. Patelnię smarujemy 1/3 oleju (przy pomocy pędzelka) i smażymy małe placuszki - ciasto wykładamy za pomocą łyżki nawilżonej wodą lekko
peggiwkuchniŻółtka i jajko,oraz cukier,szczypta soli,ucieramy mikserem na puszystą masę, mleko zagrzać ,żeby było ciepłe(nie gorące!),masło roztopić i lekko przestudzić, Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko,mieszamy,dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ,następnie dodajemy roztopiony tłuszcz,pod koniec wyrabiania dodać spirytus,wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk,przykrywamy ściereczką bawełnianą
Swojskie jedzonko