blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej(...)następnie rodrabniamy je przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe i gotujemy przez ok 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy na pół. Smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostałą
Cynamonowe szczęściefont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób(...)łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, utarte jajka, mleko lub piwo, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło
królestwo garówskładniki: 200 g świeżych płatków róży 400 g cukru opcjonalnie: rum, sok z cytryny do smaku wykonanie: Płatki róży przepłukujemy wodą, osuszamy. Umieszczamy w makutrze, dodajemy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 25 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka koniaku 2 paczki herbatników 1 szklanka wiórek kokosowych
kgwjanczewoCiasta drożdżowe przygotowane w domu są bez porównania smaczniejsze niż te zakupione w cukierniach. Może i nie wyglądają tak pięknie, ale mają zdecydowanie lepszy skład i nie znajdziemy w nich żadnych ulepszaczy i spulchniaczy. Chałki lubię od małego. Są takim wspomnieniem, choć właśnie nie pamiętam, by to Mama je piekła. Zazwyczaj chyba gdzieś kupowała. A może to moja pamięć szwankuje(...)studzimy. Mąkę przesiewamy, a żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na jasną masę. Do przesianej mąki dajemy wszystkie składniki- rozczyn drożdżowy, żółtka z cukrem, mleko oraz sól. Wyrabiamy stopniowo dodając tłuszcz. By chałka była naprawdę smaczna, trzeba ją wyrabiać mikserem minimum 5-7 minut, ręcznie- zdecydowanie dłużej. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy na podsypaną mąką
Kuchnia w czekoladzieCIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/:- 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych),- 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba),/Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/- 8 g drożdży- 1/4 szklanki szklanki mleka- 25 g cukru- 2 żółtka(...)gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku do momentu, aż będzie go można rozetrzeć w palcach. Odcedzamy i zostawiamy, aż wystygnie. Następnie (zimny mak) mielimy.2. Ucieramy żółtka z połową cukru i połową wal(in)iowego, do momentu aż znikną kryształki.3. Osobno ucieramy masło z resztą cukru, do białości, na puch.4. Łączymy utarte masy i miksując
Wypisz WymalujDrożdże ucieramy z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około
Rozpustne gotowaniejadłam! Delikatny, lekki, kremowy i w dodatku zwieńczony przepysznym musem owocowym. Obłędny w smaku i bardzo efektowny w wyglądzie. Polecam! Użyłam blaszki wymiarach 32x20cm. Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml(...)Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm ). Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy
Blog z Apetytemciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto , polecam gorąco!!! No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę -2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) -4 serki homogenizowane waniliowe po 200g (najlepiej serki(...)biszkopty i wykładamy nimi dno blaszki. WAŻNE: Przed przygotowaniem masy należy wyjąć z lodówki margarynę, jajko, serki tak by były w temperaturze pokojowej!!! Margarynę, żółtko oraz cukier ucieramy tak by powstała gładka masa. Dodajemy powoli serki homogenizowane, oraz mleko w proszku. Na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną wraz z żelatyną w 1/2 szkl wody. (WYSTUDZONĄ) Żelatynę z kawą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumakowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki i minimalnie go zmodyfikowałam. Gorąco polecam(...)ucierać na gładką masę. Do letniej żelatyny dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać. Wlać żelatynę do masy i krótko zmiksować. 3. Pierwszy biszkopt wysmarować połową dżemu, na dżemie rozprowadzić 2/3 masy waniliowej. Drugi biszkopt również wysmarować dżemem. Ułożyć go na masie dżemem do dołu. Wierzch posmarować resztą masy i posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schłodzić do stężenia
Nastoletnie Wypiekaniewięc i ciasto dla mnie było pyszne. Dodatkowo Marzenka zaprosiła mnie do cotygodniowego wydarzenia na fb "Ciasto na niedzielę" i tak się złożyło, że w tym tygodniu tematem było ciasto z kremem a tu sporo czekoladowego kremu. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)ucierania dodać nutellę oraz 3-4 łyżki alkoholu z moczenia rodzynek. Masa rodzynkowa: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Warstwy ciasta
Ala piecze i gotujeMiękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami
Słodkości i nie tylkoCzekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko(...)średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy dobrze wymieszać. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i całość dobrze miksujemy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek
Plate of Joy