Mogłabym jadać ciasto rabarbarowe na śniadanie, do południowej kawy i popołudniowej herbaty, a jeśliby ktoś pytał to i przed snem, po kryjomu wciągnę chętnie kawałek ;) Rabarbar, inaczej rzewień to warzywo, które jak żadne inne kojarzy mi się z dzieciństwem, z ogródkiem babci, z nielubianym kompotem, ale ciasto z tymi kwaskowatymi łodygami i kruszonką to mój absolutny faworyt. Wersja na mące(...)soli OK 5-6 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki płatków migdałów Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce miksera ucieramy miękkie masło i cukier, kiedy masa podwoi objętość dodajemy jajka, jogurt oraz startą skórkę z cytryny 3. Mąkę migdałową, pszenną, proszek do pieczenia, kardamon i sól mieszamy w misce
Słodki Kompromissito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po łyżce budyń. Pod koniec dodajemy spirytus i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na nasączony biszkopt i równamy wierzch. Masa
Wędrówki po kuchniŚwięta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta. 200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki(...)oleju 1. Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również czekoladę. 2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. 3. Masło ucieramy z cukrem na puch. 4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę. 5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą
Szefowa kuchniPrzygotowanie: Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( można do czekolady dodać trochę mleka) . Wyjęte wcześniej z lodówki masło kroimy w kostkę i ucieramy z połową cukru na puszysty krem wbijając pojedynczo żółtka, a następnie wlewając roztopiona czekoladę. Ubijamy sztywną pianę z białek dodajemy resztę cukru mieszamy i dodajemy do czekoladowego kremu. Dodajemy(...)starannie wymieszamy , by nie było grudek. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką , nagrzewamy piekarnik do temp. 180st.C i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez około 35 minut do 40 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika , zostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy. Nadzienie: do dżemu morelowego dodajemy 2-3 łyżki wody i podgrzewamy
Gorący kąsekPrzepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem. Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)wanilii. Gdy zacznie się gotować wsypujemy dobrze wypłukany ryż i razem gotujemy ok. 40 minut pilnując aby ryż nie przywarł do spodu garnka. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy, a żółtka ucieramy z alkoholem jak kogel – mogel. Po ugotowaniu naszej masy ryżowej wyciągamy z niej łupiny z cytryny i wanilię. Dodajemy rodzynki, ubite białka i masę z żółtek, ścieramy na małych oczkach
Apetyczna babeczkałyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki
vegetanieSKŁADNIKI: • 4 jajka • łyżka cukru • 1 cukier waniliowy • 40 g roztopionego masła • 1 szkl. mleka • 1,5 szkl. mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta sody
KUCHNIA POLSKAszczypta soli Miękkie masło ucieram z ksylitolem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję żółtka cały czas ucierając. Następnie dodaję kaszę mannę i kwaśną śmietanę i całość krótko miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam patelnię i nakładam do jednej łyżce ciasta, smażę, aż placuszki zrobią się rumiane
Słodki sentymentwódki Polewa: 100g czekolady 100ml śmietanki kremówki (lub 80ml mleka) Do dekoracji: Kolorowe cukrowe posypki, kokos lub bakalie Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym(...)cappuccino i cukier, mieszamy by się rozpuściły i zagotowały. Po zagotowaniu wlewamy zawiesinę mleka z budyniem i ciągle mieszając, doprowadzamy do kolejnego zagotowania. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego po łyżce, zimny budyń, stale miksując. Masa jest gotowa, gdy nie ma w niej grudek. Wystudzony biszkopt odrywamy do pergaminu i zwilżamy go około
Smakowy Rajwykładam papierem do pieczenia. Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostaćbez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką.Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanegopiekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach.Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości30-40 cm na pokryty ręcznikiem blat lub podłogę(...)obydwoma rodzajami mąki,a następnie wlewam do wrzącego się mleka i ugotować budyń, energiczniemieszając, aż cała masa zgęstnieje. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.Miękkie masło wraz z dodatkowymi 30g cukru ucieram na białą, puszystą masę.Dodaję następnie stopniowo zimny budyń oraz ajerkoniak, ciągle miksując. polewa czekoladowa błyszcząca:125 g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru pudru3–4 łyżki kakao1 łyżeczka żelatyny2
W kuchni Karmel-itkiCiasto Ferrero Rocher bez pieczenia to przepyszny deser o czekoladowo-orzechowym smaku, a udekorowany pralinkami o tej samej nazwie wygląda obłędnie. Przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia jest dość prosty, więc z jego przygotowaniem powinny sobie poradzić nawet osoby niemające doświadczenia w pieczeniu ciast. Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia smakiem przypomina pralinki o tej samej nazwie. Ten deser składa(...)kremem orzechowym na bazie serka mascarpone i słodkim kajmakiem. Wierzch ciasta Ferrero Rocher jest posypany gorzką czekoladą oraz kakaem. Ten deser musimy przygotować co najmniej dzień wcześniej przed podaniem, aby herbatniki mogły zmięknąć. Ciasto Ferrero Rocher w smaku jest mocno czekoladowe z wyczuwalną nutą orzechów laskowych. Wykonując takie ciasto mamy niemal pewność, że zawsze nam się uda, ponieważ nie musimy
Danka Pichciblogu opóźnienie i brak przepisów na moje świąteczne wypieki. Dziś przedstawiam super smaczne ciasto z musem truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pozostawionym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Na wierzch kładę folię spożywczą, by nie wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam
Ciasteczkowy Potwórsztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Ucierać około 3-4 minuty. Dodać olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec
Zrób to smacznieminut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym aż wystygnie. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Jajka, żółtka i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem i ucieramy kogel - mogel, a następnie podgrzewamy na małym
Czary - gary w kuchni