ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:354/500)

Ciasto biszkoptowe z cappuccino 237

wódki Polewa: 100g czekolady 100ml śmietanki kremówki (lub 80ml mleka) Do dekoracji: Kolorowe cukrowe posypki, kokos lub bakalie Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym(...)cappuccino i   cukier, mieszamy by się rozpuściły i zagotowały. Po zagotowaniu wlewamy zawiesinę mleka z budyniem i ciągle mieszając, doprowadzamy do kolejnego zagotowania. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego po łyżce, zimny budyń, stale miksując. Masa jest gotowa, gdy nie ma w niej grudek. Wystudzony biszkopt odrywamy do pergaminu i zwilżamy go około

Smakowy Raj
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 308

wykładam papierem do pieczenia. Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostaćbez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką.Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanegopiekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach.Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości30-40 cm na pokryty ręcznikiem blat lub podłogę(...)obydwoma rodzajami mąki,a następnie wlewam do wrzącego się mleka i ugotować budyń, energiczniemieszając, aż cała masa zgęstnieje. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.Miękkie masło wraz z dodatkowymi 30g cukru ucieram na białą, puszystą masę.Dodaję następnie stopniowo zimny budyń oraz ajerkoniak, ciągle miksując.  polewa czekoladowa błyszcząca:125 g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru pudru3–4 łyżki kakao1 łyżeczka żelatyny2

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia 30678

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to przepyszny deser o czekoladowo-orzechowym smaku, a udekorowany pralinkami o tej samej nazwie wygląda obłędnie. Przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia jest dość prosty, więc z jego przygotowaniem powinny sobie poradzić nawet osoby niemające doświadczenia w pieczeniu ciast. Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia smakiem przypomina pralinki o tej samej nazwie. Ten deser składa(...)kremem orzechowym na bazie serka mascarpone i słodkim kajmakiem. Wierzch ciasta Ferrero Rocher jest posypany gorzką czekoladą oraz kakaem. Ten deser musimy przygotować co najmniej dzień wcześniej przed podaniem, aby herbatniki mogły zmięknąć. Ciasto Ferrero Rocher w smaku jest mocno czekoladowe z wyczuwalną nutą orzechów laskowych. Wykonując takie ciasto mamy niemal pewność, że zawsze nam się uda, ponieważ nie musimy

Danka Pichci
Cuszima 247

blogu opóźnienie i brak przepisów na moje świąteczne wypieki. Dziś przedstawiam super smaczne ciasto z musem truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pozostawionym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Na wierzch kładę folię spożywczą, by nie wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam

Ciasteczkowy Potwór
BABECZKI CZEKOLADOWE Z BANANAMI 140

sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Ucierać około 3-4 minuty. Dodać olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec

Zrób to smacznie
Tort pomarańczowo - kawowy 156

minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym aż wystygnie. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Jajka, żółtka i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem i ucieramy kogel - mogel, a następnie podgrzewamy na małym

Czary - gary w kuchni
Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym 211

przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem, zakładamy rant formy i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut.  2. Sernik: Miękką margarynę ucieramy wraz z przesianym cukrem pudrem oraz

Kuchnia w czekoladzie
ciasto weselna dama 415

jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z cebulką 181

przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej typ 650, mieszamy,posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.    Ciasto zagniatamy. Nie może się

Maminek kulinarny
Mini Pączki 331

Kiedy w lodówce zalega twaróg a naleśniki sie przejadły wtedy wyobraźnia pracuje ;) Mini pączusie wyszły smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min.Składniki

NaKońcuJęzyka
Babeczki pomarańczowo-marchewkowe z owocami 178

mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce

Mienta blog
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 258

zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i  wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszne muffinki jagodowe 235

muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki. Rada:Można  takie muffinki przygotowac z kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy

Słodkości i nie tylko
Babka limonkowa 206

limonki – szczypta soli Wykonanie: Z limonek otrzeć skórkę (na najdrobniejszych oczkach) i wycisnąć sok (powinno być go ok. 180-200 ml). Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Masło ucierać z cukrem (aż będzie jasne i puszyste) – cukier dodawać stopniowo. Potem dodać po kolei jajka i miksować. Na koniec dodać skórkę z limonki. Dodać sok z limonki i porcjami(...)puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać

Pociąg Do Kuchni
Seromakowiec ze śliwkami 168

gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy!  Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa(...)ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie. Kruche ciasto wyjmujemy

Nie tylko w kuchni