ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:348/500)

46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 192

drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad(...)ucierać je dłużej, jak w bezach. Wciąż miksując, ale na mniejszych obrotach, dodać oranżadę i olej, a następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rolada z bitą śmietaną 179

Już się cieszyłam, że po kusakach będę miała trochę więcej odpoczynku od pieczenia. Jednak moja gromadka ma wielkie wymagania i zostałam zmuszona

Ciasteczkowy Potwór
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 197

ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy

Cynamonowe szczęście
Babka wielkanocna 97

mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu Uwaga: Szklanka 200 ml Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Mikser ustawiam na wolne obroty i dodaję mąkę na zmianę z majonezem(...)najmniejszych obrotach. Wyłączam mikser, dodaję drugą połowę białej i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Foremkę do babki o średnicy 22 cm u góry smaruję tłuszczem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągam

Słodki sentyment
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 99

połączenie słodkiego z kwaśnym. Dzisiaj przepis na właśnie takie ciasto, które jest bardzo puszyste, lekko słodkie, przełamane kwaśnym rabarbarem. Ci którzy chcą uniknąć dodatkowych kalorii mogą zrezygnować z dodania kruszonki. Zapraszam po drugi przepis na ciasto z rabarbarem . :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki Składniki na ciasto: 250 g masła 5 żółtek 2 łyżki oleju(...)rabarbaru Instrukcje Masło na kruszonkę siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Masło ucieramy ze śmietaną i olejem, dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Budyń, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do utartej masy

To co lubię - gotuję i polecam
ciasto maxi king :-) 182

jest bez pieczenia, składa się z warstwy herbatników, oraz krakersów. Przełożone jest pyszną masą zrobioną na bazie mleka w proszku, i dodatkowo znajduje się jeszcze jedna warstwa masy krówkowej. Ciasto posypane jest orzeszkami i polane polewą czekoladową. Jest niezwykle pyszne. Polecam No to zaczynamy: SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blachę -1 opakowanie herbatników maślanych 400g -1/2 opakowania słonych(...)pół kostki margaryny i wszystko roztapiamy i mieszamy. Gdy mleko wraz z cukrami ostygnie, rozpoczynamy przygotowanie masy mlecznej. Do miski dajemy 1,5 kostki margaryny w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy na gładką , pulchną masę.  następnie dodajemy powolutku ostudzone mleko.  Nic się nie martwcie jeśli pod koniec dodawania mleka masa będzie wyglądać "dziwnie", po dodaniu mleka w proszku będzie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto milky way 797

mleko w proszku. Ucierać aż powstanie gładki krem. Gotowy, ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Przełożyć je kremem. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto

na moim stole...
Ciasto z burakiem cukrowym i bakaliami. 130

Kiedyś przeglądałam strony kulinarne i natrafiłam na przepis na ciasto z burakiem cukrowym. Produkt już zapomniany ale jak najbardziej "zjadliwy". Ostatnio w moje ręce wpadło to warzywo więc nie mogłam się powstrzymać i go wykorzystać. Przepis jest lekko zmodyfikowany a pochodzi ze strony Karola Okrasy. A zatem zapraszam!  Składniki; 1 większy burak cukrowy ( 35 dag) 4 jajka  4 łyżki(...)Skworcu Przygotowanie; Buraka dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, możemy też upiec w piekarniku. Następnie obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na białą masę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy starte buraki. Mieszamy łyżką. Dodajemy imbir, kardamon, miód a także olej. Mieszamy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru

Radość kipiąca uśmiechem.
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 100

Mojprzepisna.pl | Ciasto parzone inaczej ptysiowe to chyba najprostsze ciasto na świecie. Nie musicie zbytnio miksować, schładzać, nie musicie się starać i tak wam wyjdzie. Nawet początkująca piekareczka da radę. Inspiracja na ciasto i krem z blogu mojewypieki.com. Składniki na około 20 dużych eklerków : Ciasto parzone: 1 szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże(...)mocy palnika, do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dna i boków garnka, 2-3 minuty. Gotowe ciasto będzie błyszczące. Ciasto przełożyć do misy miksera i ostudzić – misę z ciastem umieścić w większej, wypełnionej lodowatą wodą. Do zimnego ciasta, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego

moj przepis na
Sernikowe ptysie 136

Parzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców.  Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru(...)kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną

Słodki Zakątek
Ciasto bananowo-gryczane 181

Banalne ciasto dla laika, który kompletnie nie umie gotować. Przygotowuje się je błyskawicznie, a znika jeszcze szybciej! Składniki: 2 jaja 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju koksowego 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 duży banan 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej kokosowy i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę

Truskawkowa Fiesta
Babeczki ze śliwkami 171

miękkie masło (temperatura pokojowa), i cały czas ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. 2. Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. 3. Każdą foremkę do babeczki wyłożyć papilotkami, następnie do każdej papilotki włożyć po 1-2 łyżki ciasta i ułożyć na wierzchu połówkę śliwki. 4. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis na sernik czekoladowy 210

już gładka dodawać po łyżce sera i ucierać, dodać budyń- utrzeć Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem, ewentualnie dno wyłożyć ciastkami Piec ok. godziny w temp. 180 *C, u mnie w foremce w kształcie serca. Wymiary 21 cm dł. i 20 cm szer. Zrobienie sernika jest proste, a ciasto smaczne. Na pewno polubicie... Polałam gotową polewą czekoladową

Proste Potrawy
Sernik wysokich lotów 220

jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie

MamaOskarka
Babka cytrynowa z matcha 187

jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy kolor ciasta uzyskacie. Moje niestety wyszło nieco mdłe, ale w smaku rewelacja :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 140 g cukru trzcinowego kopiasta łyżka herbaty matcha 4 jajka sok z połowy dużej cytryny łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem, żółtkami, sokiem i skórką z cytryny

Mienta blog