ostatnie, samotne opakowanie chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością. Osobiście za tym przysmakiem w jego oryginalnej postaci nie przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać go w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga na Babkę z chałwą i postanowiłam patent wypróbować. Przepis spełnił moje najśmielsze oczekiwania! Babka wyszła bajecznie smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę(...)natłuszczenia foremek Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie co prawda zawsze brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem po prostu do momentu, gdy cukier się mniej więcej rozetrze z margaryną i całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Chałwę rozdrobnić palcami, dodać do utartej masy i zmiksować. Żółtka
Grunt to przepis!nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 25-30 minut , do uzyskania złotego koloru.W trakcie pieczenia ciasto rośnie i idzie do góry – te nierówności należy przekłuwać nożem , tak by ciasto nie urosło do góry ( ma być wypieczone , ale raczej płaskie ).Upieczone odstawiamy do przestudzenia na kratkę.MASA BUDYNIOWA:W garnku gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem.Po zagotowaniu dolewamy do niego(...)cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się ” skorupa ” na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.CAŁOŚĆ :Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).Delikatnie zalewamy masą budyniową
Ostra na Słodkopoprosiła mnie o przygotowanie na jej imieniny 2 ciast do poczęstowania w pracy. Przygotowałam taką szarlotkę królewską z pianą oraz ciasto mandarynkowe. Oba zrobiły furorę, a ja jeszcze kilkukrotnie później przygotowałam ten przepis. Nigdy jednak nie było okazji go spisać. Aż do teraz! Mam dla Was przepis na fantastyczne, orzeźwiające ciasto mandarynkowe z pianką, na biszkopcie. Łatwe do zrobienia! Szybkie(...)termoobiegu. Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ). Dodajemy po jednym żółtku ( cały czas ucieramy ). Wsypujemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ). Przekładamy na blachę. Pieczemy do suchego patyczka ( ok. 20-25 minut ). Studzimy
Ostra na Słodkołyżeczki proszku do pieczenia esencja waniliowa lub cukier waniliowy szczypta soli 150 g czekolady dość drobno posiekanej: 100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady białej Miękkie masło ucieramy mikserem lub pałką na puch, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)wolnych obrotach lub mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta za pomocą dwóch łyżek stołowych lub gałkownicy formujemy kulki o średnicy ok. 3 - 4 cm i układamy je na blasze (lekko rozpłaszczamy). Między kulkami trzeba zostawić duże odstępy ponieważ po upieczeniu
KorniszonkiWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę(...)gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia. Studzimy. Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę herbatników
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki. Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka. W osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerze. Truskawki ucieramy lub mielimy
Kulinarne Fantazje Marioliprzekładamy miękkie masło, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Wędrówki po kuchnisztywną pianę. Żółtka ucierać mikserem dodając stopniowo cukier. Do żółtek przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać roztopioną margarynę (schłodzoną) i olejek waniliowy. Wszystko wymieszać mikserem. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Odlać do osobnej miski 1/4 ciasta i wymieszać
Zrób to smacznieproszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Miksujemy 2 minuty po czym dodajemy sok pomarańczowy i suche składniki. Na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
KuchcikoweLovemnie od miksera) przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem, na średnich obrotach, przez około 3 minuty. Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej
Gospodyni Miejskaużyłam tych tańszych ) Wykonanie : Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym - ja użyłam prawdziwego cukru z wanilią (można miksować). Następnie dodajemy jajo i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą. Następnie wsypujemy ją stopniowo do masła z cukrem i jajkiem. Można miksować albo jak kto woli, można wyrabiać ciasto ręcznie. Gotową masę dajemy do zamrażalki na okres około
W Moim Magicznym Domubabeczek smarujemy tłuszczem , każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym ,dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości,ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem
Bajeczna Kuchniawyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy na pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Serek Almette z Jagodą i Maliną ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy
Lili w kuchniwymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się
RAROSSA