Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania(...)łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Szczypta soli Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku oraz ekstrakt z wanilii. Przełączamy mikser na najmniejsze obroty. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem
Kolizje SmakówMnóstwo w nim bakali i pyszny krem. Ciasto możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki:Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich(...)białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Dodać pokrojoną czekoladę i prince polo, wymieszać. Na koniec wlać spirytus i ponownie wymieszać.Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki
Ala piecze i gotujenatknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki(...)Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy
Cynamonowe szczęściesiostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu(...)sody Ok. 40g przyprawy do piernika Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc. Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły. Margarynę dobrze ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką
Smakowy Rajwysokiej misce ucieraj robotem na wysokich obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody zmiksuj blenderem. Do jagód dodaj, spienione mleko, wymieszaj delikatnie, dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem
SMYKWKUCHNICiasto Karnawałowa Krówka Koniecznie musicie wypróbować, ciasto jest pyszne samo rozpływa się w ustach. Forma 24 cm X 24 cm 40 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: · 3 ½ szk. mleka · 2 opakowania budyniu waniliowego 40 g · 6 łyżek cukru(...)Trzy szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki rozrabiamy budyń z cukrem, następnie wlewamy do gotującego mleka, wsypujemy galaretki i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. 2. Margarynę ucieramy mikserem dodając stopniowo wystudzony budyń. 3. Na dnie Tortownicy układamy namoczone w mleku herbatniki. 4. Ciastka smarujemy cienko masą krówkową i wykładamy połowę masy budyniowej
Kulinarna Chwilaszarlotka zapytacie? Bo szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry pomysł! Spód i wierzch ciasta to mieszanina mąki i grubo mielonych orzechów laskowych z odrobiną masła i cukru, a między nimi warstwa jabłek z cynamonem. Mimo małej ilości cukru (4 łyżki na całe ciasto) szarlotka jest słodka i zaspokoi ochotę na małe co nieco nie jednego łasucha(...)łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i ucieramy palcami aż powstanie kruszonka. Miskę z kruszonką wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cynamonem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
Smakowity Blog KulinarnyKeks to bardzo tradycyjne ciasto, które swoją historią sięga starożytnego Rzymu. Przez lata przepisy oczywiście zmieniano i modyfikowano, dostosowując do panujących warunków i dostępnych składników. W tej chwili jest to przeważnie ciasto biszkoptowe lub babkowe z mieszanką bakalii, pieczone w prostokątnej wąskiej formie keksówce. Można je dodatkowo polać lukrem. Przyznam się szczerze, że keksa piekłam pierwszy raz, nie licząc jakiegoś(...)Bakalie przesypałam do miski i wymieszałam z około 2 łyżkami mąki pszennej tortowej, Żółtka oddzieliłam od białek. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i zaczęłam ucierać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania do masła dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam
Waniliowe Improwizacjesprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i układamy na durszlaku lub sicie, by ociekły z nadmiaru płynu. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem(...)wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy i ewentualnie dekorujemy posypkami lub kokosem. Sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu, by polewa stwardniała. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site
Smakowy Rajplastyczne, choć wilgotna. Z łatwością ulepicie z niej kulki, które dobrze jest wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Jeśli chcecie cieszyć się ciepłymi ciasteczkami codziennie, przygotujcie większą porcję ciasta, uformujcie kulki i umieście w zamykanym pojemniku. Do czasu użycia przechowujcie w lodówce i sukcesywnie wyciągajcie i pieczcie, taką ilość ciastek, na jaką w danej chwili macie ochotę. SKŁADNIKI(...)wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy miękkie masło z dwoma rodzajami cukru, aż zrobi się jasne i puszyste (około 7-10 minut). Cały czas miksując, dodajemy jajko, a gdy połączy się z masą, zmniejszamy obroty
cool and mintykilkakrotnie mieszamy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy do połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy. Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy
Gotowanie moimi oczamitłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego mleka Drożdże rosną w ciepłym miejscu, a my ucieramy jajka z pozostałym cukrem pudrem (ja ustawiłam metalową miskę nad garnuszkiem z gotującą wodą- zrobiłam łaźnię wodną, uważac, by masa jajeczna nie była zbyt gorąca) - jajka lepiej i szybciej(...)łaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą na drobnych oczkach i ponownie wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest
Proste Potrawybułka tarta Przygotowanie: żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą, dodajemy do utartych żółtek i mieszamy. Dodajemy mąkę, pozostały cukier, migdały, skórkę z cytryny, cynamon, przyprawę do piernika, czekoladę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszamy na gładką masę i ciastem napełniamy keksówkę, wcześniej posmarowaną masłem
Niezły MłynekWłaściwie, od tego ciasta powinnam zacząć przygotowania do tegorocznej Wielkanocy :-). Tradycyjne angielskie ciasto wielkanocne – Simnel Cake. Bogate w kandyzowane i suszone owoce, przypominające Christmas Cake, lecz lżejsze. Pieczone z masą marcepanową i marcepanem udekorowane. 12 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 12 apostołów, z pominięciem Judasza. Warto upiec już dzisiaj! Ciasto to, jak keks, owinięte w pergamin(...)wbijać jajka, ucierać do połączenia po każdym dodaniu. Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać
Gotowanie-uk