ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:343/500)

WISIENKA BEZ PIECZENIA 220

Ciasto bez pieczenia z wiśniowym dżemem oraz kremem kokosowym. Idealne na szybkie małe co nie co do kawki. A co najważniejsze, przepyszne połączenie smaków. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM: KREM: 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 20 dag kokosów ORAZ: 0,5 opakowania kakaowych herbatników (z dużej paczki) 0,5 opakowania(...)posypania KREM: Masło wyciągamy z lodówki. Mleko gotujemy razem z cukrem, wiórkami i kaszą manną do momentu aż zgęstnieje. Przekładamy na płaski talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kokosów. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE: Herbatniki układamy w formie lub rancie, można wyłożyć spód papierem lub folią. Nasączamy kawą. Smarujemy większą połową dżemu oraz większą połową kremu

Pani na deser
Tort Chałwowe-Karmelove 163

ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu

Kuba Gotuje
Tort Chałwowe-Karmelove 152

ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu

Kuba Gotuje
Ciasto słonecznikowe 346

około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę(...)Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie grudek. Do gotowego kremu dodajemy zimny prażony słonecznik i dobrze mieszamy razem łyżką lub szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto

Smakowy Raj
Pawi ogon 255

ciasto pracochłonne i bardzo efektowne. Znajdziecie w nim miodowe placki, kruche roladki z dżemem, krem waniliowy i masę jabłkową. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, dlatego jeśli chcecie zaskoczyć gości polecam Wam poświęcić trochę czasu.  Beza: 3 białka 1/ 3 szklanki cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie(...)łyżeczka sody oczyszczonej Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy  na 2 równe części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35,5 cm) . Na jeden placek wykładamy bezę. Pieczemy w180 st. C do zrumienienia, ciasto bez bezy ok 10 minut, a ciasto z bezą ok. 20 minut. Ciasto na rolady: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej

Cynamonowe szczęście
,,Chatka Baby Jagi’’ 756

Chatka Baby Jagi, zwana również przez niektórych ,,Chatką Puchatka’’, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa(...)Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, studzimy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki Naturalnie owocowe, mieszamy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 . Do mniejszej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden

Podróż w kulinaria
Bananowa delicja- bez pieczenia 4080

Lubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe(...)szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu. 3. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem w makutrze bądź mikserem. Dodajemy po odrobinie przestudzony budyń, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Obieramy banany i kroimy w plasterki ok 0.5cm. 4. Krem

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Pawi ogon 196

śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto  układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste.  Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość(...)powstały grudki. Budyń gotujemy 3 min. Następnie budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę.  W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady.  Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach

kulinarne odsłony pati
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 275

Składniki:  ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)wanilii 0,5 kubka adwokatu 1 budyń waniliowy 5 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się

Luźna Kuchnia
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 226

swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka(...)składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę, podobnie jak w przypadku hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek

vegetanie
Ciasto balowe-z krakersami,masą krówkową,kremem i śmietaną-wspaniałe 668

Podstawą ciasta jest delikatny,kakaowy biszkopt,na nim znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą. Ciasto skupia w sobie moje ukochane smaki-słodkość karmelu, słoność krakersów,bitą śmietanę, czekoladę :D Jest rewelacyjne i z całego serca polecam Wam jego upieczenie,zakochacie się :-) SKŁADNIKI - na dużą blaszkę(...)temp.pokojowej ucieramy,i dodajemy po łyżce zimny budyń. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt,wyrównujemy. Na krem wykładamy warstwę słonych krakersów. Na krakersy dajemy masę krówkową,i znów dajemy krakersy. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fixem. Śmietanę wykładamy na krakersy.  Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa. Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Torcik migdałowo pistacjowy 397

Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder. Cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali (lub kąpieli wodnej). Odstawiamy do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, porcjami dodajemy do utartej masy maślanej. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy esencję rumową i kawową (do smaku), kawę cappuccino (proszek) oraz mielone migdały – mieszamy. Ciasto najwygodniej uformować

mojewypiekiinietylko
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 206

proszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE:  Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie ubite na sztywno białka. Na koniec dodajemy(...)ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.  Polewą dekorujemy wystudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami. SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Różany podwieczorek, czyli babka piaskowa z konfiturą różaną 193

płynne. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę.W drugim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Będą gotowe gdy po odwróceniu miski do góry dnem zostaną na miejscu. Dodajemy je do reszty składników mieszając łyżką. Mikser zniszczyłby ich strukturę, a w konsekwencji ciasto po upieczeniu

Zakręcony Widelec
Klasyczny biszkopt 108

biszkopt. Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Składniki 6 jajek 6 łyżek cukru 6 płaskich łyżek maki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. 2. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, które stopniowo dodajemy do piany

Wasze Przepisy