ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:347/500)

Piernikowo-serowa zebra 69

Magda Pachnące piernikiem ciasto jest zawsze mile widzianym dodatkiem do gorącej kawy. Takie zwykłe, piernikowe ciasto można ciekawie urozmaicić dodając do niego gorącego espresso – świetnie podkręci smak przypraw, a także przeplatając go kleksami z kremowego serka. Niewielkie patenty, a dobrze znane, może już lekko nudzące się piernikowe ciasto, dostanie zupełnie nowego wyrazu. Składniki (na formę o bokach około 23x23cm(...)Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Do małej miseczki przekładamy kremowy serek, dodajemy do niego jajko, cukier, sok z cytryny, mąkę oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy wszystko razem łyżką do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.   Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek, sodę, sól, przyprawę piernikową oraz cynamon. Odstawiamy.   Do dużej miski wlewamy

Smaczna Strona
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 203

płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku, w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę(...)masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem i orzechami ciasto...smacznego Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: /źródło "Kuchnia

Anioły w kuchni
Kostka orzechowo kajmakowa z kremem kawowym 69

kajmak, orzechy i kawa. Mogliście już widzieć to ciasto, bo robiłam je wcześniej w postaci tortu, postanowiłam jej jednak upiec w blaszce i nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, bo zdecydowanie ilość cukru była zbyt duża. Przyznam, że trzeba się trochę napracować, ale naprawdę warto, bo ciasto smakuje po prostu obłędnie.  Ciasto czekoladowe: 1 szklanka cukru 6 jaj 6 łyżek mąki(...)ucieramy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem

Cynamonowe szczęście
Babka pomarańczowo-czekoladowa 186

miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika

My simple kitchen
Babka cytrynowa :) 206

którą najchętniej zjadłabym sama ;)Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka cukru4 jajka1/2 szklanka oleju2 łyżeczki proszku do pieczeniaSok z 1 cytrynyLukier:1 szklanka cukruSok z 0,5 cytrynyJajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem (zapobiegniemy "eksplozji" mąki na całą kuchnię), dodajemy proszek, olej oraz na koniec dodajemy(...)wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :) Dodaję do akcji

Emcia Pichci
Petit fours 80

pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1)  i piec około 15 minut w temp. 200ºC (grzanie góra-dół). Ciasto nie może zacząć się rumienić, ponieważ w tych miejscach, gdzie się przypiecze za mocno - będzie się kruszyć. Gdy ciasto wystygnie - pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości(...)lodówki na 1 godzinę.  Po tym czasie, ciasto delikatnie pokroić w niewielkie kwadraciki o wymiarze około 3 x 3 cm  (fot.5) . Ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki. Teraz czas na krem maślany. Będzie on nam służył jako izolator i masa wygładzająca. Masło przełożyć do miski i ucierać je za pomocą miksera, przez 6 – 10 minut na średnich

Świat Ciasta
Torcik brownie z malinami 149

biszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego   serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin.  Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast.  Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam   pyszne ciasto na różne okazje. Pasują(...)masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać.   Pieczemy  w temp 170*c przez minimum  1 godzinę.   Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym   patyczkiem , gdyby było jeszcze płynne piec jeszcze parę minut. Studzić w piekarniku

Wanilia i Kardamon
Babka drożdżowa z czekoladą 107

wyrośnięcia na ok 10 minut. Żółtka i jajo ucieramy z cukrem oraz aromatem cytrynowym na puszystą, jasną masę. Ciągle mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem

Słodki Zakątek
Pieguski z polentą 142

żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać -  sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika

Cooking Monster
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 190

wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać

Ostra na Słodko
Kolorowa babka kisielowa 916

zaczynamy dodawać żółtka (jedno po drugim). Po każdym dodaniu ucieramy przez ok. 10 sekund na niskich obrotach (do połączenia). W dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części

MyCookBook.pl
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 131

ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe bułeczki można polać lukrem ( do 150g cukru pudru dodajemy 3 łyżki wody i ucieramy aż powstanie gęsty lepki lukier

Bon appetit mon amie
Tort miodowo - orzechowy 220

dłońmi i na koniec wygładzić ciasto wodą. Wylepiamy dokładnie, ciasto ma być bardzo cienkie, więc jest to trochę mozolna praca. Gotowy spód wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut, i tak postępujemy z pozostałymi blatami.  Gdy mamy gotowe 6 blatów, robimy krem. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie

Piekę, bo lubię
Zwykłe bułki pszenne 134

szklanki mąki pszennej 480 -2 łyżki oleju Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy

Maminek kulinarny
Ciastka przekładane masą chałwową 167

lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min. W między czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę.  Na koniec alkohol

W kuchennym oknie Ewy