Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty. Forma tortowa średnica 23 cm Składniki: Spód 200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka) 80 g roztopionego masła Masa serowa 4 łyżki wody 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 700 g twarogu (używam półtłusty) 100 g cukru 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)serowa W oddzielnej misce wymieszaj wodę i skrobię ziemniaczaną na gładką masę - odstaw. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. W oddzielnej misce ucieraj ser na gładką masę. Dodaj żółtka oraz cukier puder. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj śmietanę, mleko skondensowane, sok z cytryny i barwnik oraz mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną. Do gotowej
Niezły MłynekJeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty. Forma tortowa średnica 23 cm Składniki: Spód 200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka) 80 g roztopionego masła Masa serowa 4 łyżki wody 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 700 g twarogu (używam półtłusty) 100 g cukru 400 g mleka skondensowanego słodzonego(...)serowa W oddzielnej misce wymieszaj wodę i skrobię ziemniaczaną na gładką masę - odstaw. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. W oddzielnej misce ucieraj ser na gładką masę. Dodaj żółtka oraz cukier puder. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj śmietanę, mleko skondensowane, sok z cytryny i barwnik oraz mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną. Do gotowej
Niezły MłynekBardzo szybkie, proste i ciasto! Może być jedno-porcjowe lub połowa dla przyjaciela! Składniki : 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka nasion Chia 150g (1 opakowanie) serka typu Bieluch 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę
Truskawkowa Fiestacukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sól oraz skórkę z cytryny. Ubijać do połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać całość łyżką. Foremkę tzw. keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około
Walijskie Pichceniedodatek dają nam dobre korzyści. Upiekłam mega zdrowe ciasto z dodatkiem otrąb owsianych. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru brązowego 6 łyżek oleju rzepakowego 1 średni banan 150g (1 paczka) otrębów owsianych 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat
Truskawkowa Fiestaciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM: Mleko gotujmy z kawą. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie wsypujemy przesiane mąki
Ostra na Słodkociasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM: Mleko gotujmy z kawą. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie wsypujemy przesiane mąki
Ostra na Słodkosoli 2-3 łyżki oleju do smażenia Jajka ucieramy z cukrem wanilinowym, dalej ucierając dodajemy porcjami ser. Wsypujemy szczyptę doli i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami mąkę. Powinniśmy otrzymać dosyć zwartą masę, ale nie zbitą. Patelnię smarujemy 1/3 oleju (przy pomocy pędzelka) i smażymy małe placuszki - ciasto wykładamy za pomocą łyżki nawilżonej wodą lekko
peggiwkuchniŻółtka i jajko,oraz cukier,szczypta soli,ucieramy mikserem na puszystą masę, mleko zagrzać ,żeby było ciepłe(nie gorące!),masło roztopić i lekko przestudzić, Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko,mieszamy,dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ,następnie dodajemy roztopiony tłuszcz,pod koniec wyrabiania dodać spirytus,wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk,przykrywamy ściereczką bawełnianą
Swojskie jedzonkoskładniki: 200 g chałwy (ja użyłam chałwy domowej roboty przepis tutaj ) 200 g miękkiego masła 1 opakowanie wafli (5 listków) wykonanie: Masło ucieramy na puch. Chałwę
Domowy Smak Jedzeniajednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi
Marder&Marder Manufacturekoniec dodając serek mascarpone. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyamnie ok 150 g) Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i stopniowo, przesianą wcześniej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Całość miksujemy. Po połączeniu składników formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1h. Po schłodzeniu odrywamy z ciasta niewielkie kulki, spłaszczamy dłonią i wciskamy w każde
Walijskie Pichceniemieszamy mąkę, sól, cynamon i sodę. W makutrze ucieramy jajka z cukrem i olejem do otrzymania gładkiej masy. Do masy jajkowej dodajemy puree z dyni i mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy
les mirabellesmielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej
noteskulinarnyfiga