ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:335/500)

Murzynek z cukinią 145

brownie i klasycznego murzynka o kawowym aromacie jednak o niebo lepsze. Sekretem tego ciasta jest ubicie miękkiego masła na puch, nie ma opcji by nie wyszło.Jest moim ulubionym ciastem zaraz po „Czarnym lesie” Polecam nawet dla tych którzy  na co dzień nie lubią cukinii. Podałam go z filiżanką ulubionej  herbaty owocowej Richmont Składniki: keksówka o wym 12/39(...)pokojowej ucieram z pudrem i cukrem z wanilią na puch, cały czas miksując wbijam po jednym jajku, drugie dodaję do masy dopiero gdy pierwsze się połączy. Wlewam cienkim strumieniem olej. Do puszystej masy dodaję stopniowo na przemian mąkę ze śmietaną mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką ręcznie, dodaję startą cukinię –ze skórką, mieszam.  Tak przygotowane ciasto wykładam

Wanilia i Kardamon
Sernik ze skrórką pomarańczową 172

Świąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę zachowuj(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżka aromatu pomarańczowego 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej mieszanki owocowej  1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1. Twaróg mielimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Po kolei wbijamy jajka nadal miksując. Dodajemy twaróg, mąkę, aromat i skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.  2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy

Szefowa kuchni
Przepis na tiramisu 130

słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając(...)górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty

Miód i pieprz
domowe pierniczki norymberskie vel pierniki Elizy 257

łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo: 2 opakowania okrągłych opłatków (np. Śląskie Oblaty) lukier czekolada wykonanie: Masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem mleka. Wymieszane składniki stopniowo naprzemiennie z mlekiem dodajemy do masy jajecznej, mieszamy(...)opłatków wycinamy kółka o średnicy 6 cm (z jednego opłatka wychodzi 4 kółka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. (Wyszło

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowiec na orzechach 141

wodnej, ostudzić Orzechy zmielić Żółtka utrzeć z cukrem na puch Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę i wsypać kawę - dokładnie połączyć Wsypywać partiami zmielone orzechy, ucierać, dołożyć osączone rodzynki i resztę bakalii - i w tym momencie ucierałam masę łyżką drewnianą, bo masa jest dość ciężka  Ubić białka na sztywną pianę i dodać ją ostrożnie do całości, wrabiać łyżką drewnianą. Polewa(...)śmietany 30%             czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, dodać masło i śmietanę, wszystko               razem dokładnie wymieszać, polać ciasto. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Poradnika domowego. W smaku przypomina brownie

Proste Potrawy
Ciasto dyniowe z żurawiną 136

cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz. Składniki:200 g masła200 g cukru5 jajek3 łyżeczki proszku do pieczeniaduża garść orzechów włoskich200 g musu z dynimus z 1 jabłka350 g mąki½ szklanki świeżej żurawinySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.Dyni(...)pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mini ptysie z kremem śmietanowym i czekoladowym 117

Cześć Wam! Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka cukru pudru Samo przygotowanie kremu to nic trudnego. Mleko trzeba zagotować z nasionkami wanilii i przeciętymi laskami. W misce ucieramy cukier z żółtkami na gładki kogel mogel, dodajemy do niego mąkę i cukier puder a następnie powoli zalewamy zawartość miski gorącym mlekiem z dodatkiem wanilii energicznie mieszając, gdy wszystko się

Kuba Gotuje
Odwrócone ciasto z rabarbarem 126

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam u Izy . Obowiązkowe w sezonie rabarbarowym.  Ciasto: 110 g masła 2 duże jajka 1 szklanka drobnego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny 2 łyżka soku z cytryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 3/4 szklanki cukru(...)masła do wyłożenia dna Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników. Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić

Czerwień i błękit
BŁYSKAWICZNE I PYSZNE JAGODZIANKI 82

jagody) warto pokusić się o przygotowanie tych jagodzianek, tym bardziej, że długo zachowują świeżość. Nawet po 2-3 dniach są jeszcze pyszne i wilgotne 😋😋😋 W zależności od wielkości dzielimy ciasto na 9 dużych bułek lub 12 mniejszych, ja przynajmniej tak dotychczas piekłam. Bazowałam na moich wcześniejszych jagodziankach Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ450 lub typ700  (lub pszennej typ450) - 65g masła(...)łyżeczki jogurtu lub kefiru dodatkowo: - borówki lub jagody - olej do posmarowania dłoni przy formowaniu bułek Drożdże rozkruszamy do misy miksera, dodajemy cukier (ksylitol), szczyptę soli oraz żółtka i ucieramy na gładką masę. W kubeczku podgrzewamy mleko (ok.200ml) i masło, doprowadzamy prawie do wrzenia. Zestawiamy  z palnika, dodajemy pozostałe mleko, olej oraz jogurt lub kefir (ja daję kefir) i mieszamy

Smaczne Zdrowe
Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką. 185

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto. Kto chętny to poczęstuję kawałeczkiem i nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a  dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki(...)wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie

Izabelawkuchni
Carmel Tower Brownie II 215

koniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut. Przygotowujemy krem. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy(...)karmelem  miksujemy na gładką masę. Orzechy przeznaczone na krem wkładamy do worka i rozbijamy dość drobno za pomocą tłuczka. Do masy dodajemy ser mascarpone, czekoladę oraz orzechy. Ucieramy na gładki krem. Możemy na sam koniec dodać jeszcze garść płatków corn flakes aby krem miał bardziej chrupiącą konsystencję. Krem chłodzimy w lodówce przez około 30-40 minut. Przygotowujemy

Mania Gotowania
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 135

stopniowo wlewam do połączonych już składników. Następnie wyrabiam kilka minut, do uzyskania jednolitej, elastycznej masy lekko odchodzącej od dłoni lub łopatek robota, jeżeli wyrabia się mechanicznie. Teraz wyrobione ciasto powinno odpocząć i urosnąć, potrwa to około 1,5 godziny. Przykrywam je ściereczką i odstawiam w miejsce bez przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową(...)łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich na masę owocową - 250-280g konfitur lub dżemu o wyrazistym kolorze, lekko kwaskowych np. z wiśni   Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej. Mak zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam.      Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam.    Ubijam

I tu będę miała takie te
Sernik po kapitańsku 164

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem(...)sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy  twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy

VioletoweKucharzenie
Pyszne ciasto tiramisu na Dzień Matki 612

przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki(...)kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się

Domowy Smak Jedzenia
Babka czekoladowa z pomarańczą. 77

cukrem i cukrem waniliowym.   Dodać jajka i ucierać jeszcze kilka minut. Następnie wsypać mąkę,  proszek do pieczenia i kakao. Wlać sok z pomarańczy.  Ponownie utrzeć do połączenia składników.  Na koniec dodać otartą skórkę pomarańczową i pokrojoną drobno czekoladę.  Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec

Agusiowe smakołyki
Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy 341

szklanki mleka w proszku pełnego LUKIER -sok z cytryny -cukier puder DODATKOWO -płatki migdałowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto.  Wałkujemy i dajemy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni. Wyciągamy z piekarnika. MASA SEROWA Do miski dajemy ser, żółtka. Białka ubijamy na sztywną(...)luźna, lejąca, ale taka ma być :) Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Sernik piękne podrośnie. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut, Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik. Płatki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkoptowe babeczki gniazdka z czekoladowymi jajeczkami 136

Przesiane mąki dodajemy w 3 partiach do ciasta i miksujemy do połączenia. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeni wykładamy na kratkę do ostygnięcia.   Gdy babeczki ostygną, robimy krem – do miski wkładamy masło i zaczynamy ucierać mikserem na puszysty krem. W czasie miksowania, dodajemy

Smaczna Strona
Bezglutenowe piernikowe brownie z quinoą i mandarynką 203

białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem i miodem, aż cukier dobrze się rozpuści. Do masy z żółtek dodajemy quinoę, a następnie mieszamy ją z roztopioną czekoladą z przyprawą i skórka pomarańczową. Następnie mieszamy to z ubitymi białkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę (o średnicy 18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia

Quinoa Raz!
najsmaczniejszy sernik z mlekiem z puszki... 857

masę w trakcie ucierania wsypać wszystkie budynie i wymieszać w trakcie ucierania wlewać mleko z puszki na koniec wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica 28 cm na tę ilość ciasta, na dno dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 151

Ciasto ze śliwkami czas upiec:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka. Dodajemy do masy

Anioły w kuchni
Ciasteczka z masłem orzechowym i M&M's 128

cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem

Mania Wypiekania
Babka cytrynowa z makiem + film 184

posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem

Smakowite Dania
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 144

cukrem na puszystą, jasną masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Gdy masa będzie jednolita, dosypujemy do niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami).Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie

Słodkie Przyjemności
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 175

wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając

Smakowity Blog Kulinarny
Większa sprawa - tort 161

cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko ładnie się scali.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z truskawkami 174

cukier puder do posypania, Wykonanie; Truskawki opłukamy i usuwamy szypułki.Tłuszcz ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki

Anioły w kuchni
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 259

migdałów (ok. 2 garści) 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ucieramy z cukrem. 3. Do jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty

kuchnia do kwadratu