różana do przełożenia ciasteczek Wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ugniatania. Chłodzimy w lodówce min. 30 min, a następnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy okrągłe kółeczka. Z białka i cukru pudru ucieramy lukier. Smarujemy cieniutką warstwą każde kółeczko i układamy na blasze wyłożonej papierem
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki zielonej herbaty Wykonanie ciasta: Zaparzamy zieloną herbatę i odstawiamy ją do ostygnięcia - wystarczy pół szklanki. Myjemy i obieramy mandarynki. Miksujemy na mus mandarynkowy (jeśli trafimy na mandarynki z dużą ilością pestek staramy się je wyciągnąć). Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem
Mania Wypiekaniamożna zostawić większe kawałki, ciasteczka będą jaśniejsze, ale czekolada bardziej wyczuwalna. Przygotowanie: Ucieramy mikserem masło, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
KasiaiKrzysiu.plkażdej dodajemy inny barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy i zdejmujemy papier. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Połowę kremu
Gotowanie moimi oczamimleka -5 dkg masła -szczypta soli -aromat -marmolada -cukier trzcinowy na posypkę Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia
Maminek kulinarnypergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa cappuccino Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku łączymy mąkę, żółtka oraz cappuccino , wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki chwilę gotując, studzimy. Margarynę ucieramy do białości dodając partiami budyń. Ucieramy puszysty krem. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy
kgwjanczewobiałek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie
Salonik smakówkwiatów lawendy skórka otarkowana z połowy cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem. Kiedy cukier dobrze się rozdrobni, dorzucamy żółtko i kilka kropel aromatu oraz kwiaty i otartą skórkę. Następnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, co kilka chwil mieszając. Przez kilka chwil ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę. Jest ona dość miękka, ciężko więc wykrajać
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki cukru 100 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko olej Drożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy
Dzieje kuchennej Wiewióryjajka284 g śmietany 12 %2 duże dojrzałe banany Sposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i rozdrobnione ( może być widelcem) banany. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do maślanej masy dodajemy sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Po połączeniu wszystkich składników, przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (wyszło 18 średnich muffinek).Pieczemy
Słodkie Przyjemnościnastępnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw
Moje pyszne gotowaniepieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soligarść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki Przygotowanie:Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze
Smakowity Blog Kulinarnykremu... Muszę Was uprzedzić, że sposób przygotowania babeczek jest dość nietypowy - najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaAromat waniliowy2 jajka1 łyżka serka homogenizowanegoPrzygotowanie:Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka (jedno białko zostawiamy w szklaneczce), dodajemy serek, aromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół i wykrawamy prostokąciki. Smarujemy ciasto białkiem
Czarnawisienkaesencji waniliowej75 g wiórków kokosowych1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną piane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przysmaki Karolkipapilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Zabieramy się na krem. Masło ucieramy mikserem na najszybszych obrotach aż do momentu, gdy będzie lekkie i puszyste. Dodajemy
sama złodyczskładniki i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia dwie jednakowe blaszki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 35 minut. Uwaga! Ciasto nie może przed upieczeniem stać, więc jeśli nie mamy jednakowych blaszek składniki dzielimy na pół i każdy spód przygotowujemy osobno bezpośrednio przed pieczeniem. Krem brzoskwiniowy: syrop z jednej dużej puszki(...)wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponadto: 1/3 szklanki likieru kawowego lub kawy wymieszanej z wódką 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie pozostałe z puszki pokrojone w plasterki Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do stężenia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu
Słodka Kraina WypiekówChrupiące migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę. Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 250g miękkiego masła 150g drobnego cukru 3 jajka 200g mąki pszennej 100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego skórka otarta(...)jednej niewoskowanej cytryny około 500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny) kruszonka: 50 masła 45g cukru 100g płatków owsianych kilka kropli aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka kontynuując miksowanie. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i migdałami. Po łyżce dodajemy do misy miksera
Pyry na GazCHILI) przesiewamy przez sito. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (tak aby drobinki cukru nie były wyczuwalne ) ,nastepnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do przygotowanej masy dodajemy na przemian mąkę i zmiksowaną dynie. Bialka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i delikatnie łączymyze sobą. Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy
Andzia PichciPrzepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów(...)cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia) Masło utrzeć z cukrem Dodawać powoli po jednym żółtku i ucierać na puch Orzechy zmielić lub ubić tłuczkiem. Ja robiłam tak, że przełożyłam orzechy na papier do pieczenia, dokładnie zawinęłam z każdej strony i ubijałam. Można również rozwałkować wałkiem Białka ubić na sztywną pianę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com