wystudzenia. Zmielone orzechy, zalewamy wrzącym mlekiem. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo orzechy i doprawiamy masę sokiem z cytryny, kakao i alkoholem. Miękkie masło śliwki i rozpuszczoną czekoladę wkładamy do kubka blendera i szybko blendujemy na jednolitą masę. Do środka rolady przy pomocy woreczka układamy masę śliwkową Resztę ciasta smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Schładzamy w lodówce
Gotowanie jest łatweNajlepsze brownie z malinami Mega wilgotne i delikatne ciasto czekoladowe, które wprost rozpływa się w ustach. To jeden z moich ulubionych wypieków, więc często do niego wracam. Ciasto ma jeden tajemny składnik, który nadaje mu rewelacyjnej wilgotności , którym jest… cukinia! Tak, wydaje się dziwne, że do ciasta dodajemy warzywo, ale nic się nie martwcie, cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna(...)Polewa czekoladowa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 50ml mleka Dodatkowo: ok 200g malin *** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt *** *** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem *** *** Do masy maślanej
Blog z Apetytemoczywiście są cudowne zapachy, które kojarzą się tylko i wyłącznie z tymi świętami. Dzisiaj moja "babcina" propozycja Piernika z powidłami śliwkowymi. U mnie z pieczeniem jest różnie, są ciasta, które mi wychodzą bardzo dobrze a za niektóre nie zabieram się wcale. Te piernik wychodzi mi co roku i wszyscy bardzo na niego czekają w te Święta. Zakupy: - 1/4 litra(...)nacieram ja tłuszczem i bułką tartą. Ucieram teraz tłuszcz z żółtkami i cukrem. W drugiej większej misce ubijam białka z odrobiną soli. Pianę łączę z żółtkami i cukrem, dodaję mąkę i mieszam. Wyrabiam potem ręką przez jakieś 20 minut. Sodę rozpuszczam z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i dodaję do ciasta sodę, bakalie i ostudzony miód z przyprawą i wszystko
Tanio smacznie i prostowiem, że krąży w świecie przekonanie, że z wypiekami nie można eksperymentować, ja się z tym stwierdzeniem nie zgodzę. Bardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak(...)ucieramy na gładka masę, odstawiamy.W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem, a następnie stale mieszając dodajemy po żółtku i po łyżce sera. Do masy serowej dodajemy ziarenka wanilii a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy
Słodkie PrzyjemnościPołożyłam wszystko na blacie, założyłam ulubiony fartuszek a la mała czarna i wzięłam się do roboty. Po godzinie przed moim nosem stało baaardzo czekoladowe i niezwykle kusząco pachnące ciasto. Dodatek chili świetnie rozgrzał Waszego wiecznie przeziębionego zmarzlucha, dzięki czemu po konsumpcji siedziałam z bardzo błogim uśmiechem samozadowolenia malującym się na twarzy. Życie po czekoladzie jest takie piękne... ;) Potrzebne(...)Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w garnku z teflonową powłoką mieszając do połączenia składników. Doprawiamy chili, ponownie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gdy czekolada przestygnie dodajemy po łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia
W poszukiwaniu inspiracjiżółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. *biszkopty wychodzą dość cienkie :-) MASA: -4 żółtka -4 szkl mleka -4 łyżki mąki ziemniaczanej -6 łyżek mąki pszennej(...)kostki margaryny 3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy. Następnie margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny. Masa ma być gładka i kremowa. RYŻ: -100g ryżu preparowanego -1 puszka masy kajmakowej Ryż mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest
Oryginalny smakzrobić, kiedy mamy tylko np. jedno, dwa jabłka, kilka śliwek i jeden, dwa banany? Najlepiej upiec ciasto wykorzystując te wszystkie owoce. Jak to zrobić? Najprościej, jak się da. Zobaczcie jak ja to zrobiłam... Składniki (na dwie keksówki): 4 jajka 230 g cukru 200 g mąki pszennej (przesianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła i margaryny (razem(...)ucierania. Następnie, pomału wlewałam wystudzone masło z margaryną. Wymieszałam na gładką masę. Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Banany po obraniu pokroiłam na cienkie krążki. Śliwki po umyciu i po usunięciu pestek pokroiłam na cząstki. Piekarnik ustawiłam na 180 °C (g/d). Przygotowałam dwie foremki keksówki. Wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Część ciasta wyłożyłam
Kuchnia u Krysiminut w ciepłym miejscu. Ciasto: 5 żółtek 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam własny, waniliowy ekstrakt, 2 1 łyżkę) szczypta soli 3 szklanki mąki tortowej (dałam nieco mniej) 2/3 szklanki mleka otarta skóra z 1 pomarańczy zaczyn 8 dkg masła 1 łyżka spirytusu 1/2 słoika gęstego dżemu lub mały słoik róży ucieranej lub 1 słoik osączonej(...)wlać letnie mleko, dodać ubite żółtka skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręcznie około 15 minut, dodać stopiony tłuszcz i ponownie wyrabiać, ciasto powinno odstawać od naczynia. Na koniec wlać spirytus i ponownie wyrobić. 3. Ciasto posmarować olejem lub roztopionym masłem, przykryć ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny
Kuchnia Prezydentowejmobilizację na gotowanie ciasta :) Przepis rzeczywiście prosty i skuteczny. Polecam Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 3 żółtka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki mleka 1 mały cukier waniliowy 8-9 łyżek cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 opakowania budyniu waniliowego ok 20 sztuk herbatników Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrami(...)godziny też wystarczy ;) energicznie mieszając. Uważamy by gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki. Schładzamy. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową - u mnie Deser rzeczywiście wychodzi a do tego jest pyszny. Następnym razem przygotuję go z samodzielnie mielonego twarogu. Podobno wychodzi bardziej zwięzły
Kuchnia po mojemuCiasto : - 600 g mąki pszennej u mnie typ 550 - 260 ml letniego mleka - 90 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy(...)rozczyn,odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut,posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód, dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem smarujemy mlekiem
Wypieki ReneSernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru(...)ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy
W kuchennym oknie EwyResztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek. Masa: Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch(...)Mieszamy, aż będzie miała jak najmniej widocznych grudek żelatyny. Można do robić w kąpieli wodnej, będzie się łatwiej rozpuszczać. Galaretkę wlewamy do mąki i cukru, mieszamy i próbujemy zagnieść ciasto. Jeśli jest za rzadkie można dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki z cukrem, jeśli nie chce się zagniatać mo ż na dodać odrobinę wody. Z p ow stałej masy
Czerwona Porzeczkamoże piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe przyprawy i po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą. Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem
Słodki sentymentpieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła lub margaryny; 1 szklanka cukru pudru(...)Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, stopniowo dodawać ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 3/4 ciasta rozwałkować
In my kitchen