galaretka malinowa lub cytrynowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie(...)nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko
MamaOskarkałyżki margaryny, 2 łyżki mleka + 1 łyżka śmietany, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao Dekoracja: wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, kolorowe cukierki WYKONANIE Ciasto kakaowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy(...)Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po trochu ser, aż powstanie jednolita masa, dodajemy ¼ szkl. mleka oraz olejek. Masę przekładamy do garnka o grubym dnie. W reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto. Polewa kakaowa
słodki bratekżelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą
VioletoweKucharzenieProste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami – Kolejne, pyszne ciasto bananowe w Małej Cukierence. Do jego przygotowania można użyć bardzo dojrzałych bananów. Ciasto jest proste i szybkie, takie na ostatnią chwilę za nim przyjdą goście. Bardzo aromatyczne, wilgotne, mega smaczne :). Zamiast rodzynek można dać inne suszone owoce drobno pokrojone. Mnie ciasto najbardziej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Polecam… Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 120g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć innego cukru) 3 jajka 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 100g drobnych rodzynek 100ml rumu
Mała CukierenkaSerniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam! Składniki: Masa: 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President 2 jajka 1/2 szklanki erytrolu 2 łyżki nasion chia 50g suszonej(...)Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestaucierać Dodać stratą marchew - dobrze połączyć składniki Jeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszać Pieczemy przez co najmniej 1 godz. w temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w prodiżu.Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta
Proste Potrawyszklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy ok. 3 łyżki śmietany). - Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach(...)przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważyKażdy blat ciasta nasączyć naparem
RAROSSAciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać. 4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach mąkę z maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy
Mała Cukierenkaśliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać. 4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach mąkę z maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Ciasto przełożyć
Mała Cukierenkapieczenia, żurawinę i morele dajemy do jednej miski i mieszamy. 2. Masło ucieramy z erytrotylem/cukrem. Jak masa będzie jasna i puszysta dodajemy jajka. Miksujemy. Masa będzie wyglądać jakby była zważona, ale tak ma być. 3. Dodajemy resztę wymieszanych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 4. Po tym czasie blaszkę wykładamy
kruche babeczkiczekoladowych parę kropel esencji waniliowej 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puch. 2. Wbijamy jajko i dalej ucieramy. 3. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, esencję waniliową, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w 160 stopniach
Gotowanie...to proste !miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej
Słodkie okruszkipiekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, a w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać nią pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się całkowitego czekolady. Polać babkę i udekorować posypką. babka kakaowa ucierana
O kuchni z uczuciemsproszkowanej wanilii Przygotowanie: Masło i puder ze słodzika umieszczasz w misce i ucierasz mikserem na jasną, puszystą masę. Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie
Moja MichaCiasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone babeczki,posypujemy skórką pomarańczową
Bajeczna Kuchnia