ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:320/500)

Sernik jak malina. Przepis również na Thermomix! 167

galaretka malinowa lub cytrynowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie(...)nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko

MamaOskarka
PRZEKŁADANIEC SEROWY KOKOSOWO-KAKAOWY 152

łyżki margaryny,  2 łyżki mleka + 1 łyżka śmietany,  2 łyżki cukru,  2 łyżki kakao Dekoracja: wiórki kokosowe,  skórka pomarańczowa,  kolorowe cukierki  WYKONANIE  Ciasto kakaowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy(...)Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po trochu ser, aż powstanie jednolita masa, dodajemy ¼ szkl. mleka oraz olejek. Masę przekładamy do garnka o grubym dnie. W reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto. Polewa kakaowa

słodki bratek
Tort czekoladowo - wiśniowy 166

żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą

VioletoweKucharzenie
Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami 248

Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami – Kolejne, pyszne ciasto bananowe w Małej Cukierence. Do jego przygotowania można użyć bardzo dojrzałych bananów. Ciasto jest proste i szybkie, takie na ostatnią chwilę za nim przyjdą goście. Bardzo aromatyczne, wilgotne, mega smaczne :). Zamiast rodzynek można dać inne suszone owoce drobno pokrojone. Mnie ciasto najbardziej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Polecam… Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 120g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć innego cukru) 3 jajka 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 100g drobnych rodzynek 100ml rumu

Mała Cukierenka
Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli 189

Serniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam! Składniki: Masa: 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President  2 jajka 1/2 szklanki erytrolu  2 łyżki nasion chia 50g suszonej(...)Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.  Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ciasto marchewkowe 405

ucierać Dodać stratą marchew - dobrze połączyć składniki Jeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszać Pieczemy przez co najmniej 1 godz. w temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w  prodiżu.Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta

Proste Potrawy
CIASTO UKRAINKA 582

szklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy ok. 3 łyżki śmietany). - Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach(...)przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie   zważyKażdy blat ciasta nasączyć naparem

RAROSSA
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 204

ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać. 4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach mąkę z maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy

Mała Cukierenka
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 225

śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam…     Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać. 4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach mąkę z maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.     5. Ciasto przełożyć

Mała Cukierenka
Pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną, morelą i kokosem 121

pieczenia, żurawinę i morele dajemy do jednej miski i mieszamy. 2. Masło ucieramy z erytrotylem/cukrem. Jak masa będzie jasna i puszysta dodajemy jajka. Miksujemy. Masa będzie wyglądać jakby była zważona, ale tak ma być.  3. Dodajemy resztę wymieszanych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 4. Po tym czasie blaszkę wykładamy

kruche babeczki
Ciasteczka Pieguski 151

czekoladowych parę kropel esencji waniliowej 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puch. 2. Wbijamy jajko i dalej ucieramy. 3. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, esencję waniliową, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w  160 stopniach

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka z czekoladą (niczym pieguski) 207

miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej

Słodkie okruszki
Babka kakaowa ucierana 190

piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, a w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać nią pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się całkowitego czekolady. Polać babkę i udekorować posypką. babka kakaowa ucierana

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasteczka z orzechami i cynamonem 179

sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Masło i puder ze słodzika umieszczasz w misce i ucierasz mikserem na jasną, puszystą masę. Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie

Moja Micha
Babeczki drożdżowe do koszyczka 163

Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone babeczki,posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Rogaliki babci Zosi 174

masła -szczypta soli -aromat -słoiczek smażonych wiśni -cukier trzcinowy Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, pozostałe mleko i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Maminek kulinarny
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 282

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 254

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Babeczki w owocami i bitą śmietaną 290

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Tort z małych pączków z dziurką 183

momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować

Mama Gotuje
Babka ucierana na Wielkanoc 252

łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni

Anioły w kuchni
Włoskie migdałowe ciasteczka 165

skórki) lub połamanych płatków migdałowych Ok. ½ szklanki cukru pudru Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z borówkami 169

posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie(...)łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między czasie resztę mleka zagrzać, dodać margarynę, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut

pink envelope
Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe 134

dużego czerwonego grejpfrutaSposób przygotowania:Do robota kuchennego wrzucamy masło dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Następniewlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności
Pierniczki 458

powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek.Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem. Odcinamy

Made By Mom And Son
Babka ucierana na Wielkanoc 462

łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie;Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni

Anioły w kuchni
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 174

czas upiec:) Przepis dostarczyła Dona...teraz czekam tylko jeszcze na jej zdjęcie;) Ciasto OK;) Dzięki:)Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie;Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu

Anioły w kuchni
Walentynkowe magdalenki 206

pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki

Kulinarne przygody Gatity