stąd pomysł na ciasto właśnie z nimi w roli głównej. Inspiracji szukałam w internecie. Natknęłam się na przepis który znajdował się na blogu grumko i delikatnie go zmodyfikowałam. Ciasto w smaku jest bardzo dobre. Idealnie pasuje do pysznej herbatki...bo kawki nie pijemy:) Składniki: - 200g surowych migdałów w skórkach - płatki migdałowe do dekoracji - 220g masła(...)Ucieramy masło z cukrem na gładką jednolitą masę. Dodajemy jajka, migdały, olejki i bardzo dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast
Pan i Pani Smith w kuchnijajka lekko ubite widelcem1/3 łyżeczki aromatu waniliowego2 łyżki rodzynek100g wiórków kokosowych1/2 łyżeczki sody1/3 łyżeczki proszku do pieczenia250g mąki pszennej (użyłam tortowej)90g pokruszonych płatków kukurydzianychWykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajka, chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem(...)pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką . Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaetapie przygotowywania, ciasto jest dosyć mokre, tak ma być. Wystarczy podsypać je mąką, uformować kulę i i delikatnie rozwałkować na gruby placek. Tego ciasta nie trzeba, a nawet nie należy wygniatać. Pracujemy z nim krótko, tylko z zewnętrzną warstwą, która jest oprószona mąką. By oponki nie wchłaniały tłuszczu warto dodać trochę spirytusu do ciasta. SKŁADNIKI OPONKI 250 g twarogu(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej roślinny do smażenia LUKIER MALINOWY 1/2 szklanki cukru pudru sok z ćwiartki cytryny 3-4 maliny WYKONANIE LUKIER: w miseczce ucieramy cukier puder, stopniowo dodając sok z cytryny, do otrzymania gęstej jednolitej polewy, która z trudem (ale jednak) spływa z łyżki. Dodajemy porwane na mniejsze kawałki maliny i delikatnie mieszamy. OPONKI
cool and mintyDzisiaj przepis na pyszne jesienne ciasto. Ciasto orzechowe z gruszkami. Pyszne i aromatyczne, idealne do kawy. Smacznego! SKAŁDNIKI: 3 gruszki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka startego imbiru szczypta soli Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Gruszki obrać(...)gotowej masy wbijać po jednym jajku i dalej ucierać mikserem. Do utartego masła przesiać make wraz ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać utarty imbir i zmielone orzechy włoskie. Calosc ponownie wymieszac. Okrągła formę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Gruszki ułożyć na wierzchu ciasta, lekko je wciskając
Pani M - kuchnia smakowitaprzy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest(...)kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia
Smaczne Zdrowerazem z proszkiem do pieczenia.Białka ubijamy na sztywno.W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy
Słodkie Przyjemnościmasa zgęstnieje. Budyń studzimy. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy na gładką masę następnie dodajemy po jednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Moje-pitraszenieelegancko, a smakuje również wybornie. Ciasto makowe: 25dag maku 3 jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny 1 szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym(...)żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka
Cynamonowe szczęściebiałej czekolady kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie
Słodkie PrzyjemnościSłoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały. Ostatni dzień głosowania http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel w konkursie "Kuchenne Zmagania"! Emotikon grin Każdy kto odda swój głos może liczyć(...)jednolitą, gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny z skórką, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę możemy całość przez 2 min miksować za pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem
Moniki Smakołykiarnawał i tłusty czwartek to u nas dobra okazja do wyjęcia z lodówki płatków róży ucieranych z cukrem, które od minionego roku czekają na swoją wielką chwilę :) i przygotowania rozpustnie smakowitych, leciutkich i puszystych pączków różanych. Idealnym uzupełnieniem będzie cukier puder różany na rumianej skórce. Jeśli nie macie takiego cukru koniecznie pomyślcie o jego przygotowaniu w czerwcu(...)jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju powinno być tyle, żeby bączki
SzczyptaSmaQktóre częściowo wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki “Kuchnia dla oszczędnych”. 🙂 Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski(...)rondelku roztapiamy masło. Studzimy. Żółtka i całe jajo ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, wlewamy je we wgłębienie w mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest za sucha – dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż przestanie się kleić
Moja Delicjawypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki „Kuchnia dla oszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski(...)roztapiamy masło. Studzimy. Żółtka i całe jajo ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, wlewamy je we wgłębienie w mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest za sucha – dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż przestanie się kleić
Moja Delicjacukier waniliowy łyżka cukru Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce
Słodka Kraina Wypieków